Gyakori kérdések

Általánosságban szeretne érdeklődni a vizeletszivárgásról és a férfi inkontinenciáról? Az alábbiakban felsorolunk néhányat a férfiak által leggyakrabban feltett kérdések közül.

Ez az állapot életem végéig megmarad?
Nem feltétlenül. A vizeletszivárgás típusától függően a tünetek enyhíthetők, Ön pedig visszatérhet a régi életviteléhez, és nem kell a vizeletszivárgás miatt aggódnia. Az Önnek megfelelő kezelést a kezelőorvosával kell megbeszélnie.
Mindörökre le kell mondanom a kávézásról?
Nem, de szerencsés, ha csökkenti napi kávéfogyasztását. A koffein és az alkohol a szervezet által termelt vizeletmennyiség megnövekedésének két leggyakoribb felelőse.
Mikor lesz kézzelfogható eredménye a gátizomtornának?
Ez az aktuális állapotától függ, de jó, ha tudja: időbe telik, mire a gátizomtorna látható eredményeket produkál. Ne feledje: a gyakorlatok a hosszú távú előrehaladást segítik, és nem alkalmasak arra, hogy azonnali megoldást nyújtsanak. Adjon időt magának, és ne feledje: hetekbe is telhet, mire javulást tapasztal. Kifejezetten a gátizomtornára szakosodott gyógytornászok is praktizálnak, akik segítenek, ha több gyakorlatot szeretne tanulni.
Melyik férfiaknak készült védőeszközt válasszam?
Ha nem tudja, melyik terméket próbálja ki elsőként, látogasson el a „Találja meg a legfelelőbbet!” menüpontba, ahol ebben segítünk Önnek. Vásárlás előtt érdemes megkérdeznie gyógyszerészét vagy konzultálnia háziorvosával.
Miért lép fel vizeletszivárgás férfiaknál?
Vizeletszivárgás több különböző okból is kialakulhat, és fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a férfiak között is nagyon gyakori: nagyjából minden negyedik 40 év feletti férfi* tapasztal valamilyen formában vizeletszivárgást. Az okok egyénenként eltérnek, a leggyakoribbak azonban, hogy néhányat megemlítsünk: a meggyengülése, az életkor, az elhízás vagy a megnagyobbodása. Néhány esetben öröklött okai is lehetnek. Mindenképpen konzultáljon orvosával, hogy tisztában legyen az okokkal.
*Az SCA 2012-es felmérése alapján, amelyben 40 éven felüli férfiak vettek részt az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Mexikóban. Az adatok nem nyilvánosak.
Az inkontinencia valóban a prosztatarák jele?
Gyakori tévhit, és sokan hiszik azt, hogy a vizeletcsepegés prosztatarákra utalhat. Bár a betegségnek korai stádiumban kevés tünete van, a családi kórelőzmények és a helytelen táplálkozás növelheti a kialakulás kockázatát. Ha aggasztják a kockázatok vagy az esetleges tünetek, keresse fel kezelőorvosát.
Megnagyobbodott a prosztatám. Kezdjek el aggódni?
A prosztata-megnagyobbodás természetes jelenség. Egyes férfiaknál a megnagyobbodás csekély mértékű, míg másoknál jelentősebb. Előfordulhat azonban, hogy a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (orvosi nevén benignus prosztatahiperplázia, BPH) fájdalmat és alsó húgyúti szindrómára utaló tüneteket (többek között késedelmes vizelést, gyenge vizeletsugarat vagy vizelési képtelenséget) okoz. Ennek az az oka, hogy a megnagyobbodott nyomja a húgyhólyagot. A jelenség azonban jól kezelhető, így ha aggasztja Önt, bátran forduljon kezelőorvosához.