Késztetéses inkontinencia nőknél

Tény, hogy sok nő tapasztal sürgős, késztető vizelési ingert. Számukra jól ismert és elszomorító napi feladat az a kényszer, hogy a mosdóba járáshoz igazítsák a mindennapjaikat. A késztetés akár közvetlenül a mosdó felkeresése után is újra érezhető, éjszaka pedig többször is fel is kelti az érintetteket. Az alábbiakban megválaszoljuk az ezzel az állapottal kapcsolatban feltett gyakori kérdéseket, és bevált tippeket adunk a késztetéses kezeléséhez, illetve ahhoz, hogy ismét Ön tudja irányítani az életét. 

Mik a késztetéses inkontinencia tünetei?

Többféle női inkontinenciatípus létezik. Ahogy a nevéből is kiderül, a késztetéses egy hirtelen és sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. Ennek az az oka, hogy a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene, és így a vizelet átszivárog a hólyagot zárva tartó izmokon. 

Mi okozza a késztetéses inkontinenciát a nőknél?

Sok esetben nehéz pontosan meghatározni a késztetéses okait. Egy vagy több tényező is okozhatja, például húgyhólyag-fertőzés, gyulladás, a húgyhólyag-kimenet átjárhatóságának csökkenése, illetve hólyag- vagy vesekövek. Kiváltó ok valamilyen súlyosabb állapot, például idegrendszeri sérülés is lehet. Ha Ön azt gyanítja, hogy késztetéses vagy más típusú inkontinencia alakult ki Önnél, forduljon szakemberhez.

A késztetéses inkontinencia kezelése

Sok késztetéses inkontinenciával élő nő kezelés nélkül is képes kezelni az állapotát. Ha azonban a késztetéses negatívan hat a mindennapokra és az életminőségre, javasolt egészségügyi szakember segítségét kérni. Sokféle kezelési mód létezik attól függően, hogy mi okozza a késztetéses vizeletinkontinenciát, mennyire súlyos a probléma, illetve más tényezők alapján. A sebészeti beavatkozás is lehetséges kezelési mód lehet. Ha azonban a kezelőorvos ezt nem tartja megfelelőnek vagy szükségesnek, előfordulhat, hogy inkább egy otthon végezhető „önsegítő” programot javasol helyette. 

Önsegítő útmutató a késztetéses inkontinenciához

Nem kell, hogy Ön a késztetéses inkontinenciának rendelje alá az életét. Többféle eszköz is van a kezében a tünetek kezeléséhez. 
 
Figyelje a folyadékfogyasztást
Először is gondolja át, hogy mit szokott inni. A koffeintartalmú italok, például az energiaitalok, a kávé és egyes teafajták irritálhatják a húgyhólyag belsejét, ami sürgős késztetést eredményezhet. Egyéb tényezők, például egy húgyúti fertőzés vagy a hólyagkövesség is okozhatnak irritációt a húgyhólyag belsejében, és okozhat sürgős késztetést. 
 
Az elfogyasztott italmennyiség is számít. A folyadékbevitelt és a késztetéses inkontinenciát illetően ne feledkezzen meg a következőkhöz: 
  • A túlzott folyadékfogyasztás miatt nagy mennyiségű vizelet képződik (ez az úgynevezett polyuria), így tehát gyakrabban érezhető vizelési inger, és a mosdóba is többször kell kimenni, mivel a húgyhólyag gyorsan megtelik. A magas vércukorszinttel (hiperglikémiával) járó cukorbetegség fokozza a szomjúságot és a vizeletmennyiséget. A jól kézben tartott cukorbetegség tehát mérsékli a vizeletinkontinencia mértékét.
  • A sürgős késztetést az alacsony folyadékbevitel is okozhatja. Ha azért fogjuk vissza a folyadékfogyasztást, hogy csökkentsük a sürgős késztetések számát, azzal csak súlyosbítjuk a problémát, mivel a vizelet ezáltal besűrűsödik, irritálja a hólyag belsejét, továbbá kellemetlen szagúvá teszi a vizeletet, és sürgős késztetést okoz. A kiszáradás emellett székrekedéshez is vezethet, amely közismerten kockázatos a vizeletinkontinencia szempontjából. 
 
Ami az étrendmódosítást illeti: próbáljon több rostot fogyasztani, mivel ezzel megelőzhető a , amely nyomást gyakorol a húgyhólyagra. 
 
Kegel-torna, más néven medencefenék-erősítő gyakorlatok
A Kegel-torna, más néven medencefenék-erősítő gyakorlatsor igazoltan hatásos és népszerű öngyógyító módszer. A medencefenék-izmok erősítésére irányuló törekvésnek köszönhetően sok nő úgy érzi, hogy ellen tud állni a vizelési ingernek, és csökkenteni tudja a mosdóba járások számát. A Kegel-torna, más néven medencefenék-erősítő gyakorlatsor egyik legfőbb előnye az, hogy semmilyen különleges felszerelést nem igényel, illetve bárhol és bármikor, akár a buszon vagy egy megbeszélés közben is elvégezhető. 
 
Hólyagtréning
A hólyagtréning egy olyan önsegítő módszer, amely úgy segít hozzá a húgyhólyag feletti kontroll visszaszerzését, hogy csökkenti a vizelés gyakoriságát. Hatásos lehet a késztetéses inkontinencia, valamint a hiperaktív hólyagés a stresszinkontinencia tüneteinek enyhítésében 
 
A elemei:
 
  • Az mintázatainak még fokozottabb tudatosítása
  • Új szokások kialakítása a húgyhólyag kiürítéséhez és kontrollálásához
  • A magatartásmód átalakítása, többek között a „biztonsági pisilés” elhagyása
  • Életmód- és étrendmódosítások, a fentieknek megfelelően
  • A hólyag megedzése, hogy fokozatosan több vizeletet legyen képes megtartani
  • Kegel-torna, más néven medencefenék-erősítő gyakorlatok 

A TENA termékei késztetéses inkontinenciához

Ahhoz, hogy meg tudjunk küzdeni az inkontinenciával, oda kell figyelnünk a testünkre, ismereteket kell szereznünk az állapotunkról, és ha szükséges, szakember segítségét kell kérnünk. Így Önnek akár orvosi kezelésre, akár önsegítő megoldásra van szüksége, a TENA betétek, pelenkanadrágok és más termékek segítségével diszkréten és hatékonyan tud megküzdeni a késztetéses és a vizeletszivárgás tüneteivel, így biztonságban és kellemesen érezheti magát, és tovább élheti megszokott életét.