Szeretteimnek komoly segítségre lenne szükségük

A gondozás jellege függ a gondozott személy fizikai állapotától és attól, hogy mennyire szorul segítségre.
 
A gondozott személy nem tud felállni vagy megállni a saját lábán? Ideje nagy részét ágyban tölti? Segítségre van szüksége a felöltözéshez és tisztálkodáshoz? Ha a fentiek közül bármelyik igaz az Ön ápoltjára,ez a rész Önnek szól. Ebben a részben gyakorlati tippeket olvashat arról, hogyan tudja hatékonyabban ápolni szeretteit.

Megfelelő higiénia

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehet a gondozott személy egészsége és kényelme érdekében, az az, hogy segít neki fenntartani személyes higiéniáját. Ez azonban nagyon érzékeny terület, ezért eleinte sok ápoló zavarban van miatta. Bár kihívást jelenthet, a gondozás legörömtelibb pillanatait az adja, ha segíteni tud a gondozott személynek. A segítségnyújtás a kapcsolatot is szorosabbra fűzheti Önök között. 
 

Az idős bőr ápolása

Bizonyára Ön is tudja, hogy velünk együtt bőrünk is öregszik. Sokkal sérülékenyebb. Ezért is van szükségük az időseknek különleges, kifejezetten az érzékeny bőrüknek megfelelő higiéniai rutinra. Különösen igaz ez esetén, mivel a vizelet és a széklet irritálhatja a bőrt, és bőrsérüléseket okozhat. A bőrkímélő tisztítás és védelem segít megelőzni a bőrirritációt és a fertőzéseket. Továbbá nyugtatja az érzékeny területet, és tisztán és szárazon tartja a bőrt, így a gondozott személy frissnek és egészségesnek érezheti magát. Ez magabiztossá teszi a gondozott személyt. 
 
Három fontos lépést figyelembe kell venni bőrápolás során: a tisztítást, a regenerálást és a védelmet. Ebben segítenek Önnek a TENA bőrápoló termékei, amelyek kimondottan sérülékeny, idős bőrűek számára készültek.

Bőrnekrózis és felfekvések

Ahogy említettük, célszerű védeni az idős bőrt a vizelet és a széklet okozta irritációtól, amely komoly bőrproblémákat okozhat. A napi tisztálkodási rutin során ellenőrizze a gondozott személy bőrének állapotát. Ha bőrnekrózis jeleit tapasztalja, próbálja megakadályozni, hogy a bőr állapota rosszabbodjon. Az Inkontinencia és higiénia című részben gyakorlati tippeket talál ahhoz, hogy miként kell ápolni egy inkontinens személyt.
 
Lehetséges, hogy a gondozott személy hosszú ideig ágynyugalomra szorul, és nem tudja megváltoztatni a testhelyzetét. Ilyen esetben a bőr hajlamosabb az elhalásra, és fekélyek, illetve sebek alakulhatnak ki rajta a fekvés miatt. Ezt az ágyhoz kötött személy testhelyzetének rendszeres változtatásával lehet megakadályozni. Az átmozgatás a napi mozgási rutin részének is tekinthető. Ilyenkor röviden átmasszírozhatja a gondozott személy elgémberedett tagjait, ami enyhíti az ágyban fekvés okozta nyomást. Ha többet szeretne tudni a felfekvések megelőzéséről, kérdezze kezelőorvosát.

Inkontinenciatermékek

Az Ön által gondozott személy ágyhoz van kötve? Inkontinenciával él? Ha így van, érdemes kipróbálni számára valamilyen, az adott célnak megfelelő nadrágpelenkát, például a hagyományos típusú Slip vagy az övvel ellátott Flex termékeket – mindegyiket bátran ajánljuk középsúlyos, illetve súlyos esetére is.
 
A TENA termékválasztójával megtalálhatja a szeretteinek megfelelő, kellően nagy nedvszívó képességgel rendelkező inkontinenciaterméket.
 
A higiéniai termékek cseréjével foglalkozó oldalunkon részletes útmutatót talál az inkontinenciatermékek használatáról és cseréjéről.

Biztonságos ki- és bejutás az ágyba

Lehetséges, hogy a gondozott személynek segítségre van szüksége az ágyból való felkeléshez. Az ilyen jellegű mozgatás nagyon megterhelheti a hát izmait és ízületeit. Érdemes tehát elolvasni az Ergonómia című részben található gyakorlati tippeket a biztonságos emelésről.

Mozgatás

Ha a gondozott személy némi segítséggel tud mozogni, segítsünk neki ebben. A rendszeres testmozgás segít fenntartani az izmok egészségét, és jó kedvre derít. Tornáztatás előtt azonban győződjön meg róla, hogy a gyakorlatok biztonságosan kivitelezhetők a gondozott személy otthonában. A biztonságról az Otthoni biztonság című részben olvashat bővebben.

Egészséges étrend és megfelelő folyadékbevitel

Lehetséges, hogy a gondozott személy keveset iszik, hogy ne kelljen gyakran vécére mennie. Ez azonban problémákat okozhat. Besűrűsödhet a vizelete, ami egészségügyi kockázatokat rejt magában. Próbálja meg rábeszélni, hogy mindig igyon, ha szomjas. 
 
Az étkezésekre is fontos kellő figyelmet fordítani. Nem szabad elfelejteni, hogy az étkezés nem csak a táplálkozásról szól: jó alkalom arra, hogy időt töltsünk, beszélgessünk szeretteinkkel. Akár a többi családtagot vagy a barátokat is megkérheti, hogy csatlakozzanak Önökhöz. A társasági élet lélekben és szellemileg is frissen tartja a gondozott személyt. 

Fontos, hogy tartozzunk valakihez

Minden életkorban fontosak a kedves gesztusok, az érintés és az ölelés. Jó érzés, ha számíthatunk családtagjaink és barátaink társaságára. Különösen fontos ez azok számára, akik idejük nagy részét egyedül töltik.
 
Tapasztalt ápolók azt mondják, hogy akár a rövid ideig tartó közös programok is szebbé tehetik a gondozott személy napját.
 
A Közösen végezhető programötletek című dokumentumban számtalan ötletet talál a közös időtöltéshez.

Kérjen segítséget, ha szüksége van rá

Tapasztalt ápolók mindig azt javasolják elsőként, hogy kérjünk segítséget másoktól. Ez lehet családtag, barát, helyi közösség vagy állami segítő. Itt többet is megtudhat.