Tény vagy tévhit?

Betegápolás: tények és tévhitek

Ápolóként élni nem egyszerű. Előfordulhat, hogy időnként bűntudata van, feszült vagy szorong. Segíthet magán, ha megpróbál rájönni, mi okozza mindezt. Az egyik gyakori ok a sok félreértés: a betegápolással kapcsolatos, mélyen a tudatunkban élő tévhitek. 
 
Ha azonban megismeri a tényeket, a félreértések is eloszlanak. Ezután a megfelelő módon áll majd hozzá a betegápoláshoz.
„Magam is képes vagyok mindenre”
Talán Önnek is jár valami ilyesmi a fejében: a szüleim is felneveltek három gyereket, akkor én miért ne tudnék ellátni egy embert? Egy krónikus vagy súlyos beteg idős ember ápolása azonban korántsem olyan egyszerű, mint három gyerek felnevelése. A betegápolás ugyanis frusztrálttá tesz, kimerít, sőt olykor meghaladja a képességeinket. Igaz, hogy a szülők élete sem könnyű, de ugyanakkor látványos fejlődéssel és rengeteg örömteli pillanattal ajándékoz meg. Ehhez képest idős, rossz állapotban lévő szeretteink ápolása jóval nagyobb feladat.
 
Tanácsunk a következő:  Ne próbáljon mindent saját maga elvégezni! Kérje mások segítségét. Beszéljen róla a barátaival, családtagjaival, szomszédjaival, más ápolókkal vagy szakemberekkel. Kérjen segítséget, és könnyítse meg a saját helyzetét ápolóként.
„Könnyen találok majd segítséget szeretteim ápolásához”
Igen, előfordul ilyen. A családtagok és barátok felajánlják segítségüket. Ön talál kiváló egészségügyi szakembereket – és megbízható, szerethető embereket –, amikor szüksége van rájuk. És azt is tudja, hogy mindenki a lehető legjobb kezelést és ellátást nyújtja szeretteinek. De előfordulhat, hogy nem megy ilyen könnyen. Ön érezheti úgy, hogy az orvosok, a családtagok vagy a barátok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt.  
 
Tanácsunk a következő: Ha Ön nem elégedett a szakemberekkel vagy az Önnek segítő személyekkel, keressen helyettük másikat. Kérjen tanácsot a barátaitól vagy más, tapasztaltabb ápolóktól. Elismert egészségügyi szakemberekre pedig az interneten keresve bukkanhat. A végső cél úgyis az, hogy Ön és a gondozott személy is kellemesen érezze magát, a kezelések zavartalanok legyenek, és mindketten jól viseljék a helyzetet.
„Mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy érzem magam, és mire van szükségem”
Könnyű azt hinni, hogy a körülöttünk élők tisztában vannak azzal a kemény munkával, amit a szerettei ápolása érdekében végez. Ön éppen ezért azt hiszi, hogy tudják, hogyan segítsenek Önnek. Pedig hiba lenne ezt gondolnia. A többiek nem az Ön világában élnek: nem látják, mi mindent kíván meg ez a munka és a gondozott személlyel töltött idő. Előfordulhat, hogy nem értik vagy nem veszik észre az Ön által tett célzásokat.
 
Tanácsunk a következő: Inkább mondja el nekik a lehető legegyszerűbben, hogy érzi magát, és mire lenne szüksége. Beszéljen egyenesen és őszintén a saját és a gondozott személy szükségleteiről. Ne szenvedjen attól, hogy mások tévesen képzelik el a helyzetét. 
„Az általam gondozott személy egészsége egyre csak romlik, biztosan azért, mert nem ápolom elég odaadóan”
Lehetséges, hogy vannak ehhez hasonló gondolatai: „bárcsak több időt töltöttem volna vele”, „bárcsak ne lettem volna fáradt vagy dühös”, „bárcsak jobb gyógyszert vettem volna neki”, és akkor most jobban lenne. Erről azonban szó sincs.
 
Tanácsunk a következő: Ne legyen túl szigorú saját magával! Nagyszerűen helyt állt ápolóként. Ha egy kiváló orvos kezeli a gondozott személyt, az egészségi állapota azonban rosszabbra fordul, az nem az Ön vagy az orvos hibája. A legjobb, ha Ön mindent megtesz a gondozott személy kényelme és kellemes közérzete érdekében.  
„Túl sok minden történik velem most éppen ahhoz, hogy elkezdjek beteget ápolni”
Egyikünk sem áll készen arra, hogy beteget kelljen ápolnia. Ha pedig mégis így alakul, egyéb kötelezettségeinknek is meg kell felelnünk. A munkahelyen is helyt kell állnunk, és a gyermekeinkről is gondoskodnunk kell. Rendben kell tartanunk az otthonunkat. És eközben időskorú szeretteinket is el kell látnunk. Ilyen az élet.
 
Tanácsunk a következő: Ne aggódjon: ha alaposan megtervezi, az ápolási teendők is beleférnek majd az életébe. A sikeres és tapasztalt ápolók tudják, hogy a legjobb beosztani az idejüket. Ha sort kerít erre, könnyebben megbirkózik majd az ápolási feladatokkal, és egyensúlyt tud teremteni a kötelezettségei és a hobbijai között.
 

Ha nem tudja, hol kezdje, ide kattintva tippeket és ötleteket adunk a tervezés elkezdéséhez.