Tények (és tévhitek) a vizeletinkontinenciáról

Sokan téves elképzelésekkel rendelkeznek a gyermekkori inkontinenciával és az ágybavizeléssel kapcsolatban. Ez az egyik oka annak, hogy Önt vagy gyermekét feszélyezi, hogy beszéljen róla. Ha tudja, mi igaz és mi nem, könnyen eloszlathatja a tévhiteket, és könnyebbé teheti az érintettek helyzetét. Az alábbiakban tényeket és gyakori kérdésre adott válaszokat közlünk az Önével hasonló helyzetben lévő szülőktől és gondozóktól, hogy helyesen tudjon cselekedni. 

Az ágybavizelés elterjedtebb, mint hinné

Hároméves korra a gyermekek átlagosan 3/4-e szobatiszta
  • Ötéves korban 10-ből 1 gyereknél fordul elő ágybavizelés 
  • Tízéves korban 15-ből 1 gyereknél fordul elő ágybavizelés 
  • A hétévesek 2–4%-ánál fordul elő nappali bevizelés

A legtöbb gyerek kinövi az ágybavizelést

Noha a gyermekét érintő vizeletinkontinencia mindkettejük számára megterhelő lehet, gyakran előfordul, hogy gyermeke a húgyhólyag és a szervezet fejlődésével párhuzamosan kinövi.  Ha még többre kíváncsi gyermeke húgyhólyagjának működéséről, és tudni szeretné, mi okozza a gyermekkori inkontinenciát, olvassa el a a húgyhólyag működésének alapjait és a vizeletinkontinencia okait. Ha kérdései vagy aggályai vannak, bátran forduljon kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez.

A gyermekek nem szándékosan pisilnek be

A járáshoz és a beszédhez hasonlóan a húgyhólyag fejlődése is saját tempóban zajlik. Így előfordul, hogy bármennyire küzd ellene, gyermeke akaratlanul is bepisil. 

Ez egy egészségügyi probléma

A gyermekkori inkontinencia orvosi elnevezése éjszakai ágybavizelés, a bepisilésé nappali bevizelés, az ágybavizelésé pedig éjszakai ágybavizelés. Mesélje el gyermekének, hogyan működik a húgyhólyag és , látni fogja, milyen hasznos, illetve ha idősebb gyermekével beszél a témáról akkor az orvosi szakkifejezéseket is részletesen magyarázza el. Néhány gyerek számára lerántja a témáról a titokzatosság leplét, és nem társulnak hozzá olyan asszociációk, mint a „bepisilés” szóhoz. 

A kiváltó okok között nem szerepel a nyugtalanság

Noha nem szerepel a gyerekeknél előforduló vizelettartási probléma kiváltó okai között, következményként felléphet, ezért megértően kell kezelni. Ha úgy érzi, hogy gyermeke szorong, érdemes beszélgetnie vele az okokról, hogy megtalálják a megoldást a helyzetre.

A kevesebb folyadékfogyasztás nem segít

A kevesebb ivástól töményebbé válik a vizelet, és ezért irritálni kezdi a húgyhólyagot.  Éppen ezért hagyni kell, hogy gyermeke igyon, amikor szomjas, így megtanulja szabályozni a folyadékbevitelt. Segíthet azonban, ha nem engedi, hogy a gyomrát irritáló italokat, például gyümölcslevet, teát, szénsavas vagy cukros üdítőt, illetve forró csokoládét igyon – különösen közvetlenül lefekvés előtt.

A szigor mit sem ér

Gyermeke semmit sem tehet az állapota ellen, épp ezért felesleges szigorúnak lenni vele. Sőt fontos, hogy megértesse vele: nincs miért bűntudatot éreznie, és nem tehet az egészről.