Demencia és inkontinencia

Gyakori mellékhatás

Ha időskorú hozzátartozójánál demencia alakul ki, egészen más emberré válhat ahhoz képest, akit Ön addig ismert. Emellett még inkább szüksége lesz a szeretetre, az odafigyelésre és a megértésre, különösen ha inkontinenciával él. 
 
Fel kell készülnie arra, hogy amennyiben a gondozott személynek demenciája van, lehet, hogy nem fogja tudni, hogy mikor kell vécére mennie. Ilyenkor elkezdődhetnek a vizelet- vagy székletfolyással járó balesetek. Az gyakran együtt jár a demenciával, és ahogyan a többi otthoni ápoló beszámolóiból tudjuk, a megfelelő ápoláshoz rengeteg türelemre van szükség.

Szeretteink inkontinenciájának kezelése

Az alábbiakban és a további oldalakon Ön többet is megtudhat arról, hogyan ápolhat demenciával és inkontinenciával élőket. Ezzel hozzájárul szerettei megfelelő higiéniájához és kényelemérzetéhez. 
Inkontinenciatermékek és demencia
Egy demens beteg nem feltétlenül érti meg azt, hogy miért kell mást is hordania a rendes ruháján és fehérneműjén kívül. Az állapotától függően Önnek alaposan el kell magyaráznia a gondozott személy számára, hogy miért szeretné, ha inkontinenciabetétet vagy pelenkanadrágot viselne. Hogy ne vegye a szívére, próbálja meg, hogy az inkontinenciatermékekre történő váltást beilleszti a napi rutinjába. Az inkontinenciatermékek használata mellett érdemes az ágyra, a székekre és más bútordarabokra is védőhuzatot tenni. Így egyszerűbb a napi takarítás, és könnyebben tartható frissen és tisztán a környezet. Ha többre kíváncsi, nézzen körül a TENA inkontinenciatermékei és higiéniai kiegészítői között.
Így lesz könnyebb az átöltözés
Ha valaki inkontinenssé válik, a megszokottnál gyakrabban kell átöltöznie. Ha azonban egyúttal demens is, a feladat különösen nagy nehézséget jelent számára, és plusz segítséget igényel. Hogy Önnek és szeretteinek is egyszerűbb legyen, a gondozott személyt öltöztesse könnyen levehető ruhákba. A cipzáras és tépőzáras ruhákkal könnyebb boldogulni, mint a gombos és csatos darabokkal. Ha egyszerű az átöltözés, a gondozott személy sem érzi majd magát feszélyezve vagy zavarban, különösen, ha a vetkőzéshez és az öltözéshez nincs mindig szüksége segítségre.
Új étrend
Lehetséges, hogy Ön úgy találja majd, hogy egy új étrend jelentősen javítani tudná a gondozott személy közérzetét. Figyelmeztetjük azonban, hogy az ilyen betegek mindennemű változtatás ellen tiltakoznak, különösen akkor, ha esetleges demenciájuk miatt kifejezetten szeretnek vagy utálnak bizonyos ételeket. Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, hasznos, ha minden módosítást megvitat a kezelőorvossal vagy dietetikussal. Oda kell figyelnie arra is, hogy a gondozott személy ne száradjon ki. Ügyeljen tehát az egyenletes folyadékbevitelre.
Az élettér átalakítása
A gondozott személy kényelmének fokozása érdekében próbáljon szobai vécét helyezni abba a szobába, ahol a legtöbb időt tölti. Ez segít, ha nehezére esik időben kiérni a vécére, különösen éjszaka. 

Meg kell azonban értetnie vele, hogy erre miért van szükség. Ne feledkezzen meg a beteg érzéseiről, és beszélje meg vele az Ön által javasolt módosításokat, mivel azok érzékenyen érinthetik őt.

A vizelettartási képességet javító gyógyszerek
Előfordulhat, hogy a kezelőorvos olyan gyógyszert ír fel, amely csökkenti a hólyagürítési késztetést, vagy olyat, amely módosítja a hólyag által a szervezetnek küldött vizelési inger gyakoriságát. Az ilyen gyógyszerek rendszerint csökkentik a hirtelen vizelési késztetést olyankor, amikor a gondozott személy nem tud elég gyorsan kijutni a mosdóba.
 
Az említett gyógyszerek szedése során azonban mellékhatások (pl. székrekedés vagy szájszárazság) is felléphetnek. Olvasson utána a mellékhatásoknak, hogy nyomon tudja követni őket és a gyógyszer hatásait.
Segítség fürdés közben
A higiénia fontos, különösen, ha a gondozott személy inkontinenciával él. Ha demens, előfordulhat, hogy nem akar mosakodni – ilyenkor az ő részéről még több segítségre, az Önéről pedig még több türelemre van szükség. 

> További hasznos higiéniai tippjeinket itt olvashatja.