A demenciáról

A demencia jeleinek felismerése

Ha egy Önhöz közel álló személy korosodni kezd, feledékennyé vagy zavarodottá válhat, esetleg képtelen lesz elvégezni a számára addig könnyű feladatokat. Ezek a jelek demenciára, egy idősebb életkorban gyakori rendellenességre utalnak. Ezt rendkívül fontos észben tartani, és a lehető legtöbb információt gyűjteni erről az állapotról. Ha Ön tisztában van azzal, hogy a demens személy mivel néz szembe nap mint nap, a lehető leghatékonyabban tudja majd őt ellátni. A demenciáról többet olvashat, ha a lenti, partneroldalunkon található Dementia Forum oldalára mutató linkre kattint. 

Mi a demencia?

A „demencia” az agy sérülése miatt jelentkező változatos tünetcsoport általános megnevezése. A betegség maga többféle formában is jelentkezhet attól függően, hogy a sérülés az agy mely részét érinti. A folyamat során az érintett személy rendszerint képtelenné válik a napi feladatok megtervezésére és végrehajtására. 
 
A betegség a beszédre, valamint az időérzékre és a tájékozódási képességre, vagyis az úgynevezett kognitív képességekre hat kedvezőtlenül. A demencia jellemzője lehet továbbá az aggodalmaskodás, a depresszió, valamint a beteg magatartásának megváltozása. A fenti tünetek miatt a demens betegek képtelenek hozzátartozóik segítsége nélkül boldogulni.
 
A „demencia” kifejezés egy tünetcsoport megnevezése, amelybe beletartozik a memóriavesztés, a hangulatváltozás, valamint a kommunikációs és érvelési nehézségek. A demencia sokféle formában jelentkezhet. A két leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia.

A demencia egyes típusai

A demencia sok esetben progresszív, azaz a tünetei lassan jelentkeznek, a betegség pedig fokozatosan hatalmasodik el a betegen. Ha a gondozott személynél is jelentkeznek memóriazavarok vagy gondolkodási nehézségek, ne hagyja őket figyelmen kívül! Menjenek orvoshoz, hogy fel tudják tárni az okát. Lehetséges, hogy a szakértő vizsgálat valamilyen kezelhető problémára derít fényt. Ha pedig a tünetek demenciára is utalnak, a korai felismerés lehetővé teszi, hogy a gondozott személy megkapja a lehető legjobb kezelést, sőt önkéntes részvételi lehetőséget teremt számára valamilyen klinikai vizsgálatban vagy kutatásban. Emellett pedig tervezhetővé teszi a jövőt.

Betegségek

A demencia nem önálló betegség. Olyan, több tünetre vonatkozó összefoglaló kifejezés, amelyet különböző betegségek vagy fizikai károsodások okoznak. Úgy döntöttünk, hogy honlapunkon a demencia öt legismertebb típusát mutatjuk be, de a többi típusról is adunk rövid ismertetést.  
 
Alzheimer-kór – A betegség extrém módon megnehezíti a kommunikációt. Fontos a korai felismerés.
 
Vaszkuláris demencia – Jellemzően kisebb-nagyobb lépésekben alakul ki egy nagyobb, illetve több kisebb agyi érkatasztrófa (stroke) után. 
 
Frontotemporális demencia (Pick-betegség) – Ez az egyik elsődleges degeneratív demenciatípus.
 
Huntington-kór – Ez a betegség igen ritka: a becslések szerint 100 ezer emberből átlagosan 5-nél van jelen. 
 
Lewy-testes demencia – A becslések szerint ez a típus van jelen az összes demens beteg 2–20%-ánál.
 
Kevert demencia – Ez a betegség akkor van jelen, ha a tünetek egyszerre több demenciatípusra is utalnak. 
 
Másodlagos (más betegség által okozott) demencia – Ide közel nyolcvanféle betegség és fizikai károsodás sorolható, például az agytumor, az alkoholizmus és a különböző hiánybetegségek.
 
Parkinson-kór – A betegséget egy ingerületátvivő anyag, a dopamin hiánya okozza, és a demens betegek 1,2–3%-ánál figyelhető meg.

Együttélés a demenciával

A demencia megállapítása sokként érheti Önt és rokonait egyaránt, valamint alaposan felkavarhatja az érzelmeiket. Fontos azonban leszögezni, hogy ez még nem egyenlő a halálos ítélettel. Az élet csupa lehetőség és kihívás – akkor is, ha éppen a kevésbé vidám oldalát mutatja. 
 
Bővebb információt a dementiaforum.org oldalon talál.