Az életkori változások és az agy

A feledékenység kialakulása

A gondozott idős személy is egyre feledékenyebb, sőt zavartan és kiszámíthatatlanul viselkedik? Ha ezek a jelek az Ön szeretteinél is megjelennek, attól még szerencsére sokféleképpen segíthet nekik. 
 
Elősegíti szerettei ápolását, ha tisztában van a gondozott személy mentális egészségi állapotával. Attól függően, hogy mennyire van tudatában a gondozott személy állapotának, előfordulhat, hogy az ápolás nem lesz egyszerű feladat az Ön számára. Ha a gondozott személy demenciában vagy Alzheimer-kórban szenved, lehetséges, hogy segítséget kell kérnie ahhoz, hogy tisztába tegye vagy megfürdesse.
 
Az alábbiakban tippeket adunk ahhoz, hogy mit tegyen, ha az Ön által gondozott rokona nem képes a világos gondolkodásra vagy kommunikációra.
A jelek felismerése
A gondozott személynél lehetnek jelei annak, hogy vécére kéne mennie – például babrál a kezével, a ruháját húzgálja, vagy feláll, majd leül. Próbálja meg alaposan, nap mint nap megfigyelni. Ismerje meg, hogyan viselkedik, így felismerheti, mikor van szüksége segítségre.
Tartós szokások kialakítása
Ha a gondozott személynek vécére kell mennie, fontos, hogy felkészülten várja a helyzetet. Így ő is nyugodt és fesztelen marad, ami megkönnyíti az Ön helyzetét ápolóként. A legjobb, ha először is beszerzi számára a megfelelő inkontinenciatermékeket. Az is hasznos, ha megpróbálja rávenni arra, hogy rendszeresen járjon vécére. Ha felismeri a pillanatot, amikor ki kell mennie, segít neki abban, hogy ne sérüljön az önbecsülése.
Előre tervezés
Ha kéznél vannak a megfelelő termékek, jóval egyszerűbbé válik az ápolói szerep. Ha megfelelően felkészül, könnyebben tud segíteni abban, hogy a gondozott személy tisztának és kellemesen érezze magát. Készítsen össze egy inkontinenciatermékekből álló csomagot, benne törlőkendővel, lezárható tasakkal és egy váltás ruhával, hogy ha szükséges, bármikor segíteni tudjon a gondozott személynek. Ha úgy tervezi, hogy aznap kiruccan vele, mindenképpen tervezze meg az utat, hogy tudja, melyik vécét tudják majd használni, vagy hogy hol tudja megfüröszteni vagy tisztába tenni.
Segítségnyújtás
Ha a gondozott személynél az előrehaladottabb formája áll fenn, segítsen neki, hogy vécére tudjon menni. Próbálja meg rábeszélni arra, hogy Önnel közösen menjen ki a mosdóba. Mérje fel a helyzetet, és próbálja megkeresni a legjobb időpontokat a vécére menéshez. Ha megvannak, ragaszkodjon hozzájuk, és mindennap ugyanakkor menjen be a gondozott személlyel a mosdóba.
 
Így stabil szokásokat tud kialakítani, és az is lehet, hogy csökkenteni tudja az inkontinencia okozta balesetek számát.