Így érheti kevesebb stressz

A stresszcsökkentés hat egyszerű módja

Ha megfelelően szeretné ellátni a gondozott személyt, fontos, hogy odafigyeljen magára.  Vegye észre a stressz korai jeleit, és gyorsan szüntesse meg őket, hogy még jobb ápolóvá váljon.
 
Az alábbiakban a stresszcsökkentés hat bevált módjáról olvashat. Próbálja meg beépíteni őket napi rutinjába, és nézze meg, mi történik.
1. A tudatos jelenlét
Az ápolás sok nehézséggel jár. Enerváltságot, stresszt és szorongást okozhat. Szerencsére van egy hatékony, természetes megoldás: a tudatos jelenlét.
 
Lényege, hogy teljes figyelmünket a jelen pillanatnak szenteljük. Az éber figyelem azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, amit teszünk, és ami körülöttünk zajlik. Gondolatainkkal és érzéseinkkel is tisztában vagyunk, de nem hagyjuk, hogy elvonják figyelmünket. Nyugodtnak és gondtalannak érezzük magunkat. 
 
A gyakorlásra akár napi öt-tíz perc is elég. Üljön kényelmesen, csendesedjen el, és figyeljen a légzésére.
 
A tudatos jelenlét technikáját okostelefonra letölthető alkalmazásokkal is gyakorolhatja. Meg fogja tapasztalni, hogy minél tudatosabban éli meg jelenlétét, annál jobb ápoló válik Önből.
 

Olvasson utána az alkalmazásoknak, és töltse le az Önnek leginkább tetszőt az AppStore  vagy a  Google Play áruházból. 

2. Fontos, hogy jól érezze magát
Biztosan tudja, hogy az ápolás sokat kivesz az emberből. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy energikusabb legyen:
 
  • Ha busszal utazik, szálljon le egy megállóval előbb, mint szokott, és sétálja le a fennmaradó távot. 
  • Lift helyett válassza inkább a lépcsőt.
  • Autó helyett közlekedjen kerékpárral.
  • Ha van egy kis szabadideje, menjen el mozogni egy barátjával. 
Ne feledje: ha egészségesen él, a közérzete is sokkal jobb lesz. Emellett energikusnak érezheti magát, és jobban el tudja látni a gondozott személyt.
3. Hallgasson zenét.
Köztudott, hogy a zene nagyszerűen javítja a hangulatot. A vezetés vagy munka közbeni zenehallgatás jobb kedvre derít és ellazít. Ez tudományosan bizonyított tény. 
 
Hallgasson olyan zenét, amit mindketten szeretnek, ha a gondozottal van. Meg fogja látni, hogy pozitív hatással lesz a kettejük kapcsolatára.
4. Hódoljon kedvenc tevékenységeinek
Van úgy, hogy legszívesebben csak feküdne az ágyon, magazinokat lapozgatna, vagy moziba menne? Szakítson időt rá. Ha van egy kis szabadideje, kapcsolódjon ki, és hagyja maga mögött a napi teendőket. 
 
Fontos, hogy a gondozáson kívül is legyen élete, hiszen ettől sokkal jobb ápolóvá válik.
5. Közös munka
Ne próbáljon szuperhősként minden tervezett teendőt teljesen egyedül elvégezni. Vonja be családtagjait vagy barátait. Kérje a segítségüket. Kérje meg őket, hogy helyettesítsék, amíg Ön kicsit kikapcsolódik. A bevásárlást is rájuk bízhatja, vagy csak elbeszélgethet velük, ha rossz napja van. 
 
Családtagjai biztosan szívesen segítenek Önnek a jövőben is, ha látják, mennyire keményen dolgozik.
6. A helyes étrend
Fontos, hogy egészségesek maradjunk, ha másról is gondoskodnunk kell. Szerencsére az egészséges életmód betartása nem feltétlenül jelent nehézséget. Meglepő lehet, de a helyes étrend segít csökkenteni a stresszt. 
 
Kerülje a magas zsírtartalmú ételeket, például a húst vagy a sajtot. Helyette egyen sok zöldséget és gyümölcsöt. 
 
Ne feledje, hogy bár a koffeintartalmú italok, például a kávé, tea vagy kóla serkentőleg hatnak, megnehezíthetik az alvást. 
 
A cukortartalmú ételektől pedig kezdetben ugyan jobban érezheti magát, hosszú távon azonban rossz hatással vannak az egészségére és a közérzetére.  
 
Kérje kezelőorvosa segítségét egy tartalmas étrend összeállításához. Ha egészséges, jobban el tudja látni a gondozással járó feladatokat.