Az életkori változások és a mozgásképesség

A mozgásképesség megőrzése

Nagyszerű dolog, ha idősödő rokona továbbra is képes ellátni magát. Így továbbra is megőrizheti függetlenségét, és képes az önálló cselekvésre, például arra, hogy kimenjen a mosdóba. Éppen ezért fontos, hogy a lehető legtovább megőrizhesse mozgásképességét és méltóságát.
 
Az időskor azonban a testet sem kíméli. Természetes, hogy a korral az izmok és az ízületek is meggyengülnek. Ezenkívül a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék is romlik, vagyis nem tudunk úgy mozogni, mint korábban. Ha mindez a gondozott személynél is fennáll, tud mit tenni ellene.  
 
Hogyan segíthet Ön a mozgásképesség megőrzésében? Az egyik módszer a rendszeres testmozgásra buzdítás. A mozgás és a torna erősebbé teszi az izmokat és a csontokat, valamint az egyensúlyproblémákat is mérsékli. A testmozgás során azonban körültekintőnek kell lenni. Hasznos tehát, ha a gondozott személy az Ön, egy barátja vagy egy gondozó jelenlétében tornázik.
 
A mozgásképessége megőrzése érdekében Önnek az otthoni környezet biztonságáról is gondoskodnia kell. Egy eséstől könnyen eltörhetnek a törékeny, idős csontok. Olyan szempontból sem használ, hogy a gondozott személy utána nem szívesen közlekedik majd a saját lábán. Éppen ezért ügyeljen rá, hogy ne tudjon megcsúszni vagy megbotlani.
Ha nem megy a mozgás
Előfordulhat, hogy a gondozott személy számára egyre nehezebbé válik a mozgás. Így ahhoz is segítségre lehet szükségük, amire korábban maguk is képesek voltak: a felkeléshez, az öltözködéshez vagy a vécére menéshez.
Így segíthet
Ápolóként segíthet abban, hogy a személy, akinek gondját viseli, haladni tudjon, és valamennyire megőrizze a mozgásképességét. Ha nehéz neki a mozgás, intézze el helyette az elintéznivalókat. 
 
Ellenőrizze, hogy a gondozott személy 
  • az illető vagy az Ön saját otthonában biztonságos-e a közlekedés – lásd Az otthon biztonságossá tétele az idősek számára című részt; 
  • eltalál-e egyedül a mosdóba vagy a fürdőszobába, ha pedig nem, kérje meg rá, hogy szóljon Önnek, ha ki kell mennie;
  • ismeri-e az Ön tartózkodási helyét és elérhetőségeit, ha valamilyen gondja lenne; 
  • közelében van-e mobiltelefon vagy más riasztó eszköz, amellyel telefonálni/csengetni/sípolni tud, ha baj éri.
Az alábbiakban további tippeket adunk a gondozott személy gondozásához, amelyek korlátozott mozgásképesség és ágyhoz kötöttség esetén is hasznosak lehetnek.
Közös álláspont kialakítása
A legtöbb ember nem beszél róla, ha rájön a szükség. Az Ön által szeretett személynek sem lehet kellemes, hogy szóljon, ha ki kell mennie. Fontos tehát, hogy legyen egy jel, amellyel jelzi Önnek, hogy segítségre van szüksége – egy szó vagy mozdulat, amely nem sértő rá nézve.
Az inkontinenciával járó balesetek számának csökkentése
Ön segíthet a gondozott személynek abban, hogy magabiztosabb legyen, és kevesebb inkontinenciával járó baleset érje. Próbálja rávenni a gondozott személyt arra, hogy mindennap azonos időpontokban járjon vécére. Idővel ez szokássá alakul, és csökken az inkontinenciával járó balesetek száma. 

Ha a gondozott személynek nehézséget jelent, hogy időben kijusson a mellékhelyiségbe, vegye fontolóra valamilyen eldobható inkontinenciatermék használatát. Mivel minden ember más és más, nézzen körül a TENA termékkeresőjében, ahol megtalálhatja az Ön által ápolt személynek leginkább megfelelő, kellően nagy nedvszívó képességgel rendelkező inkontinenciaterméket.

Ha meg szeretné ismerni a TENA termékek használatának előnyeit, keresse fel A TENA előnyei oldalt.