Szeretteimnek csak egy kis segítségre lenne szükségük

Megmutatjuk, mire van szükség szerettei ellátásához, hogy a fizikai állapotuknak leginkább megfelelő törődést kapják.
 
Ha szinte egyedül, vagy csak kis segítséggel képesek ellátni mindennapi teendőiket, akkor ez a rész Önnek szól. Itt gyakorlati tippeket olvashat arról, hogyan biztosíthatja a lehető legmegfelelőbb ápolást.

Fontos a megfelelő higiénia

A személyes higiéniának a napi rutin részévé kell válnia. Lehet, hogy a gondozott személy el tudja látni magát, és az Ön segítsége nélkül is képes tisztálkodni. Az is lehet, hogy csak egy kis segítségre van szüksége. Ha igen, az jó. Bátorítsa arra, hogy maga gondoskodjon személyes higiéniájáról, amíg csak képes rá. Érdemes azonban néha ellenőrizni, hogy nincs-e szüksége segítségre.

Az idős bőr különleges odafigyelést igényel.

Bizonyára Ön is észrevette már, hogy ahogy idősödik, bőre is öregszik. Sokkal sérülékenyebb. Ezért van szükségük az időseknek különleges, kifejezetten az érzékeny bőrüknek megfelelő higiéniai rutinra. Különösen igaz ez esetén, mivel a vizelet és a széklet irritálja a bőrt, és bőrsérüléseket okoz. A bőrkímélő tisztítás és védelem segít megelőzni a bőrirritációt és a fertőzéseket. Hasznos tehát, ha a gondozott személy az érzékeny bőrének megfelelő higiéniai rutint követ. Így tisztán és szárazon tarthatja bőrét, valamint frissnek és egészségesnek érezheti magát, ami magabiztosabbá teszi. 
 
A bőrápolás három fontos lépése a tisztítás, a regenerálás és a védelem. Fedezze fel a TENA bőrápoló termékeit, amelyek között az idős bőr teljes körű ápolásához szükséges termékek is vannak.

Inkontinenciatermékek

Ha a gondozott személy képes magától felöltözni, valószínűleg az elleni védelemmel is megbirkózik. A könnyen használható termékek, például az eldobható pelenkanadrágok, óriási segítséget nyújtanak a számára. A TENA Pants pelenkanadrágokat úgy kell használni, mint egy normál alsóneműt. Segítenek, hogy a gondozott személy meg tudja őrizni függetlenségét és méltóságát, ugyanakkor hatékonyan fogják fel a vizeletszivárgást.  
 
A TENA termékválasztójával megtalálhatja a szeretteinek megfelelő, kellően nagy nedvszívó képességgel rendelkező inkontinenciaterméket. 
 
A higiéniai termékek cseréjével foglalkozó oldalunkon részletes útmutatót talál az inkontinenciatermékek használatáról és cseréjéről.
 
A TENA termékek oldalon részletesebben megismerheti a TENA termékkínálatát.

Védje a gondozott személyt a sérülésektől

Lehetséges, hogy a gondozott személy elég önálló, és nincs szüksége sok segítségre. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az idősebbek csontjai törékenyek. Egy kis baleset vagy esés is sérüléseket okozhat, ami oda vezethet, hogy nem képesek ellátni magukat. Ezért, hogy segítsen megelőzni a sérüléseket, tegye a lehető legbiztonságosabbá a gondozott személy otthonát. Az Otthoni biztonság című részben bővebben olvashat erről.

Gondoskodjon az egészséges étkezésről és a folyadékbevitelről

Lehetséges, hogy ápoltja azért nem iszik eleget, mert fél, hogy gyakran kell vécére mennie. Az elégtelen folyadékbevitel miatt azonban besűrűsödhet a vizelete. Ez számos egészségügyi kockázatot jelenthet. Beszélje rá arra, hogy igyon annyit, amennyit szokott, illetve akkor, ha szomjas. 
 
Egyen együtt a hozzátartozójával, így tudni fogja, hogy megfelelő és tápláló ételeket eszik-e. Az étkezéseknek azonban nemcsak a táplálkozásról kell szólniuk. Ilyenkor alkalom nyílik egy kis beszélgetésre, csevegésre, nosztalgiázásra és nevetésre. Kérje meg a családtagokat és barátokat, hogy étkezzenek együtt Önökkel. A társaság segít, hogy a gondozott személy kapcsolatban maradjon a külvilággal, aminek fontosságáról az alábbiakban beszélünk részletesen.   

Fontos, hogy tartozzunk valakihez

Időskorban is fontos az emberi érintés: hogy valaki megfogja a kezünket, végigsimítsa a hátunkat, vagy megöleljen bennünket. Ez még nagyobb jelentőséget kap, ha időnk nagy részét egyedül töltjük. 
 
Tapasztalt ápolók mondják, hogy a kis dolgok, még ha látszólag teljesen jelentéktelennek tűnnek is, szebbé tehetik a gondozott személy napját. Az alábbiakban adunk Önnek néhány ötletet és tippet.

Találjon támogatókat

Tapasztalt ápolók azt javasolják, hogy találni kell magunk mellé segítőket. Ez lehet családtag, barát, helyi közösség vagy állami szociális segítő. Itt többet tudhat meg arról, hogyan kaphat segítséget.