Praktikus tippek gyermeke inkontinenciájának kezeléséhez

Jó érzés tudni, hogy mások is voltak ilyen helyzetben, és átélték azt, amin most Ön megy keresztül. Mivel az ágybavizelésről és az inkontinenciáról nem szokás nyíltan beszélni, nem könnyű segítő tanácsot kérni ebben a témában. Hogy segítsünk Önnek, összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet az Önhöz hasonló helyzetben lévő szülőktől, pedagógusoktól és egészségügyi szakemberektől.

Elalvás előtti szokások

Ha gyermekénél előfordul ágybavizelés, azon segíthetnek a megfelelő elalvás előtti szokások: 
 
  • Ügyeljen arra, hogy gyermeke egész nap egészségesen és rendszeresen egyen és igyon. 
  • Küldje ki gyermekét vécére, mielőtt aludni megy. 
  • A vizeletszenzor szintén hasznos lehet az éjszakai balesetek számának csökkentéséhez.

Itasson sok vizet gyermekével

Ha gyermekének székrekedése van, azt kezelni kell, mivel a szorulás megterheli a húgyhólyagot, és ágybavizelést eredményezhet. Ezért ügyelnie kell gyermeke helyes étrendjére és megfelelő bélmozgására. 
 
Ha gyermeke állandóan szomjas, és nehezen üríti ki a hólyagját, jó, ha felkeresi kezelőorvosát, vagy megkeres egy egészségügyi szakembert.

Tartalék ágynemű előkészítése

Készítsen ki tartalék ágyneműt, pizsamát és paplant gyermeke szobájában arra az esetre, ha éjszaka ágyneműt kell cserélnie. Ez jól fog jönni, ha gyermeke felébreszti az éjjel, emellett pedig az érintettek sem érzik majd akkora procedúrának az éjjel történeteket.

Matracvédő vásárlása

A TENA alátétek (matracvédők) megvédik a gyermek ágyát, ha ágybavizelés történik. Az ágyat úgy is megvetheti, hogy alkalmas legyen az áthúzásra: ehhez helyezzen rá egy lepedőt, majd egy védőalátétet, a tetejére pedig egy újabb lepedőt. Így, ha át is kell húzni az ágyat, az már félig készen van – Önnek csak az átázott felső lepedőt és a védőalátétet kell lehúznia.  

Szagsemlegesítés

A kellemetlen szagok gyanút ébresztenek, emellett pedig félénkséget és zavart keltenek gyermekében. Napjaink modern inkontinenciatermékei szagsemlegesítő hatásúak, így gyermeke akkor sem érzi magát kellemetlenül, ha baleset történik. 
 
Ha meg szeretné találni a gyermeke számára legtökéletesebb termékeket, nézze végig a TENA gyermekeknek készült teljes termékkínálatát.

A cukkolók leszerelése

A gyerekek gonoszkodhatnak egymással, különösen, ha ágybavizelésről van szó. Ezért fontos nyugodtan (nem kiabálva) elmondani nekik, hogy mindenkinek van valamilyen gondja: az egyik ember rövidlátó, a másik allergiás valamire stb. Magyarázza el nekik, hogy mindenki eltérő tempóban fejlődik, és erre semmilyen ráhatása nincs. Az azonban nagyon is tőlünk függ, hogy kedvesek legyünk másokkal, és segítsünk nekik.

Felnőtt segítség igénybevétele

Ha gyermekére más felnőttek (pedagógusok vagy gyermeke barátainak szülei) vigyáznak, számoljon be nekik gyermeke húgyhólyagpanaszairól. Így gyermeke az Ön távollétében is számíthat segítségre és támogatásra. Ilyen segítséget jelent, ha könnyen elérhetővé teszik számára a mosdót, vagy ha kitalálnak egy kulcsszót, amivel a nem otthon alvó gyermek jelezni tudja, hogy az ágyba vizelt. Praktikus az is, ha tartalék nadrágot tesz gyermeke tornazsákjába vagy hátizsákjába.

Ottalvós vendégség és osztálykirándulás

Jó ötlet mosható hálózsákot vásárolni gyermekének. Így, ha kirándulásra vagy ott alvós bulira csomagol, gyermeke hálózsákjába vagy pizsamájába rejtheti az inkontinenciatermékeket, így ő észrevétlenül át tud öltözni, amikor aludni tér. 
 
Ha szükséges, beszélgessen a többi szülővel, a pedagógusokkal vagy a gondozókkal, akik vigyázni fognak gyermekére, és közösen dolgozzanak ki egy lefekvés előtti stratégiát. Ilyen lépés lehet, hogy mielőtt ők maguk lefeküdnének, felébresztik gyermekét, hogy menjen ki még egyszer a vécére. Vagy hozzáférhető helyre rakják az inkontinenciatermékeket a fürdőszobában, hogy gyermeke egyszerűen megtalálja őket. Lehetséges, hogy a pedagógusok vagy a többi szülő már korábbról ismeri az ágybavizelés jelenségét, és olyan új stratégiákat ajánlhatnak Önnek, amelyek otthon is jól jönnek.

Barátok között

Annak érdekében, hogy kiküszöbölje a gyermeke számára kínos helyzeteket, ellenőrizze az ágy tisztaságát. Ha gyermeke attól tart, hogy a baleset a barátai előtt következik be, adjon rá az igényeinek megfelelő inkontinenciaterméket, amely megnyugtatja, és amelyben egész nap vidáman eljátszik.

Vizelettartási probléma tinédzsereknél

Ami a tizenéveseket illeti, a nevetés után előforduló enyhe szivárgás nem ritka jelenség a lányok körében – ami aztán gyakran magától meg is szűnik. Mindettől függetlenül kényes és potenciálisan kínos jelenségről van szó. Segítsen kamaszkorú gyermekének, és vásároljon neki készült, diszkrét inkontinenciatermékeket, amely csökkenti a bőrirritációt, és semlegesíti a szagokat. Ha Ön vagy gyermeke szerint húgyúti fertőzésre kell gyanakodni, kérjen időpontot a kezelőorvosnál, és vizsgáltassa ki.
 
Ha diszkrét termékeket keres tizenéves gyermekének, tekintse meg a Lights by TENA termékeket. Ha tippekre vagy tanácsra van szüksége különleges igényű kisebb vagy kamaszkorú gyermeke gondozásához, a Gondoskodás szeretteinkről menüpontban további információt talál.