Hogyan beszélgessünk a vizelettartási panaszokról?

A személyes problémák megvitatása kellemetlen élmény lehet – a megoldás kulcsa azonban az, ha őszintén és nyíltan beszél a témáról az orvosával és a szeretteivel.

Két férfi vidáman grillez

Beszélgessünk szeretteinkkel

A helyzettel való megbirkózásban segíthet, ha beszél róla a partnerével, egy jó barátjával vagy egy terapeutával. Azután, hogy hajlandó megtenni az első lépést, és beszél a gondjáról, könnyebben kap majd segítséget a megfelelő megoldás megkereséséhez.

Ne feledje: nincs egyedül! Több millió, különben egészséges felnőtt nap mint nap sikeresen kezeli ugyanezt a problémát. Előfordulhat, hogy a barátai is ugyanezekkel a gondokkal küszködnek.

Végül, de nem utolsósorban: ne érezze úgy, hogy bármiből is ki kell vonnia magát, amit szeret. A gyógyulás első lépése az, ha beszél olyasvalakivel a gondjairól, akiben megbízik.

Beszélgessünk az orvosunkkal

Az olyan intim egészségügyi problémák megbeszélése, mint a vizeletszivárgás vagy a gyakori vizelés, kínos témának tűnhet. Éppen ezért nem szabad szem elől téveszteni, hogy bár a téma megbeszélése kínos lehet egy hétköznapi emberrel, ez szakmai kérdésnek számít az orvos számára. Bátran kérdezzen – máskülönben nem kap válaszokat.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy felkészülten menjen az orvoshoz:

  • Írja össze a tüneteit, így orvosa könnyebben diagnosztizálja, hogy milyen típusú inkontinenciáról van szó, és a probléma okát is hamarabb feltárja.
  • Az orvossal való beszélgetés közben könnyű megfeledkezni arról, mit is akartunk kérdezni. Éppen ezért hasznos, ha leírja a kérdéseit, mielőtt odamegy. Így az ottléte során mindegyikre kap majd választ.

Kapcsolódó cikkek

Gátizomtorna-gyakorlatok

A vizelettartási képesség a megfelelő tornagyakorlatok segítségével is javítható. Gátizom-erősítő gyakorlatokkal, más néven Kegel-tornával megelőzhető, csökkenthető vagy szinten tartható a vizeletszivárgás.

Társasági élet inkontinenciával

Sok inkontinens férfi tart a társasági programokban való részvételtől. A vizeletszivárgástól való félelem visszatartó erő, megfelelő tervezéssel azonban elkerülhetők a balesetek.