Életciklus-elemzések

Célunk a jóllét javítása és a környezeti terhelés csökkentése. Az életciklus-elemzés (angol mozaikszóval LCA) az egyetlen jóváhagyott eszköz annak mérésére, hogy megtudjuk, egy adott terméknek a teljes életciklusa során milyen a környezeti hatása. Azzal, hogy innovatív munkavégzésünknek immár az LCA is része, csökkenteni tudjuk a termékhulladék mennyiségét, az okosabb termékdizájnnal és a kiváló alapanyagokkal kezdve az erőforrás-takarékosabb termelésen és szállításon át egészen a használat fázisáig és a használat utáni körkörösség biztosításáig. 

„A legnagyobb környezeti hatást a nyersanyagok előállítása, másodsorban a felhasználást követő szakasz jelenti. Ez azt jelenti, okosabb termékdizájnokban és még jobb alapanyagokban kell gondolkodnunk, amelyekből egyben kevesebbet kell használnunk.”

Susan Iliefski Janols, VP Sustainability Products & Services , Global Brand, Innovation and Sustainability

A kisebb karbonlábnyom kulcsa

A fenti videóban Susan Iliefski Janols (VP of Sustainability Products & Services) bemutatja az életciklus-elemzésekkel kapcsolatos munkánkat, egészen a 90-es évekre visszanyúló kezdetektől a mindennapjainkig és a hosszú távú működésig. 
 
Íme, egy kivonat a kulcsfontosságú tételekről: 
 
  • Az életciklus-elemzés (angol mozaikszóval LCA) az egyetlen eszköz annak mérésére, hogy megtudjuk, egy adott terméknek a teljes életciklusa során milyen a környezeti hatása, az alapanyagok és maga a termék előállításától kezdve a szállításig, a felhasználásig, és a felhasználás utáni körkörösség biztosításáig. 
  • Az LCA alkalmazása az innováció területén ugyanolyan tudományos alapokon és értékeken nyugszik, mint a termékkínálat esetén, de a termékkínálat LCA-ja lefedi az adott időszakban adott régióban értékesített összes terméket. Ez azt jelenti, az innováció és a lépésenkénti fejlesztés a mindennapi termelés része lehet. 
  • Az LCA lehetővé teszi annak átgondolását, hogyan tervezhetnénk és fejleszthetnénk minőségi termékeket a lehető legkisebb karbonlábnyommal, jelentsen ez okosabb termékdizájnt, kiváló minőségű alapanyagokat vagy a hulladékanyag minimalizálását. 
  • Az LCA eredménye megjeleníthető a környezetvédelmi nyilatkozatban (EPD), amely olyan független igazolás, amely a termékek teljes életciklusa alapján jeleníti meg a rá vonatkozó környezetvédelmi információkat. A legtöbb TENA-termékre vonatkozó EPD megtalálható az EPD International weboldalán.