Hozzátartozóm mentális egészségi problémával küzd.

Az, hogy milyen segítsége van szüksége a gondozott személynek, az egyaránt függ a mentális állapotától és a fizikai egészségétől.
 
Lehet, hogy Ön azt tapasztalja, hogy hozzátartozója nem képes úgy gondoskodni magáról, mint régen. Például elfelejt dolgokat, vagy kimenni a vécére, de hangulatingadozásai is lehetnek. Ha a gondozottja ilyen tüneteket mutat, ez a rész Önnek szól. Ebben a részben gyakorlati tippeket olvashat arról, hogyan tud hatékonyabban ápolni egy gondozott személyt, ha mentális problémákkal küzd. Ezenkívül azt is javasoljuk, hogy kérje egészségügyi szakember segítségét.

Közös szokásrendszer kialakítása szeretteivel

A közös szokások segítenek a mentális problémákkal élőknek, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat. Különösen igaz ez az inkontinenciatermékek cseréjekor. Segíthet a szorongás legyőzésében, ha a cserét mindennap ugyanakkor végzi el. Megnyugtathatja a gondozott személyt, ha Ön mindig ugyanazt mondja vagy teszi a termék cseréje közben. Ez biztonságérzetet nyújt a számára. Tudni fogja, hogy a termékcsere hogyan illeszkedik a napi rutinjába, az étkezést, alvást, vagy TV nézést illetően. 
 
Ha esetleg át kell adnia ápolási teendőit egy másik személynek, jó, ha ő is ismeri a gondozott személy napi rutinját. Ha az Ön helyettese is betartja a napi rutint, a gondozott személynek sem okoz nagy gondot a váltás.  

Megfelelő környezet kialakítása

A környezet kialakításánál figyelembe kell venni a gondozott személy állapotát és helyzetét. Ha ki tud menni egyedül a fürdőszobába, gondoskodni kell arról, hogy az oda vezető út akadálymentes legyen. Próbálja meg a lehető legbiztonságosabbá tenni lakókörnyezetét. Ezt a környezet átrendezésével, valamint a megfelelő termékek és eszközök beszerzésével tudja megoldani. A fő szempont az, hogy a gondozott személy környezete kényelmes és biztonságos legyen. Minél hamarabb végezze el az alábbi biztonsági teendőket:
 
  • Ellenőrizze a gondozott személy életteréül szolgáló helyiségek padlóját. Csúszósak? Jelentenek bármilyen veszélyt? Ha igen, 
    - ragasszon csúszásgátló szalagot a szőnyegek alá, és dobja ki az egyenetlen felületű vagy elrongyolódott szőnyegeket; 
    - ragasszon csúszásgátló lapokat oda, ahol gyakran lesz nedves a padló (pl. a fürdőbe vagy a konyhába).
  • Helyezzen ki kapaszkodókat oda, ahol szükség van rájuk, például a vécé mellé, illetve a zuhanyzóba vagy a kádba.
  • Tegyen jól látható jelet a fürdő és a vécé ajtajára. Célszerű élénk színű vécéülőkét felszerelni, mert az könnyebben észrevehető.
  • Helyezzen ki fedeles szemetest a fürdőszobában és a hálószobában a használt inkontinenciatermékeknek. A szemét így nem lesz útban vagy szem előtt.
  • Ezenfelül érdemes olyan ruhát (például bő szoknyát vagy húzózsinóros nadrágot) választani, amely könnyen levehető. Az ilyen ruházat nagyban megkönnyíti a gondozott személy életét és az Ön munkáját.
A biztonságról – például az emelésről és a mozgatásról – az Otthoni biztonság és az Ergonómia című részben olvashat további hasznos tippeket.

A higiénia fontossága

A személyes higiénia az ember napi rutinjának szerves része. A fizikai és mentális egészségügyi problémákkal küzdők higiéniáját azonban nem könnyű fenntartani.
 
A demenciában szenvedők kevésbé együttműködőek, és hajlamosak visszautasítók lenni a változásokkal szemben. Egy ilyen személy ápolásához tehát rengeteg türelemre van szükség. Az is előfordulhat, hogy több időt kell szánni a rábeszélésre és a tisztálkodásra. Tudjon meg többet az inkontinenciáról és a demenciáról

Az idős bőr ápolása

Bizonyára Ön is tudja, hogy a bőr idővel érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik. Ezért különleges odafigyelést igényel: megfelelő higiéniával megelőzhető a bőrirritáció és a fertőzések kialakulása. Különösen igaz ez esetén, mivel a vizelet és a széklet bőrsérüléseket okozhat. A megfelelő higiénia nemcsak védelmet nyújt, de nyugtatja is az érzékeny területet, és tisztán és szárazon tartja a bőrt, így a gondozott személy frissnek és egészségesnek érezheti magát. Ez magabiztosabbá teszi.
 
A bőrápolás három fontos lépése a tisztítás, a regenerálás és a védelem. Fedezze fel a TENA bőrápoló termékeit, amelyek között az idős bőr teljes körű ápolásához szükséges termékek is szerepelnek. 

Inkontinenciatermékek

Ne feledje: a demenciában szenvedők nem örülnek a változásoknak. Előfordulhat tehát, hogy nem értik, miért próbál segíteni nekik az kezelésében. A TENA Pants inkontinencia védelemre szolgáló pelenkanadrágok külseje és tapintása is olyan, akár egy hagyományos alsóneműé, ami kényelmessé teszi a cseréjüket a gondozott személy számára. Tapasztalt ápolók, például idősotthonok munkatársai beszélnek arról, hogy demenciában szenvedő gondozottjaiknak nem okoz különösebb problémát a pelenkanadrágok viselése. 
 
A higiéniai termékek cseréjével foglalkozó oldalunkon részletes útmutatót talál az inkontinenciatermékek használatáról és cseréjéről.

Fontos a megfelelő étrend és folyadékbevitel

Inkontinens személyeknél előfordul, hogy aggódnak azért, hogy a nagyobb folyadékbevitel miatt többet kell vécére járniuk. Ezért nem isznak eleget. Ez pedig problémát okozhat: a vizeletük besűrűsödhet, ami egészségügyi kockázatokat jelenthet. Próbálja meg rábeszélni a gondozott személyt, hogy mindig igyon, ha szomjas. 
 
Az étkezés is nagyon fontos: nemcsak a táplálék- vagy folyadékbevitel miatt, hanem azért is, mert ilyenkor jó alkalom nyílik találkozni, beszélgetni másokkal. A barátokkal és családtagokkal közös étkezések csodákat tesznek. A társaság és az, hogy lehetősége van beszélgetni, jótékony hatással van a gondozott személyre. Arra is figyeljen, hogy az étkezéseket lehetőleg mindig ugyanazokra az időpontokra időzítse. 

Fontos, hogy tartozzunk valakihez

Ha a gondozott személy mentális problémával küzd, és mozgásában korlátozott, lehetséges, hogy nem élvezi már hobbijait úgy, mint régen. Az érintés, az ölelés és a beszélgetés azonban még mindig fontos a számára. Érdemes olyan új elfoglaltságokat találni számára, amely leköti, és biztosítja a kapcsolatot a külvilággal. 
 
Tapasztalt ápolók szerint a kis dolgok is szebbé tehetik a gondozott személy napját. Itt a gondozott személlyel közösen végezhető programötleteket talál.

Kérjen segítséget, ha szüksége van rá

Az egyszerre demens és inkontinens személyek ápolása különös odafigyelést igényel. Tapasztalt ápolók azt ajánlják, hogy bátran kérje mások segítségét – legyen az családtag, barát, helyi közösség vagy állami segítő. Itt többet is megtudhat.