Erre számíthat

A leggyakoribb kihívások

Egy családtag. Szeretteink egyike. Egy barát.  Gondozásuk kihívást jelenthet, de az eredmény mindenért kárpótol. 
 
Olvasson arról a hét kihívásról, amelyekkel az ápolók a leggyakrabban szembesülnek. Arról is talál tippeket, hogyan tudja megoldani őket.
1. Az érzelmek szerepe
Az élet számtalan meglepetést tartogat. Ugyanez igaz a rájuk adott reakciókra is. Ha olyan személyt gondoz, aki fontos az Ön számára, ne hibáztassa magát, ha olykor elöntik a negatív érzelmek. A helyzet mindkettejük számára új, ezért természetes, ha frusztráltnak vagy dühösnek érzi magát. 
 
Fontos, hogy átgondolja a kiváltó okokat. Gondolja végig, mit tehet azért, hogy elkerülje a negatív érzésekkel járó helyzeteket.  
 
Ha megérti érzéseit, sokkal eredményesebben tudja kezelni őket, és hatékonyabban tudja ápolni szeretteit.
2. Hangulatingadozások
Van úgy, hogy az egyik pillanatban jól vagyunk, a következőben viszont elöntenek az érzelmek. Ez teljesen normális. Ne feledje, lehet, hogy a gondozott személy hangulata van hatással Önre. 
 
Gondozóként szoros kapcsolatot ápol vele. Hangulatunk szeretet és harag, derű és ború között ingadozik. A legjobb, ha elfogadja, és hagyja lecsillapodni negatív érzelmeit. Könnyebben megbirkózhat velük, ha a gondozott személy ápolását tartja szem előtt. 
 
Tipp: ha kellemetlen hangulatváltozást tapasztal, álljon meg egy pillanatra, vegyen egy mély lélegzetet, és lassan fújja ki. Ha van rá lehetősége, engedjen meg magának egy ötperces pihenőt. Mindkettő segíteni fog, hogy jobban érezze magát. Így még jobb ápolóvá válhat.
3. Elszigetelődés
Olykor elszigeteltnek érezheti magát. Ez érthető. Ilyenkor segíthet, ha megosztja másokkal érzelmeit. 
 
Ne feledje: lehet, hogy van olyan ismerőse, családtagja, aki szívesen segítene Önnek, de nem tudja, hogyan kell. Az is lehet, hogy félnek felajánlani segítségüket. Beszéljen tehát nyíltan a gondozási feladatokról anélkül, hogy mások szimpátiáját keresné. Biztosan kap segítséget a gondozott személy ápolásához, ha látják, hogy szüksége van rá.
4. Kommunikációs nehézségek
Ahhoz, hogy segíteni tudjon, meg kell értenie, mire van szüksége a másik félnek. Ez nem könnyű olyankor, ha a gondozott személy mentális problémákkal küzd, például Alzheimer-kórban vagy a demencia egy másik formájában szenved.
 
Ilyenkor próbáljon meg higgadt maradni. Mondja el annyiszor, ahányszor szükséges, vagy kérje meg a gondozott személyt, hogy ő mondja el, mire van szüksége, amíg meg nem értik egymást. 
 
A türelem segít leküzdeni a félreértéseket és a hibás kommunikációval járó stresszhelyzeteket. Így sokkal jobb ápolóvá válhat.
5. Időkezelési problémák
Az ápolóknak egyszerre több dologgal kell foglalkozniuk, akár akarják, akár nem.  Ezért fontos hatékonyan gazdálkodni az idejükkel. Jó időbeosztással Ön sok energiát spórolhat meg.
 
Ha több időre van szüksége, tervezze meg a napi és heti feladatait. Készítsen listát a legfontosabb feladatokról, és hagyjon időt a pihenésre.
 
Ha energikusabb szeretne lenni, változtasson az étrendjén, és gondoskodjon a megfelelő vitaminbevitelről. Próbáljon meg edzéseket beilleszteni a napi rutinjába, és aludjon eleget.
 
Ezek az egyszerű lépések segítenek abban, hogy pozitívabban álljon a napi feladatokhoz, és a lehető legnagyobb gondossággal lássa el az ápolással járó teendőket.
6. Ne hanyagolja el a saját igényeit!
Ha ápolási feladatokat lát el, könnyen megfeledkezhet saját magáról. Előfordul, hogy kimarad egy-egy étkezés, vagy kevesebbet alszik, esetleg nem fordít időt a testmozgásra. Mindezt azért, hogy több ideje jusson a gondozott személy ápolására.
 
Ezzel azonban épp az ellenkezőjét éri el annak, amit szeretne. Kimerült lesz, és nem fogja tudni hatékonyan ellátni feladatait. Vigyázzon magára, és mindenképpen:
  • étkezzen rendszeresen;
  • aludjon eleget (napi 7–9 órát);
  • mozogjon rendszeresen.
Noha minden bizonnyal a lehető legjobb ellátást szeretné biztosítani a gondozott személy számára, fontos, hogy a saját szükségleteit se hanyagolja el. 
 
Szánjon időt a kikapcsolódásra a heti feladatok megtervezése során.
 
Ha odafigyel saját magára: 
  • könnyebbnek fogja érezni a gondozott személy ápolását;
  • kordában tudja tartani negatív érzelmeit, és le tudja győzni frusztrációit;
  • több pozitív energiát tud átadni a gondozott személynek.
7. Ha segítségre van szüksége
Bár minden gondozott személy ápolása más és más, hasznos információkkal és tippekkel lehet gazdagabb, ha megismeri más ápolók történeteit és tapasztalatait. Ha bepillantást nyer mindennapjaikba, kevésbé fogja magát elszigeteltnek érezni, és fejlesztheti ápolói ismereteit.
 

> Tudjon meg többet a Más ápolók tippjei című fejezetből.