Az 59 éves Mária az inkontinenciával való életről

„Mintha a klimax önmagában nem lett volna elég nagy csapás...”

Mária története

„A klimaxon is csak nehezen tudtam túltenni magam, de amikor észrevettem, hogy egyik pillanatról a másikra csepegni kezd a vizeletem, az maga volt a rémálom. 
 
Megpróbáltam kevesebb folyadékot inni, de ettől csak kiszáradtam, és fájt a fejem. Ezután csak tíz percekre mertem elmenni hazulról, így viszont elszigeteltnek éreztem magam. 
 
Huszonéves voltam, és nem sokkal korábban hoztam világra első gyermekemet, amikor rájöttem, hogy tüsszentésnél néha nedves lesz a fehérneműm. Toalettpapírból eszkábáltam egy ideiglenes betétet, és próbáltam megfeledkezni az egészről, amíg ismét meg nem történt. 
 
Hallottam már róla korábban, hogy a szülés okozhat »hólyaggyengeséget«. Az érintett izmok kinyúlnak és meggyengülnek ugyan, de edzéssel ismét megerősíthetők. Akkoriban rutinommá vált, hogy pisilés közben megfeszítettem és elengedtem a záróizmomat, illetve összeszorítottam a belső izmaimat. Néhány hónapig rendes egészségügyi betétet viseltem, és naponta négyszer cseréltem. Drága megoldás volt, de végül sikerült így rendbe jönnöm.
 
Három évtizeddel később, a klimax időszakában ismét visszatért ez a zavaró probléma. Ezúttal azonban nem váltak be a házi praktikák, sőt, az egészségügyi betét sem jelentett megoldást.
 
Megpróbáltam csökkenteni a folyadékbevitelt, de kiszáradtam, és megint fejfájós lettem. Mivel féltem attól, hogy baleset érhet, inkább otthon maradtam ahelyett, hogy hétvégeket a barátaimmal és a családommal töltöttem volna, és ez magányossá tett. Mivel állandóan több váltás alsóneműt, törlőkendőket, egészségügyi betéteket, légfrissítőt, ruhaöblítőt és dezodort hordtam magammal, és mindig bő, sötét színű ruhákat viseltem, úgy éreztem, hogy valójában kempingezni megyek, miközben csak együtt ebédeltem a barátaimmal.
 
Sőt 35 év házasság után külön ágyba költöztem. Végül orvoshoz fordultam. 
 
Ő elmondta nekem, hogy a klimax vizelettartási problémát is okozhat, és hogy léteznek kifejezetten a vizeletszivárgás elleni, szivárgás- és szagmentes betétek. Amikor először megvásároltam őket, meglehetősen szkeptikus voltam, hiszen már a maxi méretű higiéniai betétek sem használtak, az újonnan vásárolt darabok pedig jóval kisebbek voltak. Azonban tényleg beváltak, én pedig sokkal magabiztosabb lettem.
 
Nyilván egyszerűbb lenne, ha egyáltalán nem lenne vizelettartási problémám, de mostanra egyedül a hőhullámok miatt kell aggódnom, a vizeletszivárgás miatt már nem.”