A bőr egészsége

Az idős bőr egészségének megőrzése

Ön is hozzájárulhat szerettei bőrének egészségéhez és a bőrsérülések megelőzéséhez. Lehetséges, hogy már kialakult az a napi bőrápolási rutin, ami megfelel a gondozott személy bőre állapotának és érzékenységének. Azonban ilyenkor is hasznos lehet, ha olvas egy keveset az érzékeny bőr ápolásáról.

Így változik a bőr

Biztosan észrevette, hogy a gondozott személy bőre megváltozott az évek során. A korral a bőr természetes módon zsírt veszít, és ezért nem marad olyan puha, mint korábban, sőt elvékonyodik és meggyengül. Minden horzsolás, vágás és ütés lassabban gyógyul. 
 
Hosszú távon több tényező is elősegíti a bőr károsodását:
 
  • egészségi állapot
  • dohányzás 
  • száraz levegő
  • nem elegendő folyadékfogyasztás
  • stressz
  • sok napozás fiatalkorban
  • a bőrállapot megváltozását a hiányos táplálkozás is okozhatja
A kor előrehaladásával a bőr egyre kevesebb védőzsiradékot termel, ezért ráncosodni, száradni és foltosodni kezd. 
 
A felsorolt tényezők miatt az idősek bőre sok sérülésnek van kitéve. Ezért fontos a lehető legerősebb védelmet biztosítani az inkontinenciával élők bőrének. Ha nem figyelnek rá, a vizelet és/vagy a széklet károsíthatja a bőrt. A leginkább védelmet igénylő testtáj a csípő, a nemi szervek, valamint a kismedence és a végbél közötti terület (a gát környéke).

Az érzékeny bőr védelmének biztosítása

Az idős inkontinens emberek körében létezik egy gyakori bőrprobléma, az miatt kialakuló dermatitisz, más néven gát környéki dermatitisz, amely kellemetlen kiütéseket okoz. Akkor alakul ki, ha túl sokáig marad a bőrt felületén a vizeletből és székletből származó nedvesség, illetve vegyületek. A bőr emiatt pirossá válik, és elindul az elhalása. 
 
A jó hírünk az, hogy ezt meg lehet előzni, ha pedig már kialakult, az állapot enyhíthető, így a bőr külseje és állapota is javul.

A megfelelő termékek kiválasztása

Ha a gondozott személy vizelettel/széklettel keni össze magát, a tisztálkodáshoz használjon bőrkímélő tisztítószert (szappant azonban ne, mert az kiszárítja a bőrt). Kenje be a bőrét hidratálóval és védőkrémmel, majd fújja be védőspray-jel. A TENA mosdatókrém mindhárom terméket tartalmazza, és kimondottan inkontinenciával élő idősek számára készült. 
 
 
Ha a gondozott személy vizelettel/széklettel keni össze magát, a tisztálkodáshoz használjon bőrkímélő tisztítószert (szappant azonban ne, mert az kiszárítja a bőrt). Kenje be a bőrét hidratálóval és védőkrémmel, majd fújja be védőspray-jel. 
A piacon kapható termékválaszték bősége könnyen zavart okoz. Nem feltétlenül világos például, hogy mi a különbség a hidratáló és a védőkrém között. Ha szeretné megismerni a különböző termékek előnyeit, keresse fel bőrápolással foglalkozó oldalunkat [LINK]. Így megtalálja a szerettei saját igényeinek megfelelő termékeket.

Egyéb hasznos tippek

Ha további tippeket szeretne a gondozott személy szeméremterületét (gátkörnyékét) fedő bőr egészségének megőrzéséhez, töltse le az általunk összeállított higiéniai rutin ismertetőjét (PDF-ként).