Ápolás – szószedet

Az inkontinenciagondozással kapcsolatos szakkifejezések gyűjteménye

Ha a kezelőorvos vagy a gyógyszerész valamilyen, Ön által ismeretlen szakkifejezést használ, vagy ha a csomagoláson valamilyen, korábban nem látott szó szerepel, keresse meg a szójegyzékben, és megmagyarázzuk.

2 darabos rendszerek

A 2 darabos rendszerű termékeket együtt kell viselni. A betétek diszkrét, a test vonalát követő kialakításúak, és a TENA®újrahasznosítható és eldobható inkontinencia-rögzítőnadrágjaiba illesztve kell viselni őket. Közepes és súlyos inkontinencia esetére ajánljuk.

Betegalátétek

A betegalátétek, más néven antidecubitus alátétek nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek. Céljuk, hogy megvédjék az ülő- vagy fekvőfelületeket: az ágyat, a székeket és a bútorokat. A TENA® betegalátétek sokféle méretben és kivitelben kaphatók.

Betétek

A nagyon enyhétől a súlyos vizeletszivárgásig, hölgyek számára ajánlott. A legtöbb TENA® betét egyesével csomagolva készül, valamint ragasztócsíkkal rendelkezik, így hagyományos fehérneműbe helyezve viselhető.

Felnőtt nadrágpelenka/pelenkanadrág

TENA® néven felnőtteknek készült nadrágpelenkákat, illetve pelenkanadrágokat forgalmazunk. A termékek tépőzárral rögzíthetők, és könnyen feladhatók/levehetők.

Funkcionális inkontinencia

Ilyenkor az érintett személy valamilyen fizikai vagy mentális betegség miatt képtelen időben eljutni a mosdóba. 

Gátizomtorna-gyakorlatok

A medencefenék izmainak megfeszítésével és ellazításával járó gyakorlatok. Céljuk az izmok megerősítése, valamint a záróizom összehúzó erejének megnövelése.

Inkontinencia

A hólyag- és/vagy a bélműködés szabályozásának akaratlan elvesztése.

Késztetéses inkontinencia

Más néven hiperaktív hólyag; férfiaknál ez a vizeletszivárgás leggyakoribb megjelenési formája. Az érintett személy hirtelen vizelési ingert érez, a hólyagból pedig akaratlanul is vizelet ürül. Mivel a sürgető késztetés miatt szinte lehetetlen időben kiérni a mosdóba, két vizeletürítés vagy a hólyag teljes kiürítése között többször is távozik kisebb mennyiségű vizelet. A jelenséget több különböző tényező, például megnagyobbodott prosztata, húgyúti fertőzés, kávé- vagy energiaital-fogyasztás, vesekő, menopauza utáni nyálkahártya-érzékenység, valamint valamilyen nőgyógyászati panasz, például méhsüllyedés vagy petefészek-daganat, illetve székrekedés is okozhatja.

Kevert inkontinencia

A jelenség neve szó szerint értendő, hiszen a tünetei egyszerre utalnak stressz- és késztetéses inkontinenciára (lásd lejjebb). Ha az Ön esetében is fennáll mindkettő, az egyik rendszerint súlyosabb problémát jelent a másiknál. Ha ez a helyzet, érdemes előbb a gyakoribb tüneteket okozó jelenséget kezelni.

Klimax (menopauza)

Az az időszak, amelyet a havi vérzés végleges elmaradása jelez.

Medenceizmok

A medencefenék izmai széles izomköteget alkotnak a két láb között. Az izomcsoport a szeméremcsonttól (elöl) a gerincoszlop aljáig (hátul) húzódik. A kontinencia megőrzéséhez arra van szükség, hogy a medencefenék izomzata kellő tartást biztosítson. Ezek az izmok fontos szerepet játszanak a vizelet- és székletinkontinencia megelőzésében.

Neurológiai eredetű hólyag-rendellenesség

A betegség miatt kialakuló idegrendszeri károsodás negatív hatással lehet az agy és a húgyhólyag közötti kommunikációra. Ennek következménye a hólyag feletti kontroll elvesztése vagy a nem teljes hólyagürítés.

Női és férfi pelenkanadrágok

A női és férfi pelenkanadrág kifejezés alatt kifejezetten nőknek és férfiaknak kifejlesztett inkontinencia-pelenkanadrágokat értünk. A TENA® által gyártott női és férfi pelenkanadrágok külsőre hasonlítanak egy hagyományos fehérneműre: ugyanúgy kell felvenni és viselni is őket. Közepes és súlyos inkontinencia esetén nyújtanak védelmet.

Pelenkanadrág

A pelenkanadrágokat kifejezetten inkontinenciavédelemre tervezték. A TENA® női és férfi pelenkanadrágok kiválóan alkalmasak szeretteink ellátására. A termékek tépőzárral rögzíthetők, és könnyen feladhatók/levehetők. A felnőtt pelenkanadrágnak is nevezett, inkontinencia elleni védelmet nyújtó pelenkanadrág nedvszívó képessége miatt kiváló védelmet biztosít súlyos vizeletszivárgás esetére.

Prosztata

A dülmirigy a férfitestben a húgyhólyag alatt található, a húgycsövet körülvevő mirigy. Ez a mirigy állítja elő az ejakuláció során a nemi váladékot (ondót). Idősebb férfiaknál előfordul, hogy a prosztata megnagyobbodik, és akadályt képez a húgyvezeték számára. Ennek tünete a vékony sugarú vizelet.

Stresszinkontinencia

Az inkontinencia azon típusa, amely hirtelen fizikai megerőltetés, például köhögés, tüsszentés, nevetés, tornázás vagy emelés közben jelentkezik. Ennek során mindössze egy kevés vizelet távozik, és rendszerint a medencefenék izomzatának meggyengülésére utal.

Székletinkontinencia

Az inkontinencia ezen típusával élőknél akaratlan székletürítés történik.

Tisztasági betétek

Más néven vékony betétek: a legkisebb és legvékonyabb betétek a TENA kínálatában. A TENA® vékony inkontinenciabetéteket enyhe vizeletszivárgás esetére, a mindennapos frissesség biztosításához ajánljuk.

Törlőkendők

A TENA® inkontinencia elleni törlőkendői és mosdatókesztyűi kifejezetten felnőtt méretben készülnek. Használat közben kíméletesen tisztítják és ápolják a bőrt.

Túlfolyásos inkontinencia

Állandó vagy alkalmi jelleggel, sugárban folyó vizelet, amelyet valamilyen fizikai akadály vagy idegrendszeri sérülés okoz. Túlfolyásos vizeletinkontinenciáról beszélünk, ha a húgyhólyag ürülése nem teljes, és idővel visszamaradt vizelettel telik meg.

Ultravékony betétek

A TENA® ultravékony betétek kimondottan diszkrét kialakításúak. Még vékonyab keresztmetszettel rendelkeznek, mégis ugyanolyan hatékony védelmet biztosítanak, mint a normál méretű inkontinenciabetétek.

Védőeszközök

Kifejezetten férfiak számára készült inkontinenciabetétek. A TENA® védőeszközök anatómiai kialakításúak: követik a férfiak testfelépítését, így stabilan rögzülnek, és kényelmes viselni őket. Ragasztócsíkkal rögzíthetők. Viselésüket testhez álló férfi alsónadrágban javasoljuk. Enyhe és közepes mértékű inkontinencia esetén viselhetők.

Vizeletszivárgás

Más néven vizelettartási probléma vagy vizeletinkontinencia. Azt jelenti, hogy az ebben érintett személy nehezen tudja kontrollálni a hólyagját. A jelenség akaratlan vizeletvesztést okozhat.

Vizeletürítés

A vizelés (ürítés) folyamata.

Vizeletürítés utáni szivárgás

Az a jelenség, amikor a húgyhólyag (a húgycső) nem ürül ki teljesen, és vizelés után tovább szivárog. Gyenge medenceizomzat esetén is gyakori jelenség.

Vizeletvesztés

Az éjszakai ágybavizelés (orvosi nevén ágybavizelés) akaratlan vizeletvesztést jelent. Ha éjszaka, alvás közben lép fel, akkor éjszakai ágybavizelésnek nevezik.