Az otthon biztonságossá tétele az idősek számára

Biztonságos otthoni környezet időseknek

Szerettei ápolójaként elsősorban Ön járulhat hozzá mozgásképességük megőrzéséhez. Ez pedig fontos szempont, mivel a mozgásképesség elengedhetetlen a függetlenséghez.
 
Ha velük van a saját vagy szerettei otthonában, megfigyelheti a veszélyes helyeket, és megelőzheti a mozgásképességüket fenyegető baleseteket. Így érdemes hozzáfognia. 
 
Először is gondolja át, hogy a gondozott személynél fennáll-e bármelyik az alábbiak közül:
  • Mozgásszervi probléma
  • Egyensúlyzavar
  • Megromlott motoros készségek
  • Látásproblémák
  • Demencia, zavarodottság vagy egyéb mentális panasz
Ha a gondozott személynél fennáll valamelyik állapot, képzelje magát a helyébe. Járjon körbe a lakásban úgy, ahogyan ő tenné. Ellenőrizze a padlót, a szőnyegeket és a kilépőket: el tud rajtuk csúszni? Menjen fel a lépcsőn, amelyiket a gondozott személy is használná. Gondolja át, hogy a cipője vagy a papucsa nem csúszkál-e rajta. Elég stabil-e a korlát? Könnyen ki tud jutni a mosdóba? Biztonságos-e a ki- és bejutás a fürdőkádban/zuhany alatt?  

Az első számú veszélyforrás

Az idősek mozgásképességének első számú ellensége az elesés. Az esés ugyanis hamar csonttöréssel, zúzódással, valamint a további esésektől való félelem kialakulásával jár. Az idősek csontjai könnyebben törnek, mint a fiatalokéi, emellett pedig lassabban és kevésbé jól gyógyulnak. Az esésekből születnek a legkomolyabb sérülések, különösen, ha a konyhában vagy a lépcsőn történnek – éppen ezért mindenképpen érdemes megelőzni őket. Amennyiben a gondozott személy elveszíti mozgásképességét, az komoly problémává alakul. Ennek az az oka, hogy ezután nem tud egyedül kijutni a mosdóba.

Mit tehet Ön?

Alakítsa át otthonát úgy, hogy minimálisra csökkenjen az esés veszélye a gondozott személy számára. Szerezze be és szerelje fel a szükséges termékeket és segédeszközöket, amelyek biztosítják, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjon közlekedni a lakásban. 
 
Ha részletesebb útmutatót keres otthona esésbiztossá tételéhez, töltse le a TENA otthoni biztonságot segítő ellenőrzőlistáját (PDF formátumban).