Mit jelent a „hiperaktív hólyag” kifejezés?

A (OAB) kifejezés a vizelés sürgőssége miatt fennálló problémakör megnevezése. Ez az állapot azonban NEM jár szivárgással vagy bevizeléssel. Mindössze annyit jelent, hogy az érintett személy gyakrabban érez késztetést arra, hogy kiürítse a hólyagját. Az állapot másik megnevezése záróizom-gyengeség. 

Mik a hiperaktív hólyag jelenségének tünetei?

A hiperaktív vagy érzékeny hólyag, illetve záróizom-gyengeség oka a túlműködés. Ilyenkor a hólyag akkor is ürülni akar, amikor még nem telt meg. Jól látható tünete a gyakori mosdóba járás napközben. Orvosi vélemények szerint a hólyagot naponta 4–8 alkalommal kell üríteni. Ha ennél gyakrabban kerül rá sor, akkor hiperaktív hólyagról (vagyis záróizom-gyengeségről) lehet szó. Az állapot idősek, illetve – életkortól függetlenül – nők körében gyakoribb. További tünetei lehetnek még a következők: az illető nem ér ki időben a mosdóba, hogy kiürítse a hólyagját, ágyba vizel, vagy gyakrabban jár ki éjjelente a mosdóba – utóbbi állapot neve nocturia (éjszakai mosdóhasználat), amely nem jár ágybavizeléssel.
 
Fontos tudni, hogy a jelenségének nem tünete a vizeletszivárgás. Ha ez fellép, inkább késztetéses inkontinenciáról lehet szó.

Mik a hiperaktív hólyag jelenség és a késztetéses vizeletinkontinencia kiváltó okai?

A jelenség több lehetséges okra vezethető vissza. Sürgős késztetést okozhat a húgycső átjárhatóságának csökkenése, vagy akár egy bakteriális húgyúti fertőzés is a húgyhólyagban, amely irritálja a hólyag belsejét borító nyálkahártyát. Evidenciának tűnhet, de előfordulhat, hogy a túlságosan bő folyadékbevitel a jelenség gyökere. A problémát bizonyos italtípusok, például az energiaitalok, a kávé vagy más, magas koffeintartalmú italok is okozhatják. A sürgős késztetést alacsony folyadékbevitel is okozhatja. Ha azért fogjuk vissza a folyadékfogyasztást, hogy csökkentsük a sürgős késztetések számát, csak súlyosbítjuk a problémát, mivel a vizelet ezáltal besűrűsödik, irritálja a hólyag belsejét, továbbá szúrós szagúvá teszi a vizeletet, és sürgős késztetést okoz. A kiszáradás a székrekedés kockázatát is fokozza; ez az állapot közismerten növeli a vizeletinkontinencia kialakulásának esélyét. Hiperaktív hólyag jelenséget hólyagkövek is okozhatnak.

Súlyos, hiperaktív hólyag jelenséget vagy késztetéses vizeletinkontinenciát okozó egészségügyi problémák

A jelenség és a késztetéses vizeletinkontinencia is lehet valamilyen súlyosabb egészségügyi probléma következménye. Az olyan nőgyógyászati problémák, mint a méhsüllyedés vagy a petefészekrák, szintén okozhatnak hólyagirritációt, ami sürgős vizelési késztetést okoz. A jelenség a korábban stresszinkontinencia miatt műtött nőket is érintheti. További veszélyeztetett csoportnak számítanak a cukorbetegek. A magas vércukorszinttel (orvosi nevén hiperglikémiával) párosult, orvosilag nem felügyelt cukorbetegség megnövelheti a szomjúságérzetet és ezáltal a vizelettermelést. A jelenség a prosztatanagyobbodással élő férfiak körében is előfordulhat. Ezenkívül az idegrendszert érintő állapotok, például a nyitott gerinc, a szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kór szintén okozhat hiperaktív hólyag jelenséget vagy más, a húgyhólyagot érintő tüneteket.

Milyen kezelési lehetőségek közül lehet választani?

A hiperaktív vagy az érzékeny hólyag kezelése nem egyszerű feladat, mivel gyakran nehéz pontosan meghatározni a probléma pontos okát. Éppen emiatt a kezelés gyakran a legnagyobb nehézséget okozó tünetekre szorítkozik. Kezdeti lépésként az orvos úgynevezett konzervatív megoldásokat (hólyagtorna, életmódváltás, új étrend stb.) javasol majd. Ha mindez eredménytelen lenne, áttér a gyógyszerekre. Ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, sebészeti megoldásra is sor kerülhet. 
 
Ha Önt aggasztja saját húgyhólyagjának állapota, vagy ha mostanában megszaporodott a sürgős vizelési késztetések száma, először is érdemes lehet felkeresnie egy szakorvost. Ő szakértő tanácsot tud adni a lehető legjobb kezelési mód kiválasztásához.

Mit tehetnék én a hiperaktív hólyag jelenség tüneteinek kezeléséért?

A szakértő orvosi tanácskérésen túl Ön is tehet azért, hogy kezelni tudja a hiperaktív vagy az érzékeny hólyag jelenség tüneteit. Ha vizeletcsepegést vagy -szivárgást tapasztal, tekintse meg a TENA betétekből, pelenkanadrágokból, vizeletfelfogó eszközökből és más termékekből álló kínálatát nők és férfiak számára egyaránt. A diszkrét és hatékony TENA termékek megszüntetik az ezzel az állapottal járó stressz egy részét, mivel éjjel-nappal a szárazság és a frissesség megnyugtató érzésével ajándékozzák meg Önt.