Erre kell odafigyelni

Felkészülés

Természetes, hogy Ön megfelelően szeretné ellátni szeretteit. Ez tervezést és felkészülést igényel. Teendők:
 
  • minél többet meg kell tudnia a gondozásra szoruló személy állapotáról;
  • akciótervet kell készítenie;
  • elő kell készítenie a gondozásra szoruló személy otthonát;
  • rendszereznie kell az elérhetőségeket, valamint a szükséges iratokat és dokumentumokat;
  • kérjen segítséget, és ossza meg a teendőket.
 Az alábbiakban adunk néhány tippet a felkészüléshez, amelyek sokkal könnyebbé teszik majd az otthoni betegápolást. 
Ismeretszerzés: A diagnózis megismerése
Tudjon meg minél többet a gondozott személy aktuális állapotáról. Ha ápoltjának aggodalomra okot adó tünetei vannak, forduljon a kezelőorvosához vagy olyan egészségügyi szakemberhez, aki ismeri a gondozott személy állapotát. Kérjen tájékoztatást ápoltja állapotáról.
 
Ez segíteni fog Önnek abban, hogy magabiztosabban lássa el a gondozással járó teendőket, és ápoltja is a lehető legjobb ellátást kapja. Fontos a korai diagnózis, hiszen a betegség kezdeti szakaszában lehetséges, hogy hozzátartozója önállóan is képes ellátni magát. 
 

Az Ön által gondozott személy inkontinens? A vizeletinkontinencia nagyon gyakori probléma, amit számos különböző betegség okoz. Tudjon meg minél többet az inkontinenciáról. Így megtalálja a szerettei igényeinek megfelelő termékeket. 

 
Minél többet tud meg a gondozott személy állapotáról, annál könnyebben tudja majd megfelelően ellátni.
Készítsen tervet!
Fontos, hogy előre gondolkodjon, és megtervezze a gondozással járó teendőket. Ilyenformán könnyebben tudja beosztani idejét, és nem érzi úgy, hogy túl nagy teher hárul Önre. A gondozott személy pedig a terv szerint, időben kapja meg a szükséges ellátást (például a gyógyszereit). 
 
Javasoljuk, hogy készítsen ápolási tervet. Írja le, hogy milyen teendőket kell ellátnia a következő néhány héten vagy hónapban az ápolás részeként. Az ápolási tervet a gondozott személlyel, illetve azokkal is átbeszélheti, akiktől segítségre számíthat.
 

Ide kattintva letöltheti ingyenes, PDF formátumú ápolásiterv-sablonunkat

Beszéljen a gondozással járó feladatokról
A problémák nem oldódnak meg, ha letagadja őket. Csak még súlyosabbá válnak. Beszéljen a gondozott személy állapotáról családtagjaival vagy közeli barátaival. Meséljen nekik a beteggondozással járó teendőkről. Lehet, hogy lesz, aki segítő kezet nyújt.
 
A legtöbben nagyon keveset tudnak a gondozásról. Családtagjait és barátait, ismerőseit bizonyára érdekelnék az Ön tapasztalatai. Minél többet tudnak meg arról, milyen nagyszerű munkát végez, annál valószínűbb, hogy segítséget ajánlanak fel, vagy ellátják gyakorlati tanácsokkal. 
 
Nem szégyen segítséget kérni. Ha valaki segíteni szeretne Önnek, ne féljen elfogadni.
 

Az Ápolás másokkal közösen című fejezetben hasznos tippeket olvashat arról, hogyan vonja be családtagjait, barátait és ismerőseit a gondozási feladatokba.

A gondozott személy otthonának előkészítése
Lehet, hogy ápoltja bizonytalanul áll a lábán, vagy ágyhoz kötött. Önnek mindkét esetben biztonságossá kell tennie a lakókörnyezetét ahhoz, hogy mozogni tudjon, vagy szükség esetén Ön is mozgatni tudja. Emellett a saját helyzetét is megkönnyíti azzal, ha úgy rendezi el a környezetet, hogy a lehető legpraktikusabb legyen.
 

Az Otthoni biztonság című fejezetben tippeket adunk ahhoz, hogyan tegye biztonságossá a gondozott személy otthonát. 

Fontos információk rendszerezése
Érdemes rendszerezni a gondozott személy iratait és szükséges dokumentumait. Mindez segít, hogy magabiztosan lássa el feladatait, és felkészüljön a jövőbeli teendőkre.  Tartsa a gondozott személy fontos dokumentumait (iratait, zárójelentéseit stb.) olyan helyen, ahol gyorsan hozzájuk férhet. Jegyezze fel a kezelőorvosok, illetékes ügyvédek és helyi gyógyszertárak elérhetőségeit. 
 
Ápoltjának rossz a memóriája? Ha igen, mindenképpen jegyezze fel különböző jelszavait (és tartsa őket biztonságos helyen). A barátok és a többi családtag elérhetőségeit is írja le.