Így oszthatja fel a feladatokat

Segítséget kérni nem szégyen

Lehetséges, hogy szeretteit elsősorban Ön ápolja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden munka Önre hárul. Barátai és családtagjai biztosan szívesen segítenek Önnek, ha megkéri őket. Ha nem szól, senki nem fogja tudni, hogy segítségre szorul. Ne tétovázzon! 
 
A segítségkérés nem a gyengeség jele. Éppen ellenkezőleg: így elegendő ideje jut majd a pihenésre. Több energiája lesz a gondozott személy ellátására. 

Így kérjen segítséget

Fontos a megfelelő időzítés. Megemlítheti egy családi vagy baráti összejövetelen, hogy segítségre van szüksége, de akkor is kérhet segítséget, amikor a többiek meglátogatják a gondozott személyt. Merjen nyíltan beszélni helyzetéről! Minél többen tudnak arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie, annál nagyobb eséllyel ajánlják fel segítségüket.
 
Lehet, hogy a családtagok vagy a barátok egyszerűen nem tudják, hogyan segítsenek. Beszéljen nekik részletesen a feladatokról, és mondja el, hogy ezek viszonylag egyszerű, könnyen elvégezhető teendők.

Hogyan oszthatja fel a feladatokat?

Kezdje az alapvető dolgokkal – például a vásárlással. Határozza meg pontosan a feladat jellegét, és hogy mikor van szüksége segítségre. Kérje meg segítőit, hogy:
 
  • segítsenek kitakarítani a házat;
  • vásároljanak be (gyógyszert/élelmiszert/ételt/háztartási tisztítószereket);
  • látogassák meg a gondozott személyt, legyenek a társasága (például társasozzanak, kártyázzanak, sétáljanak, vagy nézzenek filmet vele).

Egyéb fontos kérdések

Készítsen ütemtervet, és ossza ki a feladatokat. Vegye figyelembe, hogy van, aki szereti másokkal megosztani a teendőket, míg mások inkább egyedül végzik el a feladatokat.
 
Hagyjon segítőinek elegendő mozgásteret, hogy ne érezzék, hogy túlságosan irányítani szeretné őket. Máskülönben azt a benyomást keltheti, hogy mindent kézben tart, és nincs szüksége segítségre.

Lépjen kapcsolatba más ápolókkal

Keressen ápolókat tömörítő internetes támogató csoportokat. Találkozzon olyanokkal a lakókörnyezetéből, akik szintén otthoni ápolást végeznek. Érdemes megosztani a tapasztalatait olyan személyekkel, akik nap mint nap hasonló kihívásokkal szembesülnek. Sok-sok hasznos ötlettel gazdagodhat.