Anna története

Anna kibékül az anyósával

„Mária erős jellem, ezért nem volt könnyű beszélni vele a problémáról. Amikor azonban ismét történt egy kis baleset, megnyugtattam, hogy van segítség.”
 
„Az anyósom gondozása segített megérteni, hogyan éreznek azok, akik mások fizikai támogatására szorulnak.
 
Miután utánanéztem az inkontinenciának a különböző magazinokban és az interneten, rájöttem, hogy a nők nagyjából egynegyede találkozik vele valamikor élete során. Sokuknak pedig napi szinten van szüksége segítségre az állapotuk leküzdéséhez – azaz rengetegen járnak ugyanabban a cipőben!
 
A háziorvosunk is megerősítette azt a vélekedésemet, hogy rendkívül gyakori jelenségről van szó. Amikor elárultam neki, hogy Máriát ilyen szempontból még nem vizsgálták ki, azt is hozzátette, hogy a vizelettartási panaszokkal élők több mint fele sosem beszél a bajáról, így gyakran nem is kap rá kezelést.
 
Mária erős jellem, ezért nem volt könnyű beszélni vele a problémáról. Amikor azonban ismét történt egy kis baleset, megnyugtattam, hogy van segítség. Nagyon felbosszantotta, hogy észrevettem, pedig biztosítottam róla, hogy egyáltalán nem zavar. Adtam neki egy kis gondolkodási időt, mielőtt elvittem az orvoshoz.
 
Ekkor javulásnak indultak a dolgok. Ügyeltünk rá, hogy akadálytalanul eljusson a vécére, és megfelelő méretű szagsemlegesítő betétet választottunk a számára. 
 
Néhány hónappal később tolószékbe kényszerült. Hirtelen a gondozó szerepében találtam magam, ami új helyzetet teremtett mindkettőnk számára. Az intimitás fenntartása sok kihívással járt a napi mosakodás és mosdóhasználat során, különösen az anyósom számára. Lehet, hogy kevésbé szégyellte volna magát, ha a lánya lennék, de ez mindenképpen nagyon érzékeny téma. A férjem ugyan segített, de a munkára és a nemére hivatkozva próbált kibújni az intim területek ápolásával járó feladatok alól.
 
Sok-sok próbálkozás után sikerült kialakítanunk egy napi rutint. Nappal inkontinenciabetéteket használt, amiket anélkül is ki tudtunk cserélni, hogy le kellett volna venni a harisnyáját. Éjszaka áttértünk a pelenkanadrágra, amely az oldalvarrásnak köszönhetően gyorsan eltávolítható anélkül, hogy kifolyna a tartalma.
 
Örülök, hogy az anyósomnak és nekem is sikerült leküzdenünk zavarunkat. Most már sokkal jobban kijövünk egymással.”