A romló egészségi állapot kezelése

A romló egészségi állapot kezelése

Milyen jó lenne, ha idősen is egészségesek maradnánk!
A tudósok igyekeznek megoldást találni erre a problémára. Amíg azonban nem sikerül nekik, az idő múlása a testünkön és az elménken is nyomot hagy.
 
Lehet, hogy már Ön is észrevette az idősödés és az egészségromlás jeleit szerettein. Fontos felismerni a tüneteket, és figyelni rájuk. Csak ezután tehet lépéseket egészségük megőrzése érdekében. 
Elhanyagolt külső
Fontos, hogy figyeljen arra, hogy a gondozott személy ápolt legyen. A gondozott személy elhanyagolja külsejét? Nem fésülködik, vagy nem mos rendszeresen hajat? Beszéljen vele a változásokról. Kérdezzen rá az okokra. Ha aggasztja a gondozott személy állapota, beszéljen a kezelőorvosával.
Memóriavesztés
Mindannyian elfelejthetünk ezt-azt, különösen ahogy egyre idősebbek leszünk. De ha a gondozott személy sokszor feledékeny, fontos, hogy odafigyeljünk rá. Előfordul, hogy nem jutnak eszébe gyakori kifejezések, vagy eltéved egy ismerős környezetben? Megesik, hogy nem találja a helyes irányt? Ezeket könnyű észrevenni, ha jól ismeri. 
 
Ha aggasztják ezek a tünetek, beszélje rá, hogy keressék fel kezelőorvosát.
Fogyás
A gondozott személy nagyon sokat fogyott, és túl soványnak tűnik? Ennek számos oka lehet. Figyeljen a kapcsolódó tünetekre. A gondozott személynek sokszor rossz a kedve? Ha szomorú, lehet, hogy nincs kedve főzni. Az is előfordulhat, hogy nincs étvágya, vagy nem eszik eleget. Lehet, hogy elvesztette az ízérzékelését vagy a szaglását? Ez is befolyásolhatja az étvágyát. 
 
Ha aggódik a gondozott személy súlyvesztése miatt, vigye el kivizsgálásra.
Rosszkedv
Teljesen természetes, ha az idősek néha zsémbesek. Ha azonban a gondozott személy állandóan rosszkedvű, fontos kideríteni az okát. Kezdeményezzen beszélgetést vele. Kérdezze meg, mi bántja. Lehet, hogy szinte azonnal kiderül, szükség van-e szakember segítségére.
 
Lehet, hogy már Ön is észrevette az idősödés és az egészségromlás jeleit szerettein. Fontos felismerni a tüneteket, és figyelni rájuk. Csak ezután tehet lépéseket egészségük megőrzése érdekében.
Bőrnekrózis
Ha a gondozott személy inkontinens, bőre megfelelő ápolásra szorul. A vizelettel érintkező bőr irritált lehet, és idővel elhalhat. Az idősek bőre sokkal érzékenyebb, és fogékonyabb az irritációra. Emiatt a bőr nagyobb eséllyel károsodhat. 
 
A legjobb megoldás a bőrnekrózis megakadályozására, ha tisztán tartjuk az érintett területet. A legjobb, ha bőrkímélő tisztítószert használ. A TENA bőrápoló termékei kíméletesen ápolnak – a mosdatókrém tisztítja, regenerálja és védi az idős bőrt.  Ezután használjon bőrápoló tejet vagy olyan krémet, amely csökkenti az irritációt/viszketést/kiütéseket.