Mit tehet Ön?

Segítségnyújtás inkontinenciával élő szeretteinek

Ha a gondozott személyt még nem látta orvos, kérjen hozzá időpontot. Próbáljon minden információt összeszedni a gondozott személy állapotáról. Így a neki megfelelő kezelést kaphatja. 
 
A kezelőorvos a lehető legkényelmesebb megoldást próbálja majd kiválasztani a gondozott személy számára, így valószínűleg a legkevésbé invazív kezelést javasolja majd. Ebbe beletartozhat az életmódváltozás, a fizikoterápiás gyakorlatok, valamint a különböző orvosi eszközök használata (lásd lejjebb). Ha a felsoroltak egyike sem válik be, a kezelőorvos szakorvoshoz irányíthatja a gondozott személyt. A szakorvos, utolsó megoldásként, gyógyszeres terápiát vagy műtétet javasolhat. Ne aggódjon azonban: a szakemberekkel karöltve sikerül megoldást találni a gondozott személy inkontinenciájára.
 
Előfordulhat, hogy Ön és a gondozott személy is zavarban lesz, amikor segíteni próbál neki az kezelésében. Ez természetes. Hiszen magánügy. Ön azonban sokat tehet érte. Éppen ezért jól teszi, ha mihamarabb leküzdi a zavarát – így a gondozott személy is könnyebben megnyugszik. Ha pedig alaposan megismeri az állapota jellemzőit, azt is érteni fogja, hogy a gondozott személy min megy keresztül. Ön pedig a kellő formában tudja támogatni ebben.  

Az inkontinencia különböző típusai – tippek

Olvasta már Az inkontinencia típusai című részt? A fejezet a vizelettartási probléma leggyakoribb formáit ismerteti. Ott biztosan megtalálja azt, amelyik megfelel a gondozott személy állapotának. 
 
Az alábbiakban profi tippeket adunk ahhoz, hogy miként kezelje az adott típusát.
Segítségnyújtás stresszinkontinencia esetén
Először is gondolja át, hogy milyen a gondozott személy életvitele. Már néhány apró változtatással is hatalmas és látványos változást lehet elérni. 
 • Ügyeljen a folyadékbevitelre.
  Biztosan azt gondolja, hogy a gondozott személynek kevesebbet kellene innia. Ettől azonban csak sűrűbbé válik a vizelet, ami irritálja és fokozottabb működésre készteti a hólyagot. Azt javasoljuk, hogy a gondozott személy a szokott mennyiségű folyadékot fogyassza, amikor megszomjazik. Ennyi elegendő ahhoz, hogy megmaradjon a vizelet egészséges, szalmasárga színe. És Ön jól sejti: a túl sok ivás mindössze a késztetések számát növeli. Próbálja megtalálni a középutat.

 • Ne adjon neki bizonyos italokat.
  Ne feledje: néhány ital vízhajtó hatású, azaz a fogyasztásukkal a mosdóhasználat gyakorisága is nő. Ilyen ital például a koffeintartalmú tea és kávé, valamint az alkohol. Persze semmi probléma nincs azzal, ha a gondozott személy időnként fogyaszt belőlük, túl gyakran azonban nem tanácsos.

 • Ügyeljen a kalóriabevitelre.
  A túlsúly meggyengíti a medencefenék izomzatát, és inkontinenciát okozhat. Próbáljon tehát ügyelni a gondozott személy vonalaira, és állítson össze neki egy egészséges, tápláló, nem túl kalóriadús étrendet.

 • Próbálja lebeszélni a dohányzásról.
  Az Ön által gondozott személy dohányos? Ez önmagában nem okoz vizelettartási problémát. A dohányzás miatt fellépő köhögés azonban nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Próbálja tehát rávenni arra, hogy csökkentse vagy abbahagyja a dohányzást. Így az inkontinenciája mellett az általános egészségi állapota is javulni fog. 


 • Vegye rá a mozgásra.
  A gondozott személy mozgásképes? Segítséggel legalábbis képes mozogni? A medencefenék izmait erősítő gyakorlatokkal javítható a vizelettartási képesség. A tudósok szerint tornával az enyhe vagy középsúlyos inkontinenciával élők közel 70%-ánál enyhíthető, vagy akár meg is szüntethető a jelenség. A gondozott személynek azonban a megfelelő medencefenék-tornát (Kegel-tornát) kell végeznie, rendszeresen, 3–6 hónapon át. Sosem késő elkezdeni: a hetvenes, sőt a nyolcvanas korosztálynál is érhető el javulás. A gyakorlatok helyes elvégzése érdekében a szakember különböző eljárásokat, például elektromos stimulálást javasolhat. Olvasson többet a medencetornáról.
Segítségnyújtás késztetéses inkontinencia esetén
A jelenséget hiperaktív hólyag néven is említik. Ahogyan a megnevezése is utal rá, ez a fajta a hirtelen, visszafordíthatatlan vécére menési kényszer elnevezése. Az alábbiakban adunk néhány tippet a gondozott személy ellátásához: 
 • Segítsen neki kijutni a mosdóba.
  Tegye szabaddá az utat a vécé felé, és segítse a tájékozódást.  Ha a gondozott személy mozgásképes, vagy segítséggel, de képes mozogni, és fel van öltözve, válasszon neki könnyen levehető, egyszerűen kikapcsolható ruhadarabokat.

 • Segítsen neki a hólyagtréning gyakorlatok elvégzésében.
  Ha áll fenn, a hólyagot át lehet „programozni”. Ehhez arra van szükség, hogy a gondozott személy megtanulja, hogyan tarthat bent nagyobb mennyiségű vizeletet hosszabb ideig, és azt is, hogy ritkábban járjon vécére. A hólyag is megtanulja, hogy ne „riasszon” feleslegesen, ha még csak félig van tele. Az átprogramozás idővel egyre könnyebbé válik. A késztetéses inkontinenciával élők több mint 50%-a találta hasznosnak ezt a módszert, miután kipróbálta.

A medencefenék izmait edző> Kegel-gyakorlatok is javíthatnak a késztetéses inkontinencia súlyosságán.

> Ismerje meg a gyakorlatokat.

Segítségnyújtás kevert inkontinencia esetén
A gondozott személynél egyaránt jelen van a stressz- és a késztetéses ? Ha így van, a domináns tünetekre kell odafigyelni, és velük kell előbb foglalkozni. Ha stresszinkontinenciáról van szó, jó kezdés a medencefenék-torna, ha pedig áll a háttérben, hólyagtréninggel érdemes indítani. A főbb tünetek enyhülése után pedig következhet a többi.
Segítségnyújtás funkcionális vagy neurológiai alapú inkontinencia esetén
A gondozott személy valamilyen fizikai vagy mentális betegség miatt nem ér ki időben a vécére? Esetleg emiatt nem tudja szabályozni a hólyagja működését?  Az orvosi szakértelem segíthet. Ha pedig mégsem, Ön is sokat tehet a gondozott személy állapotának javulásáért. 
 
Először is vásároljon minőségi inkontinenciatermékeket: ezekkel csökkenthető a balesetek száma. A megfelelő kialakítású inkontinenciabetétek és pelenkanadrágok minden kiszivárgott vizeletcseppet magukba szívnak. Emellett pedig frissen és szárazon tartják a gondozott személyt, viselésük pedig tiszta és kellemes érzés. 
 

> Tekintse meg a TENA termékkínálatát.

Ezt tegye, ha súlyosabb a helyzet
A gondozott személy állapotától függően a kezelő- vagy szakorvos az alábbi lehetőségeket is a figyelmébe ajánlhatja:  
 • Egészségügyi eszközök
  Az orvos katétert helyezhet fel (ez egy cső, amely a húgycsőhöz csatlakozik), amely egy hordozható tasakba fogja fel a hólyagban lévő vizeletet. Ez csupán átmeneti megoldás, különösen akkor, ha az valamilyen műtét következménye, amelyből a gondozott személy éppen felépülőben van. A katéterhez csatlakozó tasakot esetleg tisztítani és cserélni kell – ez egyszerűen elsajátítható feladat. Jó, ha tudja, hogy a katéterezés nem nyújt megoldást a vizeletinkontinenciára – csupán megnagyobbodott esetén –, illetve átmeneti megoldást jelent prosztataműtét után.

  Vizelettartási probléma esetén a legelterjedtebb módszer a nedvszívó inkontinenciabetétek és pelenkanadrágok használata. Ezek a termékek védenek a vizeletszivárgástól és a kellemetlen szagoktól, valamint sokféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók.

  > Ismerje meg a TENA inkontinenciatermékeit.

 • A végső megoldás: a gyógyszerszedés és/vagy a műtét
  Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek mérsékelni tudják a hólyag túlműködését. Ha szeretné megismerni azokat a gyógyszereket, amelyek enyhíthetik a gondozott személy inkontinenciáját, kérje meg a kezelőorvost, hogy irányítsa szakorvoshoz, például urológushoz vagy urológus-nőgyógyászhoz.

  Az inkontinencia műtéttel esetenként javítható, de ezt ritkán ajánlják.
Így segíthet még
A felsoroltakon kívül Ön ezzel tud még segíteni funkcionális inkontinenciával élő szerettein. Tegye szabaddá az utat a vécé felé, és segítse a tájékozódást. Ha a gondozott személy mozgásképes, vagy segítséggel, de képes mozogni, és fel van öltözve, öltöztesse könnyen levehető, egyszerűen kikapcsolható ruhadarabokba.
Adja a legjobbat szeretteinek
Megmutatjuk, milyen hatékony megoldásokat kínál Önnek a TENA szerettei tisztasága és kényelme fenntartásához – a TENA kínálatát itt találja.