Szeretteim a távolból kérnek segítséget

Lehet, hogy távol él azoktól a szeretteitől, például a szüleitől, akiknek segítségre van szükségük. Felmerül a kérdés: mit tehet értük? Sok ápoló van ebben a helyzetben. Megtanultuk tőlük, hogy akkor is segíthet, ha messze él segítségre szoruló szeretteitől. Próbálja meg az alábbiakat:
 
  • Biztosítsa a gondozásra szoruló személyt érzelmi támogatásáról egy közös ismerős segítségével.
  • Szervezzen neki segítséget (például fogadjon fel helyi ápolót vagy takarítót, majd látogassa meg egy előre egyeztetett időpontban, hogy meggyőződhessen róla, hogy minden a legnagyobb rendben van).
  • Rendszerezze egészségügyi és orvosi papírjait, és kísérje el az orvosi vizsgálatokra.
  • Tudja meg, mikor vágyik társaságra, és kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy látogassa meg abban az időpontban.
A távol élőkről való gondoskodás nehézséget jelenthet. Azonban nem megoldhatatlan. Az alábbiakban adunk néhány tippet a távol élő gondozott személy ellátásához:

Készítsen tervet

Érdemes felmérni a gondozott személy helyzetét, a potenciális nehézségeket, és azt, hogy milyen szintű segítségre van szüksége. Próbálja meg feltérképezni a helyi erőforrásokat és a távolról elvégezhető feladatokat. Készítsen feljegyzést a gondozott személy egészségügyi állapotáról, valamint a jogi és pénzügyi helyzetéről. 
 
Jegyezze le az elérhetőségeket, a biztosítási adatokat, számlaszámokat és az egyéb fontos információkat. Tudjon meg többet a betegségéről, és hogy milyen kezelésre van szüksége.

Higiéniai és inkontinenciatermékek

Egyedül élő szeretteink általában tudnak gondoskodni magukról. A megfelelő elleni védelem kiválasztásában azonban Ön is segíthet. A TENA Pants eldobható pelenkanadrágok olyanok, mint egy normál alsónemű: egyszerűen, segítség nélkül viselhetők és cserélhetők. 
 
Minden inkontinens személy helyzete egyedi. A TENA termékválasztójával megtalálhatja a szeretteinek megfelelő, kellően nagy nedvszívó képességgel rendelkező terméket. 

Gyűjtse össze azok elérhetőségeit, akik az érintett személy közelében élnek.

Ha Ön messze él, kérje meg a szomszédokat, ismerősöket, barátokat vagy családtagokat, hogy rendszeresen nézzenek rá. Így mindig értesülhet az állapotáról. Ha szükség van rá, helyi ápolót is felfogadhat, aki segíthet ellátni a gondozott személyt, és egyúttal társaságot jelent a számára. Bárhogy is döntenek, mindig legyen kéznél a számára a vészhelyzet esetén hívható személyek elérhetősége. 

Maradjon kapcsolatban szeretteivel, és rendszeresen látogassa meg őket

Ha van rá lehetősége, látogassa meg szeretteit. Így első kézből értesülhet fizikai, érzelmi és pénzügyi állapotukról. Ha nem tud személyesen jelen lenni, okostelefonon és az internet segítségével is kapcsolatban maradhat velük. 
A Skype, a WhatsApp, a Viber, a Facebook Messenger és az Apple FaceTime bármelyike alkalmas a kapcsolattartásra. 
 
Ha van mobiltelefonjuk, tanítsa meg őket a használatára. Ellenőrizze, hogy benne vannak-e a legfontosabb telefonszámok. Egyes szolgáltatók biztosítanak ingyenes, interneten vagy az üzletekben igénybe vehető oktatóprogramokat, illetve olcsó szolgáltatói csomagokat olyan idősek számára, akik csak vészhelyzetben használják telefonjukat. 
 
Érdemes fontolóra venni a kifejezetten időseknek szánt telefonfunkciók – hangvezérelt parancsok, nagyméretű gombok, hallókészülékekkel kompatibilis szolgáltatások stb. – használatát. 

Készüljön fel a vészhelyzetekre

Próbáljon előre gondolkodni, és készüljön fel arra, mit kell tennie vészhelyzet esetén. Célszerű feljegyezni azonnal riasztható személyek elérhetőségét. Érdemes emellett elegendő pénzt félretenni arra az esetre, ha meg kell látogatnia a gondozott személyt.
 
Ha beleegyezik, szerezzen be neki egy segélyhívó karperecet. Ez az eszköz vészhelyzet esetén gombnyomásra riasztja Önt vagy egy közelben lévő ápolót. 

Kérjen szakszerű segítséget

Hasznos lehet szakápoló segítségét kérni, aki segít a gondozott személy ellátásában (etetésében, gondozásában és egyéb teendőkben). Egy idősápoló vagy szociális munkás is bevonható a gondozott személy ellátásába.