A gondozott személlyel közösen végezhető programok

Mindkét fél számára élvezetes időtöltések

A gondozott személy otthoni ellátása könnyen önmagát ismétlő, rutinszerű rendszerré válhat. A gondozott személy kényelme érdekében Önnek nap mint nap ugyanazokat a feladatokat kell elvégeznie. A képet az is árnyalja, hogy a korábban aktív, eszes gondozott személyt súlyosan korlátozhatja valamilyen időskori betegség. Ilyenkor könnyű megfeledkezni arról, hogy a betegségtől függetlenül ugyanúgy szüksége van pszichológiai és mentális felfrissülésre. 
 
Lehet, hogy a gondozott személlyel már se teniszezni, se sakkozni nem lehet. Ettől függetlenül rengeteg időtöltés közül tud válogatni, és ezek közül sok mindent akár közösen is végezhetnek. Az alábbiakban adunk Önnek 21 ihletet adó ötletet. Érdemes letölteni ezt a listát (PDF-ként), és kiválasztani róla néhány érdekes programot a napi rutin felfrissítésére, majd feljegyezni őket a betegápolási időbeosztásba.

21 lehetőség idős gondozottak szórakoztatására

 1. Menjenek el sétálni – akár csak a ház körül, vagy madarat etetni a parkba. A friss levegő és a mozgás csodákra képes.

 2. Hallgassanak zenét, és ha tudnak, énekeljenek – különösen olyan régi dalokat, amiket a gondozott személy szeret. (A tudósok szerint a zene, és különösen az éneklés megkönnyíti a kapcsolatteremtést a demenciában szenvedőkkel.)

 3. Olvasson fel könyvből, újságból vagy magazinból. A legtöbb ember élvezi az érdekes történeteket.

 4. Társasozzanak vagy kártyázzanak, esetleg kirakózzanak. Ez serkenti az agyműködést.

 5. Nézzenek filmet vagy régebbi, közkedvelt tévésorozatokat (a tévében vagy DVD-n). Így megvitathatják egymással a cselekményt vagy kedvenc szereplőiket.

 6. Színezzenek, rajzoljanak vagy fessenek együtt. A kreativitás örömforrás.

 7. Fejtsenek keresztrejtvényt, képrejtvényt, vagy sudokuzzanak. Az ilyen feladatok élesítik az elmét.

 8. Írjanak levelet a családtagoknak házassági évfordulójuk, születésnapjuk vagy a közelgő ünnepek (pl. karácsony vagy húsvét) alkalmából. Öröm olyasvalakivel foglalkozni, akit szeretünk, és aki fontos nekünk.

 9. Kérje meg valamelyik barátját, hogy hozza át magával a háziállatát. Egy aranyos kutyus vagy cica gyökeresen megváltoztatja az ápolási környezet hangulatát.

 10. Ültessenek virágot vagy magokat, vagy locsolják meg együtt az otthoni növényeket. A kikelő, zöldellő növények érdekes beszédtémát jelentenek.

 11. Szedjenek virágot, és készítsenek belőle csokrot. A pazar színek és illatok jókedvre derítenek.

 12. Állítsanak össze heti étrendet. Ehhez meg kell mozgatni a fantáziánkat, ráadásul kellemes várakozással tölt el.  

 13. Üljenek autóba, szálljanak buszra, villamosra vagy vonatra, és menjenek vidámparkba, állatkertbe, múzeumba, vagy akár egy közeli kastélyba. Ez pompás kaland!

 14. Szervezzenek pikniket maguknak, vagy esetleg hívják meg családtagjaikat/barátaikat. Ez újabb remek lehetőséget ad a kimozdulásra.

 15. Süssenek közösen valami finomságot. A könnyű fizikai megterhelés jót tesz, ha valamiért muszáj a négy fal között maradni. 

 16. Vásároljanak egzotikus gyümölcsöket, és kóstolják meg őket; beszélgessenek arról, hogy hívják őket, vagy honnan származnak. Ez egészséges, ráadásul a képzelőerőt is serkenti.

 17. Üljenek le egy köztéri parkra, és csak szemlélődjenek. Az ember egészen meglepő dolgok szemtanúja lehet! 

 18. Táncoljanak, nyújtsanak vagy tornázzanak együtt. A rendszeres mozgás és testgyakorlás rendkívül fontos!

 19. Alakítsák házi szépségszalonná a fürdőszobát. Manikűrözze ki a gondozott személy kezét, vagy tegyenek fel mindketten egy arcpakolást. Szórakoztató, és ellazít.

 20. Állítsanak össze kreatív albumot régi magazinok képeiből. A témakör kiválasztását bízza a gondozott személyre.

 21. Nézegessenek régi családi fotóalbumokat, képeslapokat, vagy csodálják meg a családi ékszereket. Biztosan sok élményt eszükbe juttatnak, amelyeket megoszthatnak egymással.