Úgy tűnik, hogy az Ön tartózkodási helye <country>

A helyi információkat az adott TENA-oldalon találja

SZÓJEGYZÉK

Az inkontinenciával kapcsolatos szavak és kifejezések.

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelésére sokféle javasolt módszer létezik. Ezek egy fajtája az új életvezetési szokások kialakítása, például a hólyagtorna vagy a gátizomtorna, amely a gátizomzat erősítésére szolgál. A folyadékbeviteli és -ürítési szokások megváltoztatása vagy a testsúlycsökkenés is gyakran megoldást jelent. A kezelések másik típusába a gyógyszerezés (vagy a már szedett gyógyszerek felülvizsgálata), az inkontinenciatermékek használata vagy a műtét tartozik. Műtéti beavatkozás kizárólag alapos állapotfelmérés után és abban az esetben ajánlott, ha a kevésbé invazív kezelési formák hatástalannak bizonyulnak. A vizeletinkontinencia pontos okát mindig ajánlatos alaposan felmérni. A műtétet fontolgató betegnek más műtétekhez hasonlóan ezúttal is tisztában kell lennie a lehetséges kockázatokkal, valamint a beavatkozás pozitív hatásaival. Az inkontinenciatermékeket más kezelési módokkal, például az életvitel módosításával vagy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan érdemes alkalmazni. Inkontinenciatermékek akkor is használhatók, ha a többi kezelés hatástalan volt. A beteg szükség szerint viselheti őket, ha a többi próbálkozás eredménytelennek bizonyult.

Gátizomzat

A gátizmok (vagy medenceizmok) egy izomcsoport a medence alján, támaszt képezve a két láb között. Az izomcsoport a szeméremcsonttól (elöl) a gerincoszlop aljáig (hátul) húzódik. Ha ezek az izmok meggyengülnek, az problémákat, például vizeletinkontinenciát okoz, ha pedig a végbél záróizma is érintett, akkor székletinkontinencia is kialakulhat.

Hiperaktív hólyag

A hiperaktív hólyag egy tünet alapján leírt állapot, amelyre sürgető vizelési inger jellemző sürgősségi inkontinencia megléte mellett vagy anélkül, gyakori nappali és éjszakai mosdóhasználattal párosulva.

Húgyúti stresszinkontinencia

A stresszinkontinencia az akaratlan vizeletvesztés kellemetlen jelensége mozgás vagy fizikai megerőltetés, illetve tüsszentés vagy fekvés közben. A záróizom, illetve a medencefenéknek a húgyhólyagot tartó izmai és ínszalagjai nem elég erősek a vizelet bent tartásához.

Inkontinencia

Az inkontinencia nem más, mint az akaratlan vizeletvesztés.

Prosztata

Más néven dülmirigy: a férfitestben a húgyhólyag alatt található mirigy. A prosztata állítja elő az ejakuláció során a nemi váladékot (ondót). Idősebb férfiaknál gyakori, hogy a prosztata megnagyobbodik, és akadályt képez a húgyvezeték számára. Mindennek tünete például a vizeletsugár gyengülése, illetve a húgyhólyag nehézkes vagy nem teljes kiürülése.

Sürgősségi inkontinencia

A vizelettartási panaszokat a férfiaknál leggyakrabban sürgősségi inkontinencia okozza. A sürgősségi inkontinencia az a jelenség, amelynek során hirtelen vizelési inger tapasztalható, de nem visszatartható addig, amíg az érintett mosdóba ér. Előfordulhat, hogy a betegnek napközben 4-8 alkalommal, éjszaka pedig többször is kell vizelnie. Ez gyakran a prosztatanagyobbodás vagy a prosztataműtét következménye.

Túlfolyásos inkontinencia

Ha állandó vagy szakaszos vizelettartási panaszai vannak, lehetséges, hogy túlfolyásos inkontinenciája van. A problémát rendszerint az okozza, hogy valami akadályozza a vizeletsugarat, így a húgyhólyag túltelítődik, majd szivárogni kezd.

Utócsepegés

Ez néhány cseppnyi vizeletet jelent mosdóhasználat után akkor is, ha várt egy kicsit, majd lerázta a péniszét. Az utócsepegésnek két fajtája van: a vizeletürítés utáni szivárgás és a rendes utócsepegés. Utócsepegés azért fordulhat elő, mert a húgyhólyag nem ürül ki teljesen vizelés közben, így a vizelet felgyülemlik a hólyagból kifelé vezető húgyvezetékben.

Vizelettartási panaszok

A vizelettartási panaszok kifejezést gyakran az inkontinencia szó szinonimájaként használják; akaratlan vizeletvesztést jelent. Noha széles körben elterjedt, a vizelettartási panaszok kifejezés angol nevének (bladder weakness) magyar tükörfordítása (hólyaggyengeség) orvosi értelemben pontatlan, mivel a szivárgást nem a hólyag gyengesége, hanem az úgynevezett alsó húgyúti szindróma (LUTS) okozza.

Vizeletürítés

A vizelés (ürítés) folyamata.

Vizeletürítés utáni szivárgás

A vizeletürítés utáni szivárgás az a jelenség, amikor a húgyhólyag nem ürül ki teljesen, és vizelés után tovább szivárog. Megnagyobbodott prosztata vagy gyenge gátizomzat esetén gyakori jelenség.

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.