Saját bevásárlólista

Fontos megtervezni a bevásárlást

Ha valaki ápolásra szorul, adott időpontban konkrét dolgokra van szüksége – például gyógyszerre. A vásárlás tehát új értelmet nyer. Ahhoz, hogy a lakásban minden meglegyen, amire a gondozott személynek szüksége lehet, mindenképpen tervezésre van szükség. 
 

Így tervezheti meg a bevásárlást

Üljön le a gondozott személlyel, és írjanak közösen egy listát a napi szinten szükséges dolgokról. Ne csak az élelemre gondoljanak! Vegyék végig a különböző terméktípusokat: a gyógyszereket, a higiéniai termékeket, az elleni védelmet, a gyógyászati és az életvitelt segítő eszközöket és minden, a gondozott személy számára szükséges vagy általa kért dolgot.
 
Türelmesen hallgassa végig. Lehet, hogy egészen másra van szüksége, mint amire Ön gondolt volna. Ezután olvassák át közösen a listát, hátha kimaradt róla valami.
 
A végleges listán rajta kell lennie a gondozott személy által kért termékeknek, valamint azoknak a holmiknak, amelyekre a megfelelő ellátás biztosításához van szükség. Ha így tervezi meg a bevásárlást, sok felesleges idegeskedéstől, kiadástól és időveszteségtől kímélheti meg magát.
 
Az alábbiakban adunk néhány tippet a lista összeállításához:
 
Élelmiszerek
  • kérdezzen rá, hogy a gondozott személy milyen ételeket szeret, és milyeneket nem – ha a kedvenc ételét teszi az asztalra, jobb étvággyal fogyaszt majd belőle
  • válasszon tápláló ételeket, illetve zsír- és kalóriaszegény élelmiszereket
  • semmiképpen ne vásároljon olyan élelmiszereket, amelyekre a gondozott személy allergiás lehet
  • az elkészített ételt ideális esetben könnyű harapni, összerágni és lenyelni
Gyógyszerek
Kérje el a receptre felírt gyógyszerek listáját a kezelőorvostól, és kérdezzen rá a gyógyszerek egészségre gyakorolt hatásaira és adagolására. Ha megtudakolja mindezt, pontosabban meg tudja tervezni a gyógyszerek beszerzését.
 
Higiéniai és inkontinenciatermékek
Az, hogy ezekből a termékekből mennyit kell vásárolni, nagymértékben a gondozott személy állapotától függ. Így még mielőtt felvenné őket a bevásárlólistára, gondolja át, hogy milyen gyakran kell megfürdetni a gondozott személyt, illetve cserélni az általa viselt higiéniai termékeket. Becsülje meg az átlagos heti/havi fogyasztást, és ezt a mennyiséget írja fel a listára. 
 
Ne feledje: higiéniai termékekből sosem lehet elég! Tegyen félre valamennyit vészhelyzet esetére.