Nocturia és éjszakai vizeletvesztés

Az érzést, amikor éjszaka arra ébredünk, hogy gyorsan meg kell látogassuk a mosdót, a legtöbbünk ismeri, főleg a korral előrehaladva, a várandósság alatt vagy akkor, ha lefekvés előtt sok folyadékot ittunk. Néhányan azt is imerjük már, milyen az, amikor ilyenkor nem jutunk el a mosdóig és "baleset" történik....

Annak, hogy éjszaka valaki sokszor megfordul a vécén (ez az úgynevezett vagy nocturia), több oka is lehet, és mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkentsük a vizelési inger kialakulását. Módosíthatjuk például a napi rutinunkat éjszakai alvásunk minőségének javítása érdekében, de azon is változtathatunk, hogy mit és mikor iszunk. Továbbolvasva többet is elárulunk erről, valamint tippeket adunk az éjszakai felkelések megelőzéséhez.

Mi okozhatja az éjszakai vizelettartási problémákat?

A korral a testünk is megváltozik, ezért természetes, hogy az addig megszokottnál gyakrabban járunk vécére. Éppen ezért természetes, ha éjjelente egy-két alkalommal ki kell mennünk. Mindez több különböző okra vezethető vissza. Egy fiatalabb ember hólyagja akár fél liter vizelet benntartására is képes, a kor előrehaladásával azonban ez a mennyiség rendszerint a felére csökken, mivel romlik a hólyagszorító izom rugalmassága. Szintén a korral járó, a vizelési ingert fokozó jelenség, hogy a szervezetünk kevésbé tud koncentráltan vizeletet előállítani. Az éjjel, illetve nappal előállított vizelet teljes mennyisége nem feltétlenül csökken, éjszaka azonban rendszerint több termelődik.

A vizelés gyakoriságára más, az életvitelünkből adódó dolgok is hatnak – ilyen például, ha nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk. A vacsora után fogyasztott koffein és alkohol hatására is egyenes út vezet az éjszakai problémákhoz.

Egészségügyi panaszok vagy egyes gyógyszerek is befolyásolhatják, éjszaka milyen gyakran kell kimennünk a mosdóba

Egyes egészségügyi panaszok és gyógyszerek is előidézhetik, hogy éjszaka meg kell, hogy látogassuk a mosdót, illetve növelhetik ennek gyakoriságát. Ha Ön valamilyen felderítetlen egészségügyi probléma meglétére gyanakszik, vagy ha a szedett gyógyszerek miatt éjszaka vécére kell mennie, keresse fel kezelőorvosát. Előfordulhat, hogy egy olyan apró változtatás, mint a gyógyszer másik időpontban történő bevétele, csökkenti a vele járó mellékhatásokat.

Az éjszakai mosdóhasználattal összefüggésbe hozható gyógyszerek és betegségek:

  • Szív- és vese-rendellenességek
  • Cukorbetegség
  • Vízhajtó hatású gyógyszerek
  • Sürgősségi vizeletinkontinencia

Az álmatlanság is okozhatja a gyakoribb éjszakai mosdóhasználatot vagy az éjszakai vizeletvesztést

Ébrenlétünk során rendszerint több vizelet termelődik – azaz ha valaki valamilyen betegség miatt nem tud aludni, éjszaka is gyakrabban kell vécére mennie. Számos krónikus egészségügyi panasz létezik – közéjük tartozik a „nyugtalan láb” szindróma, az alvási apnoe, valamint a szintén álmatlanságot okozó Alzheimer- és Parkinson-kór. Több krónikus betegség kényelmetlen érzést vagy fájdalmat is okoz, így a feltáratlan egészségügyi rendellenességek felderítése és a megfelelő fájdalomcsillapítás javítja az alvás minőségét, és csökkenti az éjszakai vizelettermelést.

Mit tehetnék azért, hogy éjjelente ritkábban kelljen mosdóba mennem?

Ha elérjük, hogy ritkábban kelljen mosdóba mennünk, azzal a saját közérzetünkön és az alvás minőségén is javítani tudunk.

Az alábbi dolgok például beválhatnak:

  • A kávé-, tea- és alkoholfogyasztás mellőzése lefekvés előtt
  • Kötelező látogatás a vécében lefekvés előtt
  • A folyadékbevitel lecsökkentése két órával lefekvés előtt
  • Ha dagad a lábunk, a kompressziós harisnya viselése és az, ha délutánonként feltesszük a lábunkat, csökkentheti az éjszakai vizelések számát, mivel a szervezet így kezelni tudja a lábunkban maradt vízmennyiséget
  • Ha felriadunk az éjszaka közepén, ez a tény is kiválthatja a késztetést. Ha álmatlanságtól szenvedünk, vagy valamiért nem tudunk zavartalanul aludni, a problémák megoldása segíthet az mérséklésében
  • Ha éjszakánként vizeletszivárgást tapasztalunk, használjunk éjszakai inkontinenciabetétet