Az első lépések

A betegápolás elkezdése

Ha Ön beteget ápol, megváltozik az élete. Az új helyzet és a vele járó kihívások is egyedülállóak. Így tehát van néhány fontos dolog, amit át kell gondolnia. Ha megteszi, felkészülten vághat neki az útnak, és az előadódó nehézségek sem érik majd váratlanul. 
A helyzetet különösen nehezítheti az . Óvja szerettei bőrét, igényeljen termékmintát ide kattintva! 

10 fontos kérdés, amit érdemes feltennie magának

Az alábbiakban javaslunk Önnek néhány lépést, amit érdemes megtennie. Ha teheti, beszéljen róluk a gondozott személlyel. Fontos, hogy bárhogyan döntsön is, az mindkettejük számára elfogadható legyen. Ide kattintva letöltheti praktikus ellenőrzőlistánkat (PDF-ként):
 
 1. Teljes körűen tisztában van a gondozott személy egészségügyi állapotával és tüneteivel?
  Ezt érdemes tennie: Ha nem ismeri a gondozott személy állapotát, keresse meg a kezelőorvosát. Tudakolja meg tőle a diagnózist, a gondozott személy egészségügyi állapotát, és azt, hogy mire számítson. Tekintse át vele a különböző kezelési lehetőségeket, és válassza a lehető legjobbat.

 2. Tudja-e, hol őrzi a gondozott személy a fontos iratokat és jelszavakat?
  Ezt érdemes tennie: Gyűjtsön össze minden szükségesnek vélt iratot és dokumentumot: a bankszámlák, nyugdíjszámlák, értékmegőrzők, befektetések adatait, a végrendeleteket, a letéti dokumentumokat, valamint a hozzájuk tartozó PIN-kódokat és jelszavakat. Helyezze őket egy közös, biztonságos helyre.

 3. Más családtagjai és barátai tudnak arról, hogy Ön gondozza az egyik családtagját?
  Ezt érdemes tennie: Meséljen nekik a beteggondozásról. Számoljon be nekik a gondozott személy állapotáról. Beszéljék meg a felmerülő nehézségeket.
     
 4. Ki tudna segíteni Önnek a beteggondozásban?
  Ezt érdemes tennie: Írja össze azokat a teendőket, amelyekhez segítséget szeretne kérni. Kérje családtagjai vagy barátai segítségét. Készítsen velük tervet, és osszák meg a feladatokat. Nézzen utána, hogy a helyi egészségügyi ellátóközpont nem tudna-e Önnek segíteni.

 5. Az Ön által gondozott személynél nem állapítottak-e meg olyan egészségügyi problémát, amely további szakorvosi felügyeletet igényel?
  Ezt érdemes tennie: Kérjen további felvilágosítást az orvosoktól. Keressen olyan kórházat vagy klinikát a környéken, ahol működik a diagnózisnak megfelelő szakrendelés.

 6. A gondozott személynek milyen betegbiztosítása van?
  Ezt érdemes tennie: Nézzen utána, hogy van-e betegbiztosítása, és ha igen, mi tartozik bele. Ezenfelül keresse meg a biztosítási kötvényt és a személyi igazolványt. Olvassa el a betegbiztosítás tartalmát. Nézzen utána, hogy tartalmaz-e ápolási biztosítást. Ha a gondozott személynek nincs betegbiztosítása, nézzen utána, hogy földrajzi hely alapján milyen biztosításra jogosult.

 7. A gondozott személy adott-e Önnek vagy másnak pénzügyi meghatalmazást pénzügyei kezeléséhez?
  Ezt érdemes tennie: Keresse meg a gondozott személy iratait. Nézze meg, hogy van-e közöttük pénzügyi meghatalmazás. Ha tanácstalan, vitassa meg a különböző forgatókönyveket a gondozott személlyel.

 8. Biztonságos-e a gondozott személyt egyedül hagyni otthon?
  Ezt érdemes tennie: Beszélgessen a gondozott személlyel arról, hogyan tehetnék biztonságosabbá és kényelmesebbé az otthonát. Vizsgálja meg, mennyire biztonságos az adott élettér. Gondolja át, mire lenne szükség ahhoz, hogy a gondozott személy otthona abszolút kényelmes és biztonságos legyen, és beszélje meg vele.

 9. A gondozott személynek milyen kívánságai és elképzelései vannak?
  Ezt érdemes tennie: Ha teheti, kérdezze meg a gondozott személytől, hogy milyen ápolásra lenne szüksége. Beszélje meg vele, hogyan tudnának segíteni egymásnak. Mondja el neki, hogyan tudná biztosítani számára, amit kér.

 10. Hogy fog gondoskodni saját magáról?
  Ezt érdemes tennie: Gondolja át, hogyan talál majd időt és energiát, amit magára fordíthat. A gondozott személy egészsége mellett a sajátjára is ügyeljen. Táplálkozzon megfelelően, aludjon eleget, és tornázzon, ha szeretne, vagy ha szüksége van rá. Figyeljen oda a stressz szintjére, és próbálja csökkenteni.