10 tipp a demens betegek hatékonyabb inkontinenciagondozásához

Hólyaginkontinenciával élő idősebb hozzátartozóink, szeretteink vagy akár barátaink otthoni ápolása egész embert igénylő feladat. Ha az illető emellett demens is, a helyzet még tovább nehezedik. Diagnosztizált demencia esetén az idősek ápolása során felmerülő feladatok – vécére kísérés, inkontinenciatermékek használata, a bőr állapotának figyelemmel követése – egészen új dimenzióba kerülnek.

A TENA inkontinenciavédelemre szolgáló pelenkanadrágjai, betétei, bőrápolási és egyéb termékei betegápolók milliói számára könnyítik meg a és az inkontinencia kezelését. Emellett növelik a kényelmet, és emelik az idősek méltóságát. Mielőtt azonban szóba kerülnének a termékek, előbb elmondunk néhány fontos dolgot az inkontinenciáról és a demenciáról. Hozzátartozóink ilyen állapotban gyakran
 
 • nem tudják kifejezni, hogy vécére kellene menniük
 • nem találják meg, ismerik fel vagy tudják használni a mosdót
 • nem fogadnak el segítséget, mert szégyellik magukat vagy zavarban vannak, és ezért előfordulnak balesetek
 
Ápolóként fontos, hogy Ön felismerje és átlássa ezeket a helyzeteket. Ugyanakkor azt is tudnia kell, hogy Ön személy szerint igenis sokat tehet az ápolás minőségének növeléséért. Az alábbiakban olvasható egy általunk készített lista, amely remélhetőleg hozzájárul az Ön hozzátartozója életminőségének javulásához és ahhoz, hogy Ön kisebb megterhelés mellett tudja ellátni feladatát.  
 
 1. BIZTATÁS – bátorítsa arra az Ön által gondozott személyt, hogy segítséget kérjen. Vonja be őt is a döntésekbe, és mondja el neki, hogy éppen mit csinál. Fontos, hogy minden a beteg jóváhagyásával történjen; hogy érezze, van beleszólása a saját ápolásába.

 2. VILLANY – éjszakára hagyja nyitva a vécé ajtaját, és hagyja égve bent a villanyt. A világító mozgásérzékelők felszerelése is jó ötlet, ha van rá mód – például az ágy melletti éjjeliszekrényen.

 3. SZÍNKÓDOLÁS – válasszon egyforma színt a vécé, a villanykapcsoló és az ülőke megjelölésére, és használjon kontrasztos színeket – a színkódolással nagyszerűen felfrissíthető a memória. Egy élénk, kontrasztos színű vécéülőke szintén jó útbaigazítást ad.

 4. PRAKTIKUS RUHÁZAT – sokat segít a könnyen le- és felvehető ruhák viselése.

 5. MEGFELELŐ INKONTINENCIATERMÉKEK – ha hozzátartozója vagy az Ön által ápolt személy inkontinenciaterméket használ, egyszerű használata miatt érdemes a mellett dönteni. Fontos választási szempont még a méret és a nedvszívó képesség – ide kattintva (LINK) megkeresheti az Önnek megfelelő TENA terméket.

 6. ​​​​​​​FOLYAMATOS TOALETTHASZNÁLAT – ha már fordult elő velük baleset, a betegekben gyakran megmarad a szégyenérzet, ami kihat a toaletthasználatra.

 7. RUTIN KIALAKÍTÁSA – 60 év felett napközben 4–6, éjjel pedig esetleg 1 vécéhasználati alkalom az általános. Érdemes azonban a józan eszünkre hallgatni, és rugalmasnak lenni.

 8. ​​​​​A TOALETTHASZNÁLAT KIVÁLTÁSÁNAK ELKERÜLÉSE – az inkontinenciatermékeket soha ne használjuk a mosdó felkeresésének kiváltására!

 9. CSAK POZITÍVAN! – a dicséret és a mindig pozitív hozzáállás csodákra képes.

 10. MEGFELELŐ HÓLYAGÜRÍTÉS – ha a beteg kiment a vécére, figyeljen rá, hogy a lehető legalaposabban kiürítse a hólyagját. Ezzel kapcsolatos praktikus tanácsaink az alábbiakban olvashatók.

Négy tipp a még teljesebb hólyagürítéshez

Az inkontinenciával élők számára számos előnnyel jár, ha a vécéhasználat közben sikerül teljesen kiüríteni a hólyagjukat. Ha ezt sikerül hatékonyan elvégezni, azáltal csökken a maradványvizeletben elszaporodó baktériumok által okozott húgyúti és bőrfertőzések kockázata, az ápolás szempontjából pedig azt eredményezi, hogy hozzátartozója jobban érzi magát, és kicsivel csökken az Önre háruló teher. Ha azonban a beteg egyszerre demens és inkontinens, mindez újabb nehézségeket hozhat magával. Az alábbiakban négy bevált tippet adunk a húgyhólyag eredményes kiürítéséhez, ha ez a helyzet áll fenn.
 
 1. Végezzék ráérősen – ne siessenek. Figyeljen oda, hogy nyugodt körülmények fogadják a beteget. Keresse meg az ideális ülőhelyzetet hozzátartozója számára: támassza alá a lábát, és segítsen neki abban, hogy előre tudjon hajolni. Néhányszor segíthet neki a helyzetváltoztatásban is.
   
 2. Használjanak párnát – ha a beteg törékeny vagy sovány testalkatú, egy puha körpárnát az ülőkére helyezve kényelmesebb lesz ráülni a vécére. 

 3. Mutassa meg, hogy kell – előfordulhat, hogy a demens beteg nem érti meg, hogy Ön mit kíván tőle. Ilyenkor mutassa meg neki, hogyan üljön le a vécére.

 4. Használjon segítő alkalmazásokat – léteznek a folyó, csobogó víz hangját utánzó mobiltelefon-alkalmazások, amelyek megkönnyíthetik az ürítést.
 
Fontos, hogy tisztában legyen a demens beteg különleges igényeivel, használja a fenti tippeket minden nap, és segítsen neki az eredményesebb vizeletürítésben. Reméljük, hogy az itt olvasható információk pozitív változást hoznak hozzátartozója és ápolóként az Ön életébe is.
 
Ha többre kíváncsi azzal kapcsolatban, miként segíthetnek hozzátartozójának vagy az Ön által ápolt személynek a TENA termékei, kattintson ide.