Gyakori kérdések

A húgyhólyag működése
Az étkezések és az ivás során a szervezet felszívja a folyadékot. A vese feladata, hogy kiszűrje belőle a felesleges anyagokat, és vizeletet állítson elő. A veséből folyamatosan szivárog a vizelet a húgyhólyagba, amely lassan megtelik. Miután megtelt, jelzést küld az agynak, hogy ideje kimenni a mosdóba. Ha Ön ráül a vécére, vagy megáll a piszoár előtt, az agy jelzi a nagy hólyagzáró izomnak, hogy feszüljön meg, majd szorítson. Ezzel párhuzamosan jelzi a húgyhólyag kimeneténél elhelyezkedő húgycsövet körülvevő tartóizmoknak (a medencefenék izmainak), hogy lazuljanak el, és engedjék átfolyni a vizeletet.
Hányszor kell kiürítenünk a húgyhólyagot?
Ez többek között az életkor, az étrend, az általános egészségi állapot, valamint annak függvénye, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert. Naponta körülbelül négy-nyolc alkalommal megyünk ki a mosdóba, sőt időnként éjszaka is.
Ha az általam gondozott személy kevesebbet iszik, javulni fog a helyzet?
Nem. A kevesebb ivástól egyre sűrűbbé válik a vizelet, és ezért irritálni kezdi a húgyhólyagot. Így aztán még gyakrabban kell vécére mennie. Rá kell beszélnie arra, hogy igyon annyit, amennyit szokott, illetve akkor, amikor szomjas. Túl sokat sem tanácsos azonban innia, mivel az szintén ártalmas lehet az egészségére.
Mit tegyek, ha nem hajlandó azt tenni, amire kérem?
Ha az Ön által gondozott személy ellenszegül a kéréseinek, lehetséges, hogy csak megpróbálja visszanyerni az irányítást egy kontrollálhatatlan helyzetben. Ez teljesen normális. Mit tehet Ön? Nyugodtan és figyelmesen hallgassa végig a panaszait és a megjegyzéseit. Ezután vegye át a szót, és ismertesse a saját nézőpontját. Próbáljon mindkettejük számára elfogadható lehetőségeket és megoldásokat kitalálni vagy keresni. Ha ő semmilyen működőképes megoldást nem fogad el, érdemes szakember vagy más ápoló segítségét kérni.
Kérhetek valamilyen anyagi segítséget, ha egy inkontinenciával élő betegről gondoskodom?
Igen. A támogatást nyújtó állami és egyéb szervezetek eseti alapon döntenek a támogatás folyósításáról. Felmérik a helyzetet, és a gondozott személy egyéb fennálló egészségi problémáit is figyelembe veszik. Anyagi támogatásért elsősorban hozzájuk fordulhat:
  • Magánbiztosítás
  • Állami támogatási programok
  • Közösségi támogatási programok
Melyik TENA terméket érdemes használnom?
Ez a gondozott személy fizikai és mentális állapotától függ. A megfelelő termék jelentős előrelépést jelent számára: kényelmes, és ritkábban kell cserélni. Az inkontinenciagondozás jellegétől függően mindhez kínálunk termékeket. Ha meg szeretné találni a gondozott személy igényeinek megfelelőt, használja termékválasztónkat.
Hogyan tudom kidobni a használt TENA termékeket?
Helyezze őket a szemetesbe. Nem alkalmasak arra, hogy lehúzza őket a vécén. Hogy a termékcsere és a használt termékek kidobása zökkenőmentes legyen, azt javasoljuk, hogy helyezzen ki egy fedeles szemetest a fürdőszobába vagy a hálóba.
Hol vásárolhatók meg a TENA termékei?
A TENA termékek szupermarketben vagy patikában kaphatók. A szupermarketekben rendszerint kevesebb, a gyógyszertárakban pedig többféle TENA termék kapható. Ha a patikában nem találja meg a keresett TENA terméket, rendszerint megrendelik Önnek a nagykereskedőtől.
 

Kérjük, tekintse meg a honlap Termékek vagy TENA – vásárlás menüpontját. 

 

Termékeinket online, a TENA Direct oldalán is megrendelheti.  

Hol találhat hasznos információt és segítséget inkontinenciával élő szeretteinek ápolásához?
A leghelyesebb, ha itt, a TENA honlapján kezdi. Nézzen körül nálunk! Rengeteg információt szedtünk össze szakemberek és olyan ápolók megkérdezésével, akik rokonaikat vagy barátaikat ápolják otthon.
Hol kaphatnék további segítséget?
Ha további segítségre van szüksége, mindenképpen forduljon orvoshoz!