A prosztata és a férfi vizeletszivárgás

Noha sem a prosztata, sem az inkontinencia nem tartozik a legvonzóbb beszédtémák közé, hasznos megtudni, hogyan hatnak egymásra. A témával kapcsolatos félreértések tisztázása érdekében megkerestük Dr. Ralph Peekert, a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórház Urológiai Osztályának főorvos professzorát.

A prosztata és a férfi vizeletszivárgás

18-20 éves korban a prosztata kb. 20 grammot nyom, azaz nagyjából dió nagyságú. Később azonban akár 500 grammosra is megnőhet.

A férfi vizeletszivárgás, a és az inkontinencia nem kimondottan tartoznak a vacsoraasztalnál tárgyalt témák közé. A férfiak számára azonban fontos, hogy tájékozódni tudjanak ezekről a kérdésekről, illetve arról, hogy milyen hatással vannak egymásra. A félreértések tisztázása érdekében megkerestük dr. Ralph Peekert, a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórház Urológiai Osztályának főorvos professzorát.

A prosztata olyan, akár egy dió

Minden, a férfi vizeletszivárgásról, inkontinenciáról vagy vizeletvesztésről szóló beszélgetés során akaratlanul is szóba kerül a . Ön mi mindent tud a sajátjáról? A prosztata, régi nevén dülmirigy, a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és körülveszi a húgycsövet. Elsődleges feladata, hogy folyadékot állítson elő – a spermával összekeveredve ez alkotja az ondót. A huszonéves férfiak esetében a prosztata nagyjából dió nagyságú, azaz kb. 18-20 grammot nyom.

A fülhöz hasonlóan a prosztata is életünk végéig nő

Fontos tudni, hogy a prosztatanövekedés normális jelenség. „Van, akinél a prosztatanövekedés csupán kismértékű. Másoknál ennél nagyobb, míg vannak olyanok, akiknél a növekedés egészen nagy, és a súlya akár a fél kilogrammot is elérheti” – mondja dr. Peeker. A prosztatanövekedés gyakran észrevétlen marad, míg más férfiaknál a megnagyobbodott prosztatának vagy a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásnak (orvosi nevén benignus prosztatahiperplázia, BPH) többféle tünete is lehet. Ezek közé tartozik a nehezen meginduló vizelés, olyan érzés, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen a vizelés során, az akadozó vagy gyenge vizeletsugár, a gyakori vizelési inger, valamint a gyakori éjszakai vizelés. A felsorolt tünetek összefoglaló neve alsó húgyúti szindróma (LUTS), amely igen elterjedt: a 40 év feletti férfiak mintegy 25%-át érinti. Mivel ezek a tünetek megfelelően kezelhetők, nem szükségszerűen rontják az életminőséget.

A megnagyobbodott prosztata nem a rák előjele

Dr. Peeker szerint „nagyon gyakori tévedés” az, hogy az alsó húgyúti szindróma tüneteit a prosztataráknak tulajdonítják. Bár a prosztataráknak korai stádiumban kevés tünete van, a családi kórelőzmények és a helytelen táplálkozás növelheti a kialakulás kockázatát. Az ellenőrzés első lépése vérvétellel történik: ez alapján végzik el a PSA-vizsgálatot.
 
A prosztatarák érdekes módon gyakran lassan fejlődik ki. Éppen ezért a kezelésében a műtétnél előnyösebbnek tartják a rendszeres ellenőrzést, mivel az operáció mellékhatásaként többek között is kialakulhat. A nőket gyakrabban érintő stresszinkontinencia átmenetileg, de akár végleg is kialakulhat a kismedencei műtétek, például a prosztataeltávolítás következményeként. A műtét során a teljes prosztatát eltávolítják, ami zavart okozhat a záróizom működésében, illetve vizeletszivárgást is eredményezhet. A tünetek enyhítésére, sőt, akár teljes megszüntetésére többféle gyógyszer és műtét is rendelkezésre áll. Enyhébb esetben a medencefenék-erősítő gyakorlatok, amelyek erősebbé teszik a PC-izmokat, egyúttal fokozzák a vizelettartási képességet, és csökkentik a vizeletszivárgást. Ha azonban Önt ettől függetlenül aggasztják a prosztatarák esetleges tünetei, kivizsgálása, illetve a betegséggel járó kockázatok, a legjobb, ha felvilágosítást kér a kezelőorvosától. 

„Gyakran előfordul, hogy nem a prosztata a bűnös”

Noha a megnagyobbodott a férfiaknál gyakran okoz vizeletszivárgást, vizeletvesztést vagy más inkontinenciatípusokat, Dr. Peeker szerint a férfi inkontinencia esetében érdemes a medencefenéken túli területekre és az agyra is gondolni. 
 
A vizeletürítési reflexek irányítását ugyanis a központi idegrendszer végzi: ez azt jelenti, hogy az ember képes visszatartani a vizeletürítést, amikor érzi, hogy ki kell mennie. A feladatért felelős agyi „áramkörök” működésében azonban előadódhat zavar, ha az egyént valamilyen trauma éri, például agysérülést vagy agyi érkatasztrófát (stroke-ot) szenved; ennek eredményeként egyes férfiaknál akaratlan vizeletszivárgás figyelhető meg. Az úgynevezett késztetéses inkontinencia a férfi inkontinencia leggyakoribb típusa.  
Az agyműködés zavarát azonban nem feltétlenül valamilyen súlyos probléma, például stroke okozza. „Lehetséges, hogy valamilyen érelmeszesedés miatt az agyba nem jut elegendő vér és oxigén” – vélekedik Dr. Peeker. 
 
Az érelmeszesedés az artériák falának megkeményedése és összeszűkülése; ez rendszerint a dohányzás, a nem megfelelő étrend és a passzív életmód következménye. És bár klinikailag nem igazolt tény a nem megfelelő étkezés és az közötti összefüggés, az egészséges táplálkozás és a sportos életmód csak a javunkra válhat. „Mindenki jobban érzi magát, ha a test szöveteibe több oxigén jut – teszi hozzá Dr. Peeker,
 
aki ezenkívül egy jó tanácsot is adott. – Ha tapasztalnám magamon valamelyik tünetet, biztosan kivizsgáltatnám magam.” Ha tehát kérdése van a prosztatájával vagy a vizeletinkontinenciával kapcsolatban, beszéljen kezelőorvosával.

A férfi vizeletszivárgás és a tünetek kezelése

Olvasson még többet a férfiaknak szóló medencefenék-erősítő gyakorlatokról és arról, hogy miként segítenek ezek a férfi vizeletszivárgás leküzdésében. Ha szeretne a helyzet ura maradni vizeletszivárgás, vizeletvesztés vagy az egyéb tüneteinek meglétében, bízza magát a TENA-ra, amely széles választékban kínál diszkrét, nedvszívó és kényelmes, kimondottan férfiaknak készült termékeket. Termékeink mellé bevált tippeket is adunk az aktív életmód és a társasági élet fenntartásához, amelyet nem korlátozhat a vizeletszivárgás.

Vannak férfiak, akiknél a prosztata akár fél kilogramm súlyúra is megnőhet.

Dr. Ralph Peeker

Főorvos professzor

Tudta?

A 40 év feletti férfiak közül minden negyediknél megfigyelhetők az alsó húgyúti szindróma tünetei.

4-ből 1

Kapcsolódó cikkek

Gátizomtorna-gyakorlatok

A vizelettartási képesség a megfelelő tornagyakorlatok segítségével is javítható. Gátizom-erősítő gyakorlatokkal, más néven Kegel-tornával megelőzhető, csökkenthető vagy szinten tartható a vizeletszivárgás.

Társasági élet inkontinenciával

Sok inkontinens férfi tart a társasági programokban való részvételtől. A vizeletszivárgástól való félelem visszatartó erő, megfelelő tervezéssel azonban elkerülhetők a balesetek.