Inkontinencia és higiénia

Inkontinencia és higiénia

A tisztaság az inkontinenciagondozás kiemelten fontos területe, amely jelentősen és látványosan hozzájárul a gondozott személy jó közérzetéhez és kényelméhez. 

Miért fontos a megfelelő higiénia?

Az idősek bőre sérülékeny, az pedig még inkább meggyengíti. Ez olyankor fordul elő, ha a vizeletből és/vagy székletből származó nedvesség a gondozott személy bőrén marad. Ilyenkor a bőr nem tudja ellátni védő feladatát, és ennek hatására elindul a bőrelhalás. Ha a bőrfelszín megsérül, könnyen bejutnak alá a baktériumok, és kellemetlen irritációt okozhatnak.

Miért nem ajánlott a hagyományos szappan?

Ön most biztosan azt gondolja, hogy a rendszeres lemosás megoldja a problémát. Ha azonban rendszeresen hagyományos szappannal és vízzel tisztítja meg a gondozott személy bőrét, csak tovább rontja a helyzetet. A hagyományos szappannal történő mosás kiszáríthatja és még jobban meggyengítheti a bőrt. Így kiütésessé válhat, ami, ha is párosul mellé, meggyengítheti a bőr fertőzésgátló funkcióját. 
 
Bár a felsoroltak egyike sem kellemes, Ön többféle módon is hatékonyan ápolhatja a gondozott személy bőrét.

Bőrápolási tippek Önnek és szeretteinek

Sok ápoló számolt be arról, hogy a hagyományos, szappannal és vízzel történő mosdatás öblítést nem igénylő termékekre történő lecserélésére könnyebbé tette a dolgát. Ezek a termékek kiváltják annak szükségességét, hogy az idős bőrt állandóan szárító hatású vízzel kelljen lemosni. 
 
A TENA mosdatókrém kíméli a bőrt, nem igényel öblítést, emellett pedig előnye, hogy hidratálja és védi az idős bőrt.
 
Lehet, hogy meglepődik, de samponból is léteznek öblítést nem igénylő változatok. Az ilyen termékek a javarészt ágyban fekvő szeretteiket ápolóknak jelentenek nagy segítséget. Ha szeretné, hogy a gondozott személy haja kellemes illatú és tapintású legyen, próbálja ki a TENA hajmosó sapkát.
 
Az nem újdonság, hogy az kellemetlen szagokkal járhat, ami félénkké teszi a gondozott személyt, és feszenghet miattuk. Jó, ha tudja azonban, hogy nem érdemes erős illatú termékeket használnia, amelyek csak elfedik a problémát. A TENA öblítést nem igénylő bőrápolási termékei nemcsak felfrissítik a gondozott személyt, hanem szabályozzák és meg is szüntetik a kellemetlen szagokat. 
 
Hogy még egyszerűbb legyen a gondozott személy higiéniai rutinjának elvégzése, érdemes olyan többfunkciós termékeket is kipróbálnia, mint a TENA sampon és tusfürdő kollekciója. Így két termék helyett csak egyet kell használnia, és egyszerre jelent megoldást a gondozott személy hajának és bőrének ápolásához.
 
Készítsen ki többféle eldobható törlőkendőt, hogy megkönnyítse a gondozott személy napi higiéniai rutinjának végrehajtását. 
 
  • Az eldobható száraz törlőkendők csökkentik a fertőzések kialakulásának kockázatát, amelyeket olykor az újrahasználható törülközők használata okoz.
  • Az eldobható nedves pedig kényelmes megoldást jelentenek: egyszerű és gyors felfrissülési lehetőséget adnak két zuhanyzás között, illetve az inkontinenciatermékek cseréje alatt.
Az alábbiakban többet is olvashat a különleges kialakítású TENA törlőkendőkről. Ezek a termékek megkönnyítik és felgyorsítják a gondozott személy higiéniai rutinjának elvégzését. Különleges kialakításuk és puha anyaguk kiválóan alkalmassá teszi őket a gondozott személy érzékeny bőrének tisztítására és regenerálására. 
 

Praktikus ellenőrzőlista

Jó, ha felkészülten várja azokat a helyzeteket, amikor segítenie kell a gondozott személynek tisztálkodni. Az alábbiakban felsoroljuk az otthon, illetve utazás közben nélkülözhetetlen tárgyakat. Ha a felsorolt termékek kéznél vannak, Ön egész nap biztosítani tudja a gondozott személy számára a megfelelő tisztaság- és kényelemérzetet. 
 
  • Eldobható nedves (gyors tisztálkodáshoz) és száraz törlőkendők vizes mosakodáshoz
  • Eldobható kesztyűk
  • Tartalék alsónemű, elleni védelmet adó tartalék termékek (nadrágpelenka/pelenkanadrág vagy alsónemű, amennyiben baleset történik otthon vagy útközben) 
  • Bőrkímélő, vízzel használható vagy öblítést nem igénylő tisztítótejek és mosdatótermékek (különösen, ha a gondozott személlyel gyakran történik baleset, vagy ha kimozdulnak otthonról)
  • Nagyméretű, lezárható műanyag tasakok/zsákok (a szennyezett ruhaneműknek és/vagy az elhasznált inkontinencia elleni védelmet adó termékeknek)