Mi az a megújuló villamosenergia, és miért vált erre a TENA?

„A megújuló forrásokból származó villamosenergia felhasználása alacsony szén-dioxid-kibocsátást eredményez, és ez hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez: ez az egyik legnagyobb kihívás, amellyel globálisan szembe kell néznünk. A megújuló villamosenergia csökkenti termékeink karbonlábnyomát, ez pedig fontos eleme a megtett fenntarthatósági intézkedéseinknek”

Axel Thegerström Edh, Sustainability Director, , Essity Global Brand, Innovation & Sustainability

Minden a forráson múlik.

A megújuló energia, más néven tiszta energia, természetes, alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból származik, amelyek a természetben folyamatosan megújulnak, emberi léptékkel számítva. Arra, hogy süt a nap és fúj a szél, mindig számíthatunk, még akkor is, ha elérhetőségük időtől, helytől és időjárástól is függhet.  
 
A megújuló energiaforrások sokkal kedvezőbbek a környezetünk szempontjából, mint a hagyományosak, mert hozzájárulnak az üvegházhatású gázok és az energiatermeléssel járó légszennyezés csökkentéséhez. A megújuló villamosenergia része a megújuló energia halmazának; a kifejezetten megújuló forrásokból származó villamosenergiára vonatkozik, amelyet otthonok és vállalkozások áramellátására használnak. 

Mik tehát ezek a források?

NAPENERGIA – A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrásunk a Nap sugárzó fénye és hője, amelyet folyamatosan fejlődő technológiák segítenek kiaknázni. A Földön elérhető napenergia mennyisége jóval meghaladja a világ jelenlegi energiaigényét, és így az összes jövőbeli energiaigény kielégítésének záloga. 
 
SZÉLENERGIA – Szélenergiához akkor jutunk, amikor turbinák segítségével átalakítjuk a szél kinetikus energiáját villamosenergiává. A szélturbina forgó lapátjai egy belső tengelyt forgatnak, amely egy fogaskerekekből álló rendszer segítségével növeli a forgási sebességet, így működtetve az áramot termelő generátort. 
 
VÍZENERGIA – A szélenergiához hasonlóan a vízenergia használata is a régmúltba nyúlik vissza, és jelenleg is ez a világ legjobban elterjedt tiszta energiaforrása. Ebben az esetben is a forgó turbina a kulcsa az energia előállításának, de szél helyett itt vízeséseket vagy gyors sodrású vízfolyamot használnak. A vízturbinákat a gátakba vagy a vízesések alá építik be; így aknázzák ki az áramló víz természetes erejét. 
 
BIOMASSZA ENERGIA – A biomassza alapanyaga élő dolgokból származik. A leggyakoribb anyagok a fa, a különféle növények és a szerves hulladék. Első választásunk mindig a biomassza újrahasznosítása termékeink alapanyagaként. Ahol a biomassza újrahasznosítása így nem lehetséges, a második választásunk az, hogy energiaforrásként használjuk fel. 
 
GEOTERMIKUS ENERGIA – Geotermikus energia nyerhető a bolygónk felszíne alatt folyamatosan termelődő hőből, származzon az akár a Föld mélyének hőjéből, vulkanikus tevékenységből vagy az ásványi anyagok radioaktív bomlásából. Ez a fajta energia világszerte megtalálható, de a legkönnyebben ott hasznosítható, ahol a legközelebb van a föld felszínéhez, például vulkanikus aktivitás vagy természetes hőforrások környékén. 

Mi az atomenergia, és miért nem számítjuk ide?

A nukleáris energia magreakció kontrollált alkalmazásával előállított energia, amelyet jellemzően gőz előállításával, gőzturbinák használatával alakítanak villamosenergiává. Világszerte rengeteg atomerőműben zajlik napi szinten ez a hosszú és kockázatos folyamat. 
 
Egyes energiaszakértők úgy vélik, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt az atomenergiát megújulónak kell tekinteni. A nukleáris energia létrehozásához azonban nehézfémekre, pl. uránra van szükség, amelyből nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiség (annak ellenére, hogy a Föld készlete több száz évig is kitarthat).  
 
Ám ennél is fontosabb, hogy a nukleáris energia - bár üvegházhatású gázokat nem, de – az élő szervezetekre rendkívül veszélyes hulladékot termel, amely évezredekben mérhető biztonságos tárolást igényel. 

Megújuló energia a TENA-nál

A TENA folyamatosan felfedez és újít. Új utakat keres az emberi életminőség javításához és az általa készített termékek karbonlábnyomának csökkentéséhez.  
 
2008 óta 11-33%-kal csökkentettük karbonlábnyomunkat Európában, a termékválasztéktól függően. Azzal, hogy valamennyi európai gyárunkban 100%-ban megújuló villamosenergiára váltunk: 1) további 6%-kal javítunk a fenti értéken 2) tovább haladunk az ambiciózus célkitűzésünk felé vezető úton, hogy 2030-ig Európában 50%-kal csökkentsük karbonlábnyomunkat. 
 
Természetesen olyan villamosenergiát vásárolunk, amelyet 100%-ban megújulónak minősíti az European Electricity Certificate System (EECS), és garantálja a villamosenergia eredetét, ahhoz hasonlóan, ahogy a termékeinkben található összes rostanyag is FSC-, illetve PEFC-hitelesített, hogy megfeleljen a felelős erdőgazdálkodással szemben támasztott magas követelményeknek. 
 
Olyan termékeket tervezünk, amelyek segítenek Önnek az alacsonyabb karbonterhelésű életvitel irányába lépnie anélkül, hogy eközben kockára kelljen tennie a saját vagy szerettei jóllétét. E cél pedig egyre közelebb van. Mindent, lépésenként.