Típusok és okok

A férfiak körében előforduló vizeletszivárgásnak számos kiváltó oka lehet. Ha megismeri, hogy milyen típusú vizeletszivárgást tapasztal, és miért alakult ki, azzal a megfelelő kezelést is könnyebb lesz kiválasztani.

Ön nincs egyedül

A minden 4. férfit érintenek,* azaz rendkívül gyakori jelenségnek számítanak. A vizeletvesztés mértéke természetesen egyénenként eltér, de akár csak alkalmanként távozik néhány csepp vizelet, akár nagyobb szivárgást tapasztal, jó, ha tudja, hogy van segítség, és többféleképpen is kezelhető a vizeletszivárgás problémája.

*Az SCA 2012-es felmérése alapján, amelyben 40 éven felüli férfiak vettek részt az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Mexikóban. Az adatok nem nyilvánosak.

Ajánlás

Jó érzéssel töltött el a tudat, hogy nem vagyok egyedül.

János,

53 éves

Mi okozza a vizelettartási panaszokat?

Ahhoz, hogy a kiválasztó szervrendszer megfelelően működjön, az agy, az izmok és az idegek összehangolt működésére van szükség, hogy a vizelet a húgyhólyagban maradjon, és az akaratlagos ürítésig ne jusson ki onnan. A folyamatba azonban több tényező is közbeszólhat.

A leggyakoribb okai a következők:

  • A gyógyszerek, például a vízhajtók szedése növelheti a vizeletszivárgás kockázatát.
  • Húgyúti fertőzések.
  • Az izmok átmeneti meggyengülése prosztataműtét után.
  • A prosztata méretváltozása – a megnagyobbodott például akadályozhatja a vizelet kiürülését.
  • A túlsúly plusz terhelést jelent a has és a medence izomzata számára, így nehezebben tudja megakadályozni a vizeletszivárgást.
  • Cukorbetegség vagy neurodegeneratív betegségek (például Alzheimer-kór).

A vizelettartási panaszok tehát több tényezőre vezethetők vissza. Éppen ezért fontos az állapotfelmérés, hogy Ön a megfelelő kezelést kapja. Azaz fontos, hogy az orvosa megfelelően diagnosztizálja Önt.

Gyakori típusok

Sürgősségi inkontinencia

A sürgősségi másik neve ; ez a leggyakoribb megjelenési formája. A az a jelenség, amikor a beteg hirtelen vizelési ingert tapasztal, de nem tudja visszatartani addig, amíg a mosdóba ér. Előfordulhat, hogy a betegnek napközben 4-8 alkalommal, éjszaka pedig többször is kell vizelnie. Ez gyakran a prosztatanagyobbodás vagy a prosztataműtét következménye.

Stresszinkontinencia

Ha köhögés, tüsszentés, nevetés vagy nehéz dolgok emelése után vizeletszivárgást tapasztal, lehetséges, hogy stresszinkontinenciája van. Ez a jelenség a prosztataműtéten átesett férfiaknál gyakori.

Utócsepegés

Ez néhány cseppnyi vizeletet jelent mosdóhasználat után akkor is, ha várt egy kicsit, majd lerázta a péniszét. Az utócsepegésnek két fajtája van: a és a rendes utócsepegés. Utócsepegés azért fordul elő, mert a húgyhólyag nem ürül ki teljesen vizelés közben, így a vizelet felgyülemlik a hólyagból kifelé vezető húgyvezetékben. Megnagyobbodott vagy gyenge esetén gyakori az .

Túlfolyásos inkontinencia

Ha állandó vagy szakaszos vizelettartási panaszai vannak, lehetséges, hogy túlfolyásos inkontinenciája van. A problémát rendszerint az okozza, hogy valami akadályozza a vizelet áramlását.