Ergonómia – hasznos tippek

Fő a biztonság!

Bizonyára megtapasztalta már, hogy az ápolás sok emelgetéssel és hajolgatással jár: ki kell segíteni a gondozott személyt az ágyból, felöltöztetni, ki- és beemelni a kerekesszékből, és így tovább. Ezek mind potenciális veszélyt jelentenek Önre nézve – a bútorok elrendezése csupán egy veszélyforrás a sok közül. Ezért fontos a balesetek megelőzése. Máskülönben Ön, de akár a gondozott személy is megsérülhet. Szerencsére van lehetőség arra, hogy megvédje magát a megerőltetéstől és egyéb sérülésektől. Ebben segít az ergonómia.
 
Az ergonómia foglalkozik a mozgás és emelés területével, valamint a tárgyak – az ágy, a székek, az asztal stb. – elrendezésével Ön körül. Ha megfogadja alábbi tanácsainkat, csökkentheti a sérülések kockázatát. Ilyen módon nemcsak a gondozott személy mindennapjait teheti kényelmesebbé, de Ön is sok-sok évig el tudja majd látni feladatait.
Védje a derekát és a hátát!
Az alábbiakban ismertetett biztonságos emelési technika elsajátításával csökkentheti a sérülések, például a hátproblémák kockázatát. Ezen túlmenően arról is olvashat, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes betartania a balesetek megelőzése érdekében.
Biztonságos emelés
Kövesse az alábbi hat lépést, így kényelmesen és biztonságosan mozgathatja a gondozott személyt: 
  1. Emelés közben álljon olyan közel a gondozott személyhez, amennyire csak tud.
  2. Álljon stabilan, tartsa egyenesen a derekát, lábfeje pedig nézzen a gondozott személy felé.
  3. Védje a hátát úgy, hogy behajlítja a térdét, majd készüljön fel az emelésre. A háta maradjon egyenes, és emeléskor feszítse meg a hasizmait.
  4. Próbáljon a lehető legközelebb állni a gondozott személyhez. Ezzel megelőzi a hátsérüléseket, hiszen emelés közben nem kell előrehajolnia. Akkor is így járjon el, ha a gondozott személyt az egyik oldaláról a másikra vagy a hátáról az oldalára fordítja.
  5. Emelje vagy mozgassa óvatosan, folyamatos, megszakítás nélküli mozdulattal. 

Tudta, hogy speciális emelőeszközök is segíthetik a gondozott személy mozgatását? Forduljon a támogatást nyújtó helyi szervezetekhez, ha támogatást szeretne kérni egy ilyen eszköz beszerzéséhez – lásd a Helyi szervezetek és alapítványok című részt.   

További módszerek, amelyekkel biztonságosabbá teheti a gondozott személy mozgatását.
Ellenőrizze az alábbiakat:
 
  • a gondozott személy széke és éjjeliszekrénye ugyanolyan magas;
  • minkét oldalról meg tudja közelíteni a gondozott személy ágyát;
  • nincsenek akadályok a mozgatás útvonalában; 
  • könnyen meg tudja dönteni az ágy/szék háttámláját.
A biztonság és kényelem érdekében vonja be vízálló huzattal az ágyat és a székeket.
Előfordulhatnak kisebb balesetek, amitől a használati tárgyak, például a kanapé, a fotel, az ágynemű, a matrac vagy a szőnyeg nedves lehet. Emiatt olykor a padló is nedvessé vagy csúszóssá válhat, ami Önre és a gondozott személyre is veszélyt jelent.
 

Próbálja meg impregnáló spray-vel védeni a szöveteket és a kárpitot. Eldobható huzatainkat is kipróbálhatja az ágy vagy székek védelme érdekében – További tudnivalók

 

Olvassa el további tippjeinket az Otthoni biztonság című fejezetben arról, hogyan teheti biztonságosabbá a gondozott személy otthonát.