Az inkontinencia kezelése a menopauza időszakában

A korosodás előnyökkel is jár. Az addig nyert élettapasztalat gyakran egészséges önbizalomra nevel, és megtanít arra, hogy mi számít igazán az életben. Lehetséges, hogy már kirepültek a gyermekeink, és most van időnk arra, hogy megtegyük mindazt, amiről a gyermekek kis korában vagy a karrierépítés dolgos éveiben le kellett mondanunk? Nem kell, hogy a menopauza megakadályozzon minket mindabban, amit szeretünk, néhány dolgot azonban érdemes tudnunk erről az új életszakaszról.
 
A legtöbben hallottak már a menopauza gyakori tüneteiről (például a hőhullámokról és a hangulatingadozásokról) – arról viszont ritkán esik szó, hogy miként hat a menopauza a húgyúti rendszerre és a húgyhólyagra. A menopauzán átesett nők akár 50%-ánál fordul elő időnként vizeletszivárgás1, így ez bizony olyan téma, amiről érdemes lenne többet beszélnünk nyilvánosan. 
 
Ebben a cikkben áttekintjük, hogy miért okozhat inkontinenciát a menopauza, valamint néhány kezelési lehetőséget is, amelyek segíthetnek enyhíteni a szervezetben bekövetkező változások egy részét.

Miért okozhat inkontinenciát és vizelettartási problémákat a menopauza?

Amikor átesünk a menopauzán, a szervezetünk nem termel annyi ösztrogént. Az ösztrogén számos szerv működésében érintett, és fontos szerepet tölt be a húgyhólyag és a húgyutak egészségének megőrzésében. Az ösztrogénszint csökkenése például a következő tüneteket eredményezheti: hüvelyszárazság, gyakori vizelés, leküzdhetetlen vizelési inger és vizeletszivárgás.
 
A fenti tünetek együttes elnevezése „menopauza genitourinális szindróma” (GSM). A menopauzán átesett nők 40-60%-a tapasztal GSM-et, de csak kevesen fordulnak orvoshoz kezelésért.

Az inkontinencia különböző típusai, amelyek a menopauza és a GSM miatt alakulhatnak ki

A stresszinkontinencia tünetei közé tartozik a köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás vagy cipekedés közben fellépő vizeletszivárgás.
 
Késztetéses
Ha Ön gyakran érez hirtelen és sürgető vizelési ingert, vagy előfordul, hogy néha nem ér ki időben a mosdóba, előfordulhat, hogy késztetéses inkontinenciája van. Előfordulhat az is, hogy éjszaka többször is felébred, mert mosdóba kell mennie – ez az úgynevezett éjszakai mosdóba járás.

Mit tehetünk a menopauza időszakában fellépő inkontinencia kezeléséért?

Íme néhány megoldási lehetőség a GSM tüneteinek enyhítésére és a menopauza időszakában fellépő kezelésére:
  • Erősítse meg a medencefenék izomzatát, hogy jobban tudja kontrollálni a hólyagot és az enyhe szivárgásokat.
  • Ne fogyasszon koffeint és alkoholt, mivel ezek irritálhatják a hólyagot, és leküzdhetetlen késztetést okozhatnak.
  • Korlátozza az esti folyadékbevitelt, így kevésbé valószínű, hogy éjszaka ki kell mennie a mosdóba.
  • Ismerje meg azokat a termékeket, amelyek segíthetnek, ha Ön enyhe szivárgást tapasztal – ilyen például a TENA Lights, egy vékony és diszkrét, gyors felszívódást biztosító betét, amely elősegíti a legérzékenyebb bőr védelmét.
  • Ha az inkontinencia negatív hatással van a napi rutinjára és életminőségére, azt javasoljuk, hogy beszéljen háziorvosával, hogy felmérje az Ön állapotát, és megfelelő diagnózist adjon. Ezt követően orvosi kezelést és tanácsot tud Önnek adni az Ön sajátos körülményeinek megfelelően.
További információ az inkontinencia megéléséről.
 
Ha további segítségre és támogatásra van szüksége a menopauzával kapcsolatban, olvassa el a menopauza szakaszainak leírását, illetve azt, hogy miként hathat a menopauza a mentális állapotra. 

További olvasnivaló