Az inkontinencia okai

Ismerje meg a kiváltó okokat

Hasznos, ha tisztában van azzal, hogy mi okoz inkontinenciát a gondozott személynél. Így jobban felismeri majd a tüneteket, és a lehető legjobb ellátást tudja biztosítani neki.
 
Ha nem tudja, milyen típusú inkontinenciáról van szó, itt megismerheti a különböző típusokat.

Így működik a kiválasztó szervrendszer

Az kiváltó okai a kiválasztó szervrendszerre hatnak. Most röviden áttekintjük e szervrendszer működését. Így remélhetőleg Ön is megérti, hogy miért fordulhatnak elő benne zavarok. 
 
A vese kiszűri a lebontott táplálékot a vérből, majd vízzel és más bomlástermékekkel keverve vizeletté szűri, amely ezután a húgyhólyag csöveibe áramlik. A vizelet a húgyvezetéken át lép ki a veséből, majd rövid ideig a táguló-összehúzódó izomtömlőre hasonlító húgyhólyagban gyűlik össze. A hólyag ürítésekor a húgycső körüli izmok ellazulnak, és megnyitják a húgycsövet. A kontinencia megőrzéséhez arra van szükség, hogy a medencefenék izomzata és a záróizom is kellő tartást biztosítson. Ezek az izmok fontos szerepet játszanak a vizelet- és megelőzésében.

Miért fordulnak elő zavarok a kiválasztó szervrendszer működésében?

Az nem vezethető vissza egyetlen kiváltó okra; több tényező is hozzájárul a kialakulásához. Ezeket az alábbiakban soroljuk fel.
Általános kiváltó okok
  • A medencefenék izomzatának meggyengülése. Ezek az izmok zárják le a húgycsövet. Ha meggyengülnek, és nem tudnak megfelelően tartani, problémák lépnek fel. Olyan hétköznapi esetben is történhet , mint például a nevetés, a köhögés, az emelés vagy a futás.

  • Húgyúti fertőzések. Az ilyen fertőzések hólyag-hiperaktivitást okozhatnak. Ebben az esetben a hólyag helytelenül jelzi a szervezetnek, hogy (sürgősen) ki kell üríteni, pedig még nem telt meg teljesen. A fertőzés kezelése vagy megszűnése után a hólyag hiperaktivitása is megszűnik.

  • Túlsúly. Az elhízás plusz terhelést jelent az alhas és medencefenék izmainak, és inkontinenciát okozhat.

  • Gyógyszerek. bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat. Ezek közül több vízhajtó hatású, azaz fokozza a vizelési ingerek számát. 

  • Neurológiai eredetű hólyag-rendellenességek – Ilyen rendellenességek például stroke, demencia, cukorbetegség, Parkinson-kór, szklerózis multiplex vagy agysérülés miatt alakulhatnak ki. Ezek a rendellenességek károsítják vagy zavarják az idegpályák működését, így a megfelelő jelzések nem jutnak el az agyból a húgyhólyaghoz, illetve vissza. 
Kiváltó okok nőknél
  • Terhesség/gyermekszülés. A terhesség során cipelt plusz súly nyomás alá helyezi a medencefenék izomzatát, az ínszalagokat és a húgyhólyagot. A terhesség során olyan hormonok kerülnek a szervezetbe, amelyek befolyásolják a testszövetek és az izmok minőségét, hogy a baba növekedésével együtt tudjanak tágulni. A medencefenék izmai így puhábbá és simábbá válnak, hogy megkönnyítsék a szülést. Az érintett izmok és ínszalagok így nehezebben tartják a helyükön a medencefenéken található szerveket. A medencefenék izmai és ínszalagjai szülés közben meg is nyúlnak, ami esetenként a szövetek átmeneti megnyúlását is okozza. Ezért jelent kockázatot a terhesség és a gyermekszülés az szempontjából.

  • . A menopauza közeledtével csökkenni kezd az ösztrogéntermelés, ami a medencefenék izmainak meggyengülésével jár. Ez néhány nőnél oda vezet, hogy kevésbé tudja szabályozni a hólyagműködést.  
Kiváltó okok férfiaknál
  • Megnagyobbodott . A jelenség lelassíthatja, de akár meg is akadályozhatja a vizelet áramlását. Az érintettek gyakran érzik, hogy „szaladhatnékjuk van”.

  • Prosztataműtét. Amennyiben a vizelet áramlását szabályozó izmok a prosztataműtét során megsérülnek, annak stressz-vizeletinkontinencia lehet a következménye, azaz nevetés, tüsszentés vagy bizonyos fizikai tevékenységek közben akaratlan történik.
 

Ha többre kíváncsi az kiváltó okaival kapcsolatban, kérdezze kezelőorvosát. Megmutatjuk, hogyan segíthet szeretteinek.