A kapcsolat átalakulása

A változás természetes

Természetes, hogy az ápolás hatással van a gondozott személlyel való kapcsolatára. A kommunikáció új módjait fedezik fel együtt, és egészen más oldalukról ismerik meg egymást. Új, eddig ismeretlen, néha vicces vagy akár szívet melengető érzéseket tapasztalhat meg. 
 
Álljon pozitívan, nyitottan a változásokhoz, és meglepődik majd az eredményen. A gondozott személlyel való kapcsolata erősebbé, tartalmasabbá válhat.
 
Az alábbiakban a két leggyakoribb kapcsolattípusról olvashat bővebben, és hasznos tippeket kap ahhoz, hogy megbirkózzon a változásokkal.

Partnerek

Ön és a gondozott személy kapcsolatban élnek? Ha igen, akkor valószínűleg együtt élnek, és szoros érzelmi kötelék fűzi Önöket egymáshoz. Ez nagyon jó, hiszen megkönnyítheti és stresszmentesebbé teheti a gondozást. Mivel jól ismerik egymást, le tudják vetkőzni a gátlásaikat egymás előtt, ami szintén sokat segít a gondozásban. 
 
Legyen azonban óvatos. A szoros kapcsolatok megterhelőbbek lehetnek érzelmileg. Ha a kapcsolat túl egyoldalúvá válik, és ez zavarja Önt, beszéljen partnerével. Próbáljon meg a saját igényeire is figyelni. Ha kifejezi szeretetét, a gondozás sok örömet adhat.

Szülők

Másokhoz hasonlóan Önnel is előfordulhat, hogy idősödő szülei rendszeresen gondozást igényelnek. Gondoljon erre csodás lehetőségként: gondoskodásával megmutathatja szüleinek, hogy mennyire szereti őket.
 
A szerepek megfordulása azonban nem mindenki számára fogadható el könnyen. Természetellenesnek, kellemetlennek tűnhet, de akár kínos is lehet. Készüljön fel arra, hogy előadódhatnak kellemetlen pillanatok, ha szülei segítségre szorulnak tisztálkodás vagy öltözködés közben. 
 
Pozitív hozzáállással azonban még a legkínosabb pillanatokon is felülkerekedhet. Idővel megszokja majd az új helyzetet. Meglátja majd, hogy a legtöbb félelme alaptalan. Végül is csak a lehető legtöbb szeretet és gondoskodást szeretné megadni szüleinek.

Segítség kérése

Minden ember más és más. Ezért mindenki másféle gondozást igényel. Van azonban egy szabály, amit mindenképpen szem előtt kell tartani: ne fojtsa magába negatív érzelmeit. Néha elég egyszerűen csak kibeszélni a problémákat, és megtalálni a közös megoldást. Máskor jobb barátok, más ápolók vagy szakember segítségét kérni.