Időskor és az inkontinencia

Az életkoruk előrehaladásával mi történik velük?

Mi a legelső teendő, ha idősödő szerettei nem tudják szabályozni a hólyagjuk és/vagy beleik működését? Ne essen pánikba. Ez elsőre mindkettejüknek kellemetlen és zavarba ejtő lehet. Nyugodjanak meg: az elterjedt jelenség, és van mód arra, hogy az Ön segítségével megbirkózzanak vele.
 
Szeretteinkre figyelve a korral láthatóvá válnak a fizikai állapotváltozás jelei. Előfordulhat, hogy már nem olyan frissek és fittek, mint egykoron. Ahogyan az is, hogy a látásuk és a hallásuk is gyengül. Ez természetes folyamat. 
 
A változás a kiválasztó szervrendszerüket is érinti, amely már nem működik olyan hatékonyan, mint fiatalkorukban. Ennek eredménye, hogy részben vagy akár teljesen elveszítik annak képességét, hogy uralni tudják a hólyagjukat vagy a bélműködésüket. Ez a gyakori jelenség az úgynevezett inkontinencia. 
 
Az inkontinencia zavart és frusztrációt okozhat szerettei számára, hiszen már az egykor szigorúan magánügynek számító és jól kézben tartott mosdóhasználatra sem tudnak ügyelni.  
 
Sokat segíthet ezen, ha megértően viselkedik. Próbáljon úrrá lenni a zavarán, és ne ítélkezzen felettük. Itt többet olvashat az inkontinenciáról, valamint a szerettei számára hasznos praktikus teendőkről. Ápolja őket szeretettel, így akár még szorosabbá válhat a kötelék kettejük között. 
 
Ha jobban meg szeretné ismerni szerettei állapotát, gondolja végig, mi minden játszódik le a korral gyengülő szervezetükben.

Miért alakul ki náluk inkontinencia?

A korral megszűnhet a szervek, az izmok és az idegek közötti hatékony együttműködés. 
 
A kontinencia megőrzéséhez arra van szükség, hogy a medencefenék izomzata és a záróizom is kellő tartást biztosítson. Ezek az izmok fontos szerepet játszanak a vizelet- és megelőzésében. A korral ezek az izmok többféle okból is meggyengülhetnek, és inkontinenciát okozhatnak. Az is előfordulhat, hogy az agy és a húgyhólyag között közvetítő idegek küldenek téves jelzéseket. 
 
Az évek számának növekedése ezenkívül a vese és a húgyhólyag működésére is kihathat, és már nem működnek úgy, mint fiatalabb korban. (Az egészséges időseknél a veseműködés rendszerint nem változik. A betegség, a gyógyszerszedés és más tényezők azonban ronthatják a vese működését.) 
 
Inkontinenciához az alábbi változások vezethetnek:  
Az öregedéssel párhuzamosan mi történik a vesével?
A vesefunkció romlásának esélye időskorban fokozottan fennáll. Mindennek tünete a vese irányába történő csökkenő véráramlás és az antidiuretikus hormon (ADH) csökkenő mennyisége. Ez a hormon szabályozza a vizeletsűrűséget (a szervezetben lévő víz mennyiségét). Ha a hormonszint lecsökken, több vizelet termelődik (különösen éjszaka). Ez az oka annak, hogy az idősek esetében természetessé válik, hogy éjjelente egy-két alkalommal kimennek vécére.
Az öregedéssel párhuzamosan mi történik a húgyhólyaggal?
A húgyhólyag maga egy izomtömlő. Annak veszélye, hogy a húgyhólyag izmainak tónusa és működése egyaránt romlani kezd, időskorban fokozottan fennáll. Így nehezebbé válik a feszítés és a szorítás. Ennek következtében a hólyag hosszabb idő alatt ürül ki, sőt lehetséges, hogy nem is ürül ki teljesen, és egy kis vizelet a belsejében marad. 
 
A hólyag feszessége is csökken, és nem tud annyi vizeletet magában tartani, mint korábban. Az ürítési reflex később indul be – akkor, amikor a hólyag jóformán teljesen megtelt. Az időseknek így kevesebb idejük jut arra, hogy a mosdóba érve kiürítsék hólyagjuk tartalmát. 
 
A húgycső is elzáródhat. Nőknél ezt az izmok meggyengülése okozhatja, ami miatt a húgyhólyag vagy a hüvely megsüllyedhet (előreeshet). Férfiaknál a húgycső elzáródásához a megnagyobbodott kialakulása vezethet. Fontos, hogy ezeket a jelenségeket mihamarabb észrevegyék, hogy az érintettek megfelelő kezelést kaphassanak.
 
A jelenségre az alábbi tünetek utalhatnak: 
  • nehezen meginduló vizelet
  • a nem teljes hólyagürülés érzete vizelés után
  • akadozó vagy gyenge sugarú vizelet
  • gyakori vizelési inger, valamint gyakori éjszakai vizelés
Ha a húgyhólyag ürülése nem teljes, idővel visszamaradt vizelettel telhet meg, ami túlfolyásos vizeletinkontinenciát okozhat, és vele jár a húgyúti fertőzés veszélye is.
 
Ha a gondozott személynek az életkorral csökken a mozgásképessége, előfordulhat, hogy nehezen tud csak kimenni a mosdóba, így, ha mennie kell, nem feltétlenül ér oda időben. Ilyen esetben egy ápolóra (vagyis Önre) van szükségük ahhoz, hogy segítsen nekik az inkontinenciával való együttélésben.

Bővebben

Ha szeretne jó ápoló lenni, fontos tisztában lennie az öregedés folyamatával és azzal, hogyan hat mindez a mozgásképességre és az agyra. A korral összefüggő változásokról és arról, hogyan segíthet szeretteinek, az alábbi cikkekben olvashat bővebben: