Ilyen hatással lehet a menopauza a mentális állapotra

A menopauza időszakában gyakran előfordul, hogy megváltozik a hangulatunk és úgy általában a közérzetünk. Sok nő számol be szorongásról, ingerlékenységről, az agyat ellepő „ködről” és sérült önbizalomról, valamint annak az érzéséről, hogy lezárult egy korszak az életükben. Sokan közülünk láthatatlannak érzik magukat ebben az életszakaszban, és nehezen találják meg újra a helyüket a társadalomban.
 
Ezeket az érzéseket nagyrészt azok a hormonális változások okozzák, amelyeken keresztülmegyünk – az ösztrogénszint csökkenése pusztítóan hathat az érzelmeinkre, és ettől mindenféle szörnyű érzés támadhat ránk. 
 
A menopauza fizikai hatásai, például a hőhullámok, a fejfájás és az ízületi merevség szintén befolyásolhatnak minket, és (érthető módon) frusztrációt és rosszkedvet okozhatnak. 
 
Ha Ön a fenti érzések bármelyikét tapasztalja, tudnia kell, hogy nincs vele egyedül. Ha tovább olvas, többet is megtudhat arról, hogy milyen hatással lehet a menopauza a mentális állapotára, és mi mindent tehet azért, hogy átvészelje ezt az időszakot.

A menopauzával kapcsolatos gyakori mentális problémák

Rosszkedv a menopauza időszakában
A menopauza időszakában fellépő hormonális változások sérült önbizalmat és rosszkedvet okozhatnak. Ennek az az oka, hogy a menstruációs ciklust szabályozó ösztrogén a szerotonin szintjére is kihat – ez egy olyan vegyi anyag, amely hozzásegít a jó közérzet és a boldogságérzet eléréséhez. 
 
Ha korábban már volt depressziója, észreveheti, hogy néhány ismerős érzés kezd visszatérni – ez ijesztő lehet, de ne feledje, hogy ezek az érzések nagyon gyakoriak a menopauza időszakában, de kezelhetők, és el fognak múlni.
 
Szorongásos tünetek a menopauza időszakában
A menopauza bizonyos tünetei szorongásos tüneteket válthatnak ki, illetve szorongással járhatnak. A hőhullámok nagyon hasonlítanak a pánikrohamhoz: mindkettő gyors szívdobogással, valamint forróságérzettel és izzadással járhat. 
 
A menopauza alatt alvászavarok is felléphetnek, és a fáradtság is kiválthat szorongást. 
 
Hangulatingadozások a menopauza időszakában
A hangulatingadozás a menopauza gyakori tünete. A csökkenő ösztrogénszint hangulatváltozásokat idézhet elő; kevésbé érezzük úgy, hogy ugyanúgy kézben tudjuk tartani a dolgokat, mint addig.
 
Ez érthető módon kihathat arra, ahogyan érzi magát, és a személyes kapcsolatokat is megterhelheti, de ha őszinte saját magával és a szeretteivel, az segíthet átvészelni ezt az időszakot, és segíthet megértetni a szeretteivel azt, hogy Ön min megy keresztül.
 
A menopauzának a hangulatot befolyásoló fizikai tényezői 
A menopauza számos fizikai tünete jól ismert: közéjük tartozik például a súlygyarapodás, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Ezen tünetek bármelyike a legjobb állapotunkban is elszomorító lehet, így nem meglepő, hogy kihatnak a hangulatunkra. Ezen kívül mindig fennáll az esélye annak, hogy ebben az időszakban is fellép, amely sajátos problémákat hozhat magával, és így hatással lehet arra, ahogyan Ön érzi magát – ám ez remélhetőleg olyasmi, amiben mi is segíteni tudunk Önnek..

A magabiztosság megőrzése a menopauza időszakában

A fent felsorolt érzések mindegyike hatással lehet az önbizalomra és az önbecsülésre – ám van, amit Ön is megtehet, hogy kezelni tudja ezeket az érzéseket, és megőrizze a magabiztosságát a menopauza időszakában:
  • Így máris elindulhat a jó úton: olvasson utána a menopauza témájának, hogy tisztában legyen azzal, mi történik a szervezetében, és mit tehet a menopauza tüneteinek megelőzése és enyhítése érdekében, továbbá képessé váljon arra, hogy megértse, hogyan előzheti meg és mérsékelheti a tüneteket.
  • Figyelje a hangulatát, és ismerje fel az esetleges érzelmi mintáit. Bizonyos helyzetek szomorúságot vagy szorongást váltanak ki Önből? Ha igen, és ha megoldható, próbálja kerülni az ilyen helyzeteket.
  • Legyen kiemelten fontos az alvás: A menopauza alatt megnehezedhet az alvás, ezért érdemes pozitív hatású életmódbeli döntéseket hozni az alvásminőség javítása érdekében. Lefekvés előtt hat órával már ne fogyasszon kávét, teát, üdítőt vagy energiaitalt, mivel ezektől gyakoribbá válhat a , illetve szükségessé az éjszakai mosdóba járás. Hagyja abba a dohányzást, és próbálja csökkenteni a stresszt.
  • A stresszt például a következőkkel tudja csökkenteni: rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás vagy a vércukorszint stabilizálása. A meditáció is segíthet. 
  • Fogyasszon tartalmas, tápláló ételeket: A kiegyensúlyozott táplálkozás több energiával képes feltölteni, csökkentheti a stressz-szintet, és javíthatja az alvásminőséget. A megfelelő táplálkozás az egészséges bélműködést is elősegítheti, amitől javul a szerotonintermelődés. A rendszertelen és erős menstruáció a perimenopauza gyakori velejárója, és a vashiányt okozhat, ami fokozott fáradtságérzettel járhat. Éppen ezért fogyasszon magas vastartalmú ételeket, vagy szedjen vaspótlót, hogy ellensúlyozni tudja mindezt.
  • Beszélgessen másokkal – barátokkal, családtagokkal vagy olyan nőkkel, akiket szintén érint a menopauza. Ne feledje: nincs ezzel egyedül. Esetleg csatlakozzon egy Facebook-csoporthoz vagy egy tematikus fórumhoz, hogy további támogatást kapjon.
  • A tünetek gyakorisága és intenzitása minden embernél más. Az, hogy vannak olyan barátai, akik szörnyű időszakként élték meg a menopauzát, nem jelenti azt, hogy Önnek is az lesz.
  • Ne feledje: normális, hogy így érez, és ezen minden nő átesik élete adott pontján. Fontos tudnia, hogy sok mindent tehet azért, hogy a kezébe vegye az irányítást, és megelőzze, illetve csökkentse a tüneteket.
  • Ne dugja homokba a fejét – fogadja emelt fővel. Ossza meg tapasztalatait másokkal. Meg fog lepődni, hogy hány, fiatal és idősebb nő tudja majd hasznosítani az Ön tapasztalatait, és lesz kíváncsi az Ön mondanivalójára. 
  • Ha a menopauza időszakában inkontinenciát tapasztal, akkor egy diszkrét, kifezetetten vizeletfelszívásra kifejletesztett termék, mint például a folyadékot gyorsan felszívó, az érzékeny bőrhöz is kíméletes TENA Lady inkontinenciabetét-család segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát.

Segítség és támogatás a menopauza időszakában

Ha a szorongás, a rossz hangulat vagy a hangulatingadozások kihatnak a mindennapjaira vagy az emberi kapcsolataira és Ön szenved ettől, akkor beszéljen a háziorvosával. Van segítség. Nem kell mindezen egyedül végigmennie. Háziorvosa hormonpótló terápiát (HRT), egyéb gyógyszereket vagy tanácsadást javasolhat Önnek, hogy segítsen átvészelni a menopauza időszakát.

További olvasnivaló