Az inkontinencia típusai

Az inkontinencia gyakori típusai

Ön a lehető legjobb ellátást szeretné biztosítani szeretteinek, éppen ezért biztosan hasznosnak találja majd, ha tudja, hogy az melyik típusa áll fenn náluk. Ha ezzel tisztában van, könnyebben ki tudja választani az állapotuknak megfelelő termékeket, és hatékonyabban tudja kezelni az állapotukat. Így ők is kellemesebben és magabiztosabbnak érezhetik magukat.
 
Az alábbiakban felsoroljuk az inkontinencia hét típusát, valamint az egyes típusok kiváltó okait és tüneteit. Néhány típusuk kizárólag nőknél fordul elő, míg mások csak a férfiakat érintik. A jelenség két leggyakoribb fajtája a és a – egy személynél akár mindkettő fennállhat egyszerre. 
Stressz-vizeletinkontinencia
A rövidebb nevén stresszinkontinenciaként ismert jelenség a legelterjedtebb inkontinenciatípus a nők körében. A férfiak körében mindössze 10%-os gyakorisággal van jelen. Nőknél akkor fordul elő, amikor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengül. Nevetés vagy köhögés közben megnövekszik a húgyhólyagot érő nyomás, a medencefenéki izmok pedig nem tudnak kellően megfeszülni ahhoz, hogy a teljes vizeletmennyiség bent maradjon. Valamennyi tehát távozik. Ez többnyire csupán jelentéktelen mennyiség, de olykor több is lehet.
Nők – A náluk legfőképpen a terhesség során, gyermekszülés után, illetve a 40. életév elmúltával jelenik meg. Ezek azok a helyzetek, amikor a medencefenék izomzata a legkönnyebben megsérül és/vagy meggyengül. A nők körében azonban bármilyen életkorban megjelenhet: élete során minden harmadik nő találkozik vele valamikor. Fiatal nőknél sportolás közben jelentkezhet.
Késztetéses inkontinencia
Más néven hiperaktív hólyag. Azt jelenti, hogy az érintett személynek hirtelen vécére kell mennie, a hólyagja pedig eközben automatikusan kiereszti magából a vizeletet anélkül, hogy vissza lehetne tartani. A szervezet ilyenkor nagyon kis vagy semmilyen jelzést nem küld. A mértéke jelentős lehet. Az ember naponta átlagosan 4–8 alkalommal üríti ki a hólyagját. A gondozott személy ennél gyakrabban jár ki a vécére? Éjszaka többször is rendszeresen felébred arra, hogy ki kell mennie? Ezek a tünetek késztetéses inkontinenciára utalhatnak. 
Férfiak – A késztetéses férfiaknál a leggyakoribb inkontinenciatípus. Gyakran prosztatanagyobbodás okozza.
Egyéb típusok férfiaknál és nőknél

 • Az ebben érintett személyek valamilyen fizikai vagy mentális betegség miatt képtelenek időben kiérni a mosdóba, azaz funkcionális inkontinencia áll fenn náluk.   


 • A jelenség tünetei általában egyszerre utalnak stressz- és késztetéses inkontinenciára, az egyik azonban dominánsabban van jelen, mint a másik.

 • Neurológiai eredetű hólyag-rendellenesség
  Egyeseknél az agy és a húgyhólyag közötti kommunikáció nem megfelelő, ezért nem tudják szabályozni a hólyagjuk működését, illetve teljesen kiüríteni a hólyagjukat. Az ilyen többféle betegség következménye lehet. Ha Ön szerint a gondozott személynél az ezen fajtája áll fenn, próbáljon meg nem elsietve dönteni – sőt amint tudja, vigye el orvoshoz. A szakszerű diagnózis hallatán valószínűleg meg fog nyugodni.
Egyéb típusok férfiaknál
 • utáni szivárgás
  Az a jelenség, amikor a húgyhólyag (a húgycső) nem ürül ki teljesen, és vizelés után tovább szivárog. Gyenge gátizomzat esetén gyakori jelenség. 

 • Túlfolyásos
  Amennyiben valakinek alkalmanként vagy akár állandóan szivárog a vizelete, akkor túlfolyásos inkontinenciát tapasztal. Ezt a jelenséget valamilyen fizikai akadály vagy idegrendszeri károsodás okozza. 

Nem ismeri fel biztosan a tüneteket?

Ha a gondozott személy tünetei nem egyértelműek, Ön nem feltétlenül tudja megállapítani, hogy milyen típusú inkontinenciája van. Ne aggódjon: van mód arra, hogy megállapítsa. Megmutatjuk. 
 
Egy-két hétig vezessen vizelési naplót a gondozott személy vécére járási szokásairól. Ekkor már a kezében van egy írott dokumentum, amiről kikérheti a kezelőorvos véleményét. Mindenképpen azt tanácsoljuk Önnek, hogy forduljon orvoshoz, mert így megfelelő diagnózist és tanácsokat is kaphat a gondozott személy ellátásához.
 
 
Az inkontinenciával kapcsolatban valószínűleg találkozik majd ismeretlen kifejezésekkel. A kifejezések magyarázatát a szószedetben találja.