Inkontinencia – Bevezetés

Minden negyedik 40 évnél* idősebb férfi tapasztalt már vizeletszivárgást, más néven inkontinenciát. A megfelelő megoldás megtalálásához először is az inkontinencia típusát és okát kell megismerni.

Minden negyedik férfit érintenek a vizelettartási panaszok

Az inkontinencia leggyakoribb típusai

Az inkontinenciának különböző típusai vannak. Ezek közül a két leggyakoribb a sürgősségi és a stresszinkontinencia. A kettő együttes jelenléte sem ritka. Az inkontinencia további válfajai közé tartozik a . Annak eldöntéséhez, hogy Önt melyik típus érinti, forduljon olyan orvoshoz, aki segít a megfelelő kezelés kiválasztásában. A szakemberrel való konzultáció után azt is kizárhatja, hogy a nem más betegség mellékhatásaként jelentkeznek-e.

Sürgősségi inkontinencia

A sürgősségi akaratlan szivárgást jelent, amely erőteljes vizelési ingerrel párosul. Ezt az állapotot több dolog is kiválthatja. A jelenség egyik fő oka az, hogy a hólyag akaratlagosan működtethető záróizomzata hiperaktívvá válik, és akaratlanul is összehúzódik. Ezzel az idegpályákon keresztül üzenetet küld az agyba, így vizelési ingert okoz akkor, amikor az adott személy nem akar mosdóba menni. Megesik, hogy mindezt hólyagirritáció okozza, amely fertőzés vagy vesekő miatt lép fel. A panász idegrendszeri vagy agyi alapú betegség (stroke, Parkinson-kór vagy sclerosis multiplex) miatt is kialakulhat.

Stresszinkontinencia

A stresszinkontinencia mozgás vagy a hólyag megerőltetése miatt léphet fel (például köhögés, nevetés vagy tüsszentés közben). A záróizom, illetve a medencefenék húgyhólyagot tartó izmai és ínszalagjai nem elég erősek a vizelet bent tartásához. Ez a fajta döntő többségében a nőkre jellemző, de prosztataműtét után a férfiak közel 1%-ánál is kialakulhat.

Hogyan javíthat az állapotán?

A vizelettartási képesség többféleképpen is javítható. Ilyen például a gátizomtorna vagy az étrendbeli változtatások. A vizelettartási képesség helyreállítása érdekében először is beszéljen orvosával, hogy megtalálja az Önnek leginkább megfelelő megoldást.

Örömmel várjuk oldalainkon, ahol tornagyakorlatokat ismertetünk, valamint tippeket és tanácsokat adunk.

*Az SCA 2012-es felmérése alapján, amelyben 40 éven felüli férfiak vettek részt az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Mexikóban. Az adatok nem nyilvánosak.

Kapcsolódó cikkek

Gátizomtorna-gyakorlatok

A vizelettartási képesség a megfelelő tornagyakorlatok segítségével is javítható. Gátizom-erősítő gyakorlatokkal, más néven Kegel-tornával megelőzhető, csökkenthető vagy szinten tartható a vizeletszivárgás.

Társasági élet inkontinenciával

Sok inkontinens férfi tart a társasági programokban való részvételtől. A vizeletszivárgástól való félelem visszatartó erő, megfelelő tervezéssel azonban elkerülhetők a balesetek.