Karbonlábnyom: miért fontos ez a TENA-nak, illetve Önnek?

Lássuk, mi mindent tudunk. Tudjuk, hogy az általunk, emberek által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok miatt a bolygó egyre melegszik. Azt is tudjuk, hogy jelentősen és minél gyorsabban csökkentenünk kell károsanyag-kibocsátásunkat, hogy kiküszöböljük a klímaváltozás negatív hatásait. Továbbá azt is tudjuk, hogy ez a feladat eddig páratlan összefogást kíván meg a társadalom minden tagjától. 

A homokos tengerparton körben álló csoport tagjainak meztelen lábfejei
Mindnyájunknak felelősséget kell vállalnunk saját károsanyag-kibocsátásunkért. A TENA készséggel vállalja ezt a feladatot. Ám hogy részt vehessünk a megoldásban, azt is tudnunk kell, mennyire vagyunk részei a problémának. A probléma pedig messze meghaladja az autóinkba töltött üzemanyag és az üzleteinkben elfogyasztott árammennyiség kérdését. 
 
Itt kerül a képbe a karbonlábnyom mint fogalom. Szén-dioxid-kibocsátásunk éppúgy látható hatással van a bolygóra, ahogyan a lábunk is látható nyomot hagy a talajon. Ez egy praktikus mérőszám annak kiszámításához, hogy egy adott személy, termék vagy szervezet mekkora hatást gyakorol az éghajlatra. 
TENA-üzemben dolgozó munkás lezár egy csomagot

Ezeket számítjuk bele, és így adódnak össze

A karbonlábnyom alapvetően az Ön által végzett cselekvések során, egy adott évben kibocsátott szén-dioxid (CO2) és más üvegházhatású gázok összessége. Igen. Mindenfajta károsanyag-kibocsátás, ami utazás közben keletkezik, vagy az áramfogyasztással jár. De az olyan károsanyag-kibocsátások is beleszámítanak, amelyek az Ön által elfogyasztott termékek gyártása és az Ön által vásárolt szolgáltatások biztosítása során jönnek létre. 
 
Mindez az általunk gyártott termékekre is érvényes. A TENA termékek életciklusa a természetes erőforrások kitermelésével és az alapanyagok létrehozásával kezdődik. Az alapanyagok ezután továbbkerülnek a gyártási folyamatba. A terméket ezután kiszállítják a felhasználónak, aki pedig ártalmatlanítja, miután beteljesítette feladatát. Minden szakasz során energia fogy, szállítás történik, és hulladék keletkezik. Ahhoz tehát, hogy kiszámítsuk termékeink valódi karbonlábnyomát, e szakaszok mindegyikét figyelembe kell vennünk.
A tenger mellett elterülő homokban látható lábnyomok

Ezért fontos ez mindnyájunknak, és ezért hisz benne a TENA is

Nagy-Britanniában 2017-ben a karbonlábnyom mértéke lakosonként átlagosan 7,7 tonna volt1. Ez pedig azt jelenti, hogy az ország minden egyes lakója 7,7 tonna szén-dioxid-kibocsátással járó tevékenységet végzett. Ugyanez a TENA-ra is vonatkozik. Minket terhel a felelősség a termékeink teljes életciklusának egyes szakaszain bekövetkező mindennemű károsanyag-kibocsátásért.
 
A leginkább előrevivő és a TENA számára legfontosabb út az, hogy karbonlábnyomunk csökkentésén dolgozzunk. Minderre komoly lehetőségként tekintünk. Ha teljes körűen megvizsgáljuk a működésünk és a termékeink teljes életciklusa során keletkező károsanyag-kibocsátásokat, többféleképpen is közbeavatkozhatunk. És apránként, lépésről lépésre eljutunk oda, ahová szeretnénk.
 
 
1) Eurostat, üvegházhatású gázok kibocsátása per fő. Letöltés időpontja: https://ec.europa.eu/eurostat/
Egy régi mérleg közelről

„Egy pillanat! A szén-dioxid nem gáznemű? Hogyan lehetne egy gáznak súlya?”

Minden anyagnak van súlya. Egy héliummal töltött léggömb sem súlytalan. Azért lebeg, mert kisebb a súlya, mint az őt körülvevő levegőé; ugyanez igaz a víz tetején úszó faágra, amely könnyebb, mint az őt körülvevő víz. Igazság szerint folyamatosan hatalmas légköri nyomás nehezedik a fejünkre. Csak ugyanúgy nem vesszük észre, ahogyan a mélytengeri halak sem észlelik a rájuk nehezedő óceán tömegét. 
 
Hogy mennyi is egy tonna gáz halmazállapotú CO2?2 Képzeljen el óriási, 10 méter szélességű és magasságú labdát. Most pedig képzeljen el egymás mellett 7-8 ugyanilyen labdát, és máris tudni fogja, mekkora egy átlagos brit évi károsanyag-kibocsátása. Ez naponta mintegy 21 kilogrammot jelent, amivel meg lehetne tölteni egy 2,8 méter széles labdát.
 
 
 
2) szobahőmérsékleten
Két pályán futó ember; a képen körbe-körbe futnak a zöld színű lábnyomok

Sok teendő vár még ránk, de közösen elérjük a célt

Ahhoz, hogy elkerüljük a klímaváltozással járó legrosszabb hatásokat, 2050-re 2 tonnánál kevesebbre kell csökkentenünk az egy főre eső éves karbonlábnyomot3. Ez napi 5,5 kilogrammot jelent fejenként. Ez egyes országokban természetesen nagyobb nehézséget jelent, mivel nem minden országnak van jelenleg ekkora karbonlábnyoma. Ám egyértelmű, hogy mindnyájunkra szükség van a változáshoz.
 
Ahogyan az is világos, hogy mindannyian érintettek vagyunk benne – akkor is, ha a saját karbonlábnyomunkról van szó. Ha Ön TENA termékeket használ, az Ön karbonlábnyoma a mi felelősségünk is. Ha tehát a miénk javul, az Öné is javul. 
 
Így érhetjük el a kitűzött célt. Lépésről lépésre csökkentjük karbonlábnyomunkat, és ezáltal az Önét is.
 
 
 
3) Swedish Environmental Protection Agency: How can I reduce my carbon footprint (Hogyan csökkenthetjük karbonlábnyomunkat?). Letöltés időpontja: https://www.naturvardsverket.se/en/topics/climate-transition/omraden/klimatet-och-konsumtionen/how-can-i-reduce-my-carbon-footprint/
Zöldségek és gyümölcsök egy csak részben látható hálós bevásárlózsákban, egy fehér márványasztalon

Mindnyájunknak változtatnia kell. Néhányunknak pedig a többieknél is többet.

Elkerülhetetlen lesz, hogy érdemben életmódot váltsunk, megváltoztassuk fogyasztási szokásainkat4, és egyénileg is sokat tehetünk karbonlábnyomunk csökkentéséért. Ebbe beletartozik a fosszilis üzemanyaggal működő autók használatának mérséklése, a lakóhelyek okosabb kihasználása, a megújuló energiaforrásokra történő áttérés, a tejtermékek és a vörös húsok minél teljesebb kiváltása, illetve fenntarthatóbb termékek fogyasztása. 
 
Néhányunkra ugyanakkor nagyobb felelősség hárul. A komolyabb fellépés a kormányzatok, az intézmények és a hozzánk hasonló vállalatok feladata. A TENA úgy véli, jó okunk van a reményteljes jövőre. Ha összefogunk, 30 év alatt sok mindent elérhetünk. 
 
 
 
4) Az IPCC 2014-es jelentése szerint
TENA Slim inkontinenciabetét-csomag kék háttér előtt; a kép jobb oldalán zöld lábnyomok futnak végig

Termékeink jelenlegi karbonlábnyomának mérete

2008 óta folyamatosan teszünk azért, hogy 2030-ra felére csökkentsük vállalatunk karbonlábnyomát. Eddig tartjuk a menetrendet. Hogy a folyamat a lehető legátláthatóbb legyen, közzétesszük a TENA termékek karbonlábnyomát az Environmental Product Declarations (EPD) rendszerében található dokumentumokban. Ezek olyan független igazolások, amelyek a termékek teljes életciklusa alapján jelenítik meg a rá vonatkozó környezetvédelmi információkat. 
 
A TENA Lady Slim Normal betéthez tartozó EPD-dokumentumból például kiderül, hogy egy darab betét karbonlábnyoma jelenleg 39 gramm. A termékből naponta 4 darabot használnak fel, így a napi karbonlábnyom 156 gramm lesz.